Новите касови апарати – край на манипулацията!

Моделите отговарят на изискванията, успокоиха от ГЕРБ
2 мар 2018 14:00, Анисия Иванова
44

Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати в търговските обекти. Устройствата вече ще трябва да са само със специално определени от Националната агенция за приходите (НАП) софтуери. Оттук нататък всички производители на софтуер гарантират и носят отговорност пред НАП, че версията, която разпространяват, не съдържа модули, чрез които може да се променя или изтрива информация от касовия апарат.

Промените в Закона за ДДС разбуни духовете в Народното събрание. Левицата видя пробив в системата и опит всички касови апарати да бъдат подменени.

Още по темата

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова промяната в закона касае само и единствено софтуера по управление на продажбите, който не всички търговски обекти притежават.

"Тази промяна в софтуера, която вчера бе приета, гарантира, че няма да може касовите апарати да бъдат манипулирани чрез модули. Не всички касови апарати обаче трябва да бъдат сменени. Новите модели отговарят на изискванията", категорична е Стоянова.

По думите ѝ по-старите модели касови апарати - от 2012 година, са остарели и ще трябва да бъдат подменени.

"Всички знаят, че делът на сивата икономика продължава да бъде твърде висок, а проверките на НАП през тази година показаха, че манипулирането на софтуера е един от основните прийоми за криенето на приходи", твърди бившият народен представител пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че в момента различни гаражни фирми правят подобни манипулативни софтуери и те се търсят много повече от търговците, защото имат възможност за подмяна на информацията за приходите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
владимир преди 5 години
А какво стана с хванатите с подкуп служители от НАП и данъчните или те са недосегаеми.Пак ще се изперат едни парички на гърба на народа
41
0
 
9
 
! Отговори
Любо преди 6 години
Как не спряхте да крадете, от всякъде и всичко крадете. Само мислите от къде да направите схема и то на гърба на народа който ви избра. Заради такива като вас България загива.Нямате срам и вече дори не се криете ,никой не е крал толкова като вас и никой не е тъпкал бизнеса повече от вас. Дано ви приседне.
40
0
 
2
 
! Отговори
Aabskochislo преди 6 години
O, novi christianski kasovi aparati li pak ve?! Kakvo im ima na starite christianski kasovi aparati, da ne im zasicha krastcheto?!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ДОСЕГА ЗЪБОЛЕКАР ДА ИЗДАВА КАСОВА БЕЛЕЖКА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ДЕРАТ ПО ДВЕ КОЖИ.
38
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Да поз наем фирмите които ще направят най голям оборот. Тремол оод. Да текс оод. Всички много близки до. Б.х
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак фирми приближени до властимащите ще се нагушат с пари.Затова е цялата игра.
36
1
 
3
 
! Отговори
хахах преди 6 години
Българският гений е ненадминат, не може да бъде уплашен от такива неща. Ще се намери решение до месец хахахахха
35
1
 
9
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Тази баба няма ли да ходи да гледа внуците си, а се занимава с неща, които не разбира
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога джипетата ще започнат да издават касови бележки?
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте кой ще ми плати новите касови апарати?КЛИЕНТИТЕ
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА !
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A кога *** на пазара ще започнат да издават бележки? На тях и везните са им завъртяни така, че нищо да не виждаш и са скрити зад стока.
30
0
 
37
 
! Отговори
ex преди 6 години
Мента каза,че всеки си бил купил нов телефон.Е аз за 5 лв от 2007 и ми върши работа.По мое желание го купих телефона,но касовия държавата ме задължи със закон.После не е само апарата а и по 90 лв годишен абонамент и сим карта към оператор.Защо държавата не ми покрие един софтуер щом иска да знае какво продавам всяка минута?Аз не искам да имам връзка с НАП а НАП иска да има връзка с мен!!!!Апарат имам ли? Имам!Отчет всеки ден ходи ли в НАП?Ходи!Е НАП не искал да става от бюрото да ме провери ЕМИ?
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Taja komuniska ot gerb vse po debela stava
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новите касови апарати да са задължителни за личните лекари при отчитане на потребителските вноски от пациентите.
27
0
 
19
 
! Отговори
ВЕП преди 6 години
Добре де ,защо Те мислят ,че като са манипулирали предишните апарати ,то сегашните няма да могат да манипулират ,само цената ще се увеличи -кой иска разбира се ,но повечето ми понамирисва на някакво лоби което е финансирало част от дупетатите и сега народа ще трябва да купува нвои апарати . Ако искаш винаги има "ключ за мазЪта".)
26
13
 
3
 
! Отговори
Готин преди 6 години
До МагазинерЕ колко ли пък са те ограбили,а?!?!Какъв ли си търговец ,ако нямаш пари за касов апарат,пффффф?!?!
25
1
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тя манипулация няма край, а тия просто убиха малкия бизнес с това безгранично грабене. Очевидно това не е начина, ама простото си е просто. Акъла им стига колкото да пробутат някой закон, който обслужва едрия бизнес и за собствената им облага.. Ще дойде и вашият ред!
24
1
 
20
 
! Отговори
Ет преди 6 години
На следващите избори всички дребни търговци и семействата им-гласувайте за герб.
23
0
 
10
 
! Отговори
На герберастите преди 6 години
обяснявам как ще им се случи най-добре-чл.1 на Конституцията да гласи, че Вожда е велик и незаменим, чл.2-въвеждате данък въздух, а си вдишал, плащаш, ако трябва джипитата ще мерят обема на дробчетата на всеки пациент и така кефът ще пълен. Пък сега едни схеми трябва да се измислят, едни фирми да печелят, после трудно се осребряват печалбите...