Радев: Преките доставки на руски газ – важни!

Надява се родния зарзават да се върне на руския пазар
1 мар 2018 19:30, Елка Василева
71
Радев: Преките доставки на руски газ – важни!
Румен Радев. Снимка: архив, Reuters

Преките доставки на руски газ в България имат стратегически важно значение. Това заявява българският президент Румен Радев в ексклузивно интервю за първия заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.

"Ако говорим за енергетиката, то България има стратегически интерес да получава руски газ пряко, чрез газопровод, положен на дъното на Черно море и с излаз на българска територия. По време на последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич обсъдихме тази тема и той също подкрепи идеята за получаване на руски газ през България. Разбира се, ние напълно разбираме желанието на руската страна да има железобетонни гаранции, че българската позиция по този въпрос няма да се променя в течение на няколко години. Но стратегическата необходимост от преки доставки на руски газ в България е налице и моята позиция по този въпрос е еднозначна", подчертава Радев.

Президентът на България отбелязва и други сфери от взаимен интерес, в които сътрудничеството между двата страни се развива активно. По думите му има сектори, в които нашите икономически отношения са видни и се развиват добре. Като пример според него могат да се посочат туризмът и търговията с недвижими имоти, но има и огромен неизползван потенциал.

Още по темата

Радев изтъква, че близките езици и традиционните връзки между хората са огромна възможност, която още не е използвана.

В интервюто Румен Радев изразява надежда, че българската селскостопанска продукция ще се върне на руския пазар. Президентът отбелязва и големите възможности на българските строителни компании. Той посочва също така, че България се утвърждава като един от IT-секторите в Европа и тук също може да се развива съвместно сътрудничество. Държавният глава изтъква и стратегическото значение на туризма, приходите от който по думите му надхвърлят 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Българският президент обръща внимание и на предимствата за руските туристи в България, които според него са предпочитани гости, за което допринася близостта на езиците и духовните връзки между нашите народи. Разбира се, допълва той, правим всичко възможно на руските туристи да им е по-лесно, когато поискат да пътуват до България.

"България е много привлекателна туристическа страна, това е вярно, и туристите у нас могат да се наслаждават на широк спектър приключения и впечатления и разбира се - на пълноценна почивка", добавя Румен Радев.

Пълното интервю на президента на България Румен Радев ще бъде публикувано в "Росийская газета" и на сайта на ТАСС, уточнява БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
4
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Е, най- после,Радев разбра,че слънцето за България винаги е изгрявало от ИЗТОК!
49
2
 
5
 
! Отговори
Радев преди 6 години
И помнете другаркЕ и дрогарЕ, откриха руски газ в наши води!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците започват добив в черно море, а ние пак лапаме мухите.
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става с Хъба на Червеногербера .***, гласували за Червеното котило ГЕЙРБ пълните ли бурканите с газ за хъба ?
46
9
 
8
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Слава на Русия!Радев е българския Путин.
45
6
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #47. Нали. Ти какво си мислиш сега,че тези 30% няма да ни ги вземат турците,като не внасяме пряко от Русия?
44
11
 
10
 
! Отговори
До Andreshko преди 6 години
Няма да позволим да се маха ГЕРБ или Борисов. България сега е най добре.
43
6
 
13
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #27. Щяхме да имаме още една тръба,но сега тиквата да си я завре отзад. Тиквата щеше да има за крадене и от газта,но в 2020 година ще остане за крадене само от нашите данъци,ако го оставим до тогава,но с ЧЕЗ сигурно ще си тръгне по-бързо,заедно с идио.тите си,пардон патриотите си. Между другото в стихотворението си Механа Христо Ботев завършва стихотворението си с обръщение към патриотите:"но вий вий сте ***.оти",което не се е променило и до сега...
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние работим за рубли, но ни ги изплащат в долари поради нестабилния курс на рублата. Преди ходехме да ги обменяме и губехме смисъла на дискусията, но въпроса се уреди.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
момчета работният ден на козяк не приключи ли? или днес малко овъртайма ще поработите?
40
7
 
10
 
! Отговори
Кдкдк преди 6 години
Фуражката с потника, за един ден изтропа повече простотии отколкото акиТа за цялата 2017 година.....пробит ***.
39
7
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
На САЩ не им трябват ГАЗОПРОВОДИ. Те си имат Грамадни танкери за втечнен газ.Вече доставят в Полща. С Китай подписаха договор за доставка на газ за $43 милиарда.Отказаха се от руския газопровод.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 41: наистина не лоша идея. Време е да проверим до колко са вярни тези 80 процента
37
5
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #36. Много е просто. Германците ще имат северен поток две,а в него ще участват много фирми с до 1 милион долара. Някои може би ще бъдат и кухи фирми,тъй че не се притеснявай за германците,те ще го измислят. Притеснявай се за кухата лейка,която ни управлява и вместо да имаме директен газ от Русия,ние ще се молим на турците за хъб и можем да получаваме газ на цена,която турците решат.
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 3 март протести пред руското посолство и на Шипка - НЕ НА РУСИЯ РУСИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въпреки санкциите и прочие дори работодателя ви САЩ си купува руски газ. Лека нощ.
34
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - враг номер 1 на България 1878 опит да сме под руско робство. Благодарение на Турция сме свободни. 1944-1989 под руско робство. Благодарение на САЩ и Европа днес сме свободни.
33
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ОКУПАТОР И ПОРОБИТЕЛ на България, това ще празнувате на 3-ти март неуважаеми гадпада русофили.Аз ще празнувам 100 години от капитулацията на Русия пред героичната българска армия на 3-ти март 1918 година в Брест-Литовск подписан от сифилитика Ленин.
32
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не желае нищо руско. Не желае и руснаци тук. На 3 март протест пред руското посолство - НЕ НА РУСИЯ
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Няма как да го има Северен поток 2 защото САЩ въвеждат автоматични санкции срещу всяка фирма позволила си да участва в тоя паток с повече от 1 милион долара. Така че русофилчовци забравете за Северен поток 2. Трябва да си някакъв луд русофил за да предпочетеш затваряне на огромния американски пазар стоков и финансов и да предпочетеш мижавия руски пазар с 2 стоки нефт и газ, а за руски финанси изобщо забравете.