Качеството на горивата за отопление - контролирани

Нено Димов с коментар за справяне с мръсния въздух
Обновена: 2 мар 2018 06:44 | 1 мар 2018 22:23, Петя Славова
9
Качеството на горивата за отопление - контролирани
Снимка: архив, Булфото

Качеството на горивата за битово отопление да бъде контролирано при внос, също както и при течните горива, е една от мерките за справянето със замърсяването на въздуха, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на заседанието днес на парламентарната комисия по околната среда.

Още по темата

Той отбеляза, че стандартизирането на горивата ще мине през много дълга процедура и допълни, че целта е да се опитат в рамките на следващия отоплителен сезон тази стандартизация да е готова. Ще се правят промени в Закона за чистотата на въздуха, които да дават повече възможности за контрол на кметовете дали изпълняват задачите си в областта на повишаването на качеството на въздуха.

По думите му, при предоговарянето на ОП "Околна среда" ще се водят разговори МВР да бъде допустим бенефициент и да може да закупим /през оперативната програма/ газанализатори за всичките технически пунктове в страната, където се проверяват автомобилите при първа регистрация,пише БТА.

Той посочи, че продължава да има средноденонощни превишавания на допустимите норми на замърсяване на въздуха на територията на София. Факт е, че основният проблем е битовото отопление. Министър Димов напомни, че продължават съвместните им проверки със Столичната община. Той отбеляза, че до 30 януари са проверени над 47 обекта, като РИОСВ е съставила актове на склад - за нерегламентираната продажба на боядисана дограма, и на 17 сервиза - за нерегламентирано изгаряне на автомобилни масла. Тези съвместни действия ще продължат през целия отоплителен сезон, каза Нено Димов.

В отговор на депутатско питане министър Димов посочи, че на територията на страната има повече от 100 нерегламентирани сметища, но няма възможност всичките да бъдат рекултивирани. Той допълни, че се следи нивото на всички комплексни и значими язовири и се подава информация, така че да се избегнат проблеми при предстоящото топене на снега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета тук само "протестъри" сте се събрали. Вторачили сте се в тая кабинка на Пирин, или сте изключително ограничени, или сте платени. Ами че през това време Гинка взе ЧЕЗ-а и като хвръкне цената на тока ще духате супата. Май че защото зад нея се вижда ТОЙ, вашия вожд та не смеете да гъкнете.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя що е още министър и дупетат след като подари Пирин на Цеко?!? ОСТАВКА! МАФИЯ! Отвлякоха вниманието с ЧЕЗ и офшорките си пазаруват каквото искат в БГ!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Контролирайте и горивата за движение !Странно как колата ми в Англия гори 9,а тук 11,5 .....
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромна шушумига.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я,па тоя