Радев с оценка: С руския народ ни свързват дълбоки духовни връзки

Президентът се срещна с руския патриарх Кирил
Обновена: 4 мар 2018 18:13 | 4 мар 2018 18:12, Красимир Ангелов
253
Радев с оценка: С руския народ ни свързват дълбоки духовни връзки
Снимка: Президентство

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Това обяви президентът Румен Радев, който разговаря на "Дондуков" 2 с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия.

Още по темата
В срещата участва и българският патриарх Неофит.
 
"Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване", заяви още президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
Държавният глава отбеляза, че цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", подчерта Румен Радев.
 
От своя страна патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
2
 
! Отговори
александър преди 6 години
Ми братя българи, "П$ТКИ сме",вие ко си мислите НАТО, USA,Евро съюза ли ? ще "ви-ни" помогне па-камоли да трагне да ни освобождават,Ясно е като бял ден сега сме към УЖ "добрите" USA,NATO ,Евросъюза,Еврозоната Европеийски ценоости...................... МОЛЯ ДА МИ ОБЯСНИТЕ КОЙ СА ТЕЗИ ЦЕННОСТИ ? :) *** то нали знаете как са вече учебниците на децата,било е ОСМНСКО ПРИСЪСТВИЕ какви робства какви войни Ние сме играли кючеци и хора с турците :) !
205
2
 
0
 
! Отговори
САЩ са застрашени преди 6 години
на фона на манипулираните избори във цяла Европа със спец наркотици и подсладители интерес предизвикаха обемно манипулиращи извънземни тн жълти убиици обсебили изборите в САЩ>ЗА първи път констатирахме голям черен медиен масов убиец да обсебват американския конгрес 100%.вижте зениците на присъстващите ..Нашествениците нямали точни карти на земите зад паметника с фекела.Пробват картиране с сим карти и лични документи/САЩ се водят съюзник на МОСква Главен по споразумение за създаване на САЩ
204
4
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
на москва с е внушава огромна победа че виждатели те били окупирали целия КРим.Направо 200 години след освобождението на Крим от поганците .Руската империя най сетне окупирала Крим.НА фона на окупацията с зомби пиво и наркотици на братска Украйна и поругаването на милиони руско говорящи герои в ДОнбас ..обстрелвани с градове,ракети и тежка артилерия.. десетки хиляди зверски убити заради бездействието на спец службите на Киев допуснали диверсанти да окупират Киев.
203
0
 
1
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
През 2012 година правихме тестове на Украйна..Перфектна республика ..Внимателни образовани хора навсякъде.Божествена охрана. В магазините супер коняк и продукти класни.само едни яйца по евростандарт обсебени от извънземни некадърници правеха проблеми..облъчвани са със СПИД активни скенери ..Пострадали от яйцата бяха видимо обемно обсебени..Не видяхме нито хохоли нито бесове по улици и градове../вижте ги в парламента как обсебват депутати и правят драки..
202
0
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
Има нагла анти братска пропаганда в Москва след 1989 година. Внушава се с обемно проникващо пси препрограмиране през телевизии и радио че старите приятели на Москва вкл НРБ са били уж избрали друг път за развитие..по този повод разрушиха всички търговски връзки оставиха милиони без работа и дадоха власт а на нагли престъпници менкащи на власт нарочно създадени групировки маскирани като партии..ПОследната загуба окупацията на Киевска Русия тежи МНОГО..НАд 40 000 000 са отровени там ..
201
0
 
1
 
! Отговори
111 преди 6 години
Радев се опитва да замаже положението на абсолютно неадекватната ни външна политика.. Иначе някой гербер празнува ли на Трети март или си почиваха? Бат Бойко пак се е покрил, кат стане напечено..
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен с алкохолизираните *** не ме свързва нищо.
199
3
 
2
 
! Отговори
А бе преди 6 години
антикомунистите - защо продалжавате да избирате герб, като там са най-закоравелите бкп-ари :))) Толкова ви е аълът на вас - Гинка ви краде, вие аплодирате :))) Громите комунизма като съсипвате бъдещето на децата си :))) Леваци
198
0
 
3
 
! Отговори
По-лошото преди 6 години
приятлчета е, че в момента не сте свързани с нищо. Изгубихте връзка с миналото си, с идентичността си, със семействата си се виждате по скайп. Всеки за себе си, предрежда другите на светофара, защото само той е важен. Това е най-голямата победа на зложелателите ни. Дори и вие по-задръстените ще го разберете някога , но тогава времето ни ще е изтекло.
197
0
 
4
 
! Отговори
По-умният преди 6 години
Мерси за цитата, пич :) Респект
196
14
 
11
 
! Отговори
Дикий Мужик преди 6 години
Харесвам и обичам руския народ но ненавиждам и презирам руската държава окупирана от алчни бандити и олигарси.Стойте далеч от това грозно подобие на цивилизована държава!
195
0
 
0
 
! Отговори
Muzikal преди 6 години
Aide dogodina sha praznuvame rojdennia den na bg nezavisimost samo na stadiona na bg armiata u softvia i v theatera na bg armia v Afganistan togava....mir da ima na d.uhovete...
194
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дръжте Русия далеч от нашите граници.Нищо не ни свързва с азиатските варвари.Стига "данък Русия" всяка година по 4-5 милиарда евро.Ловете руските агенти и по съдилищата и дърветата.
193
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен АБСОЛЮТНО НИЩО не ме "свързва" с Русия.Президентът вероятно изказва лично мнение.
192
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по силата на Санстефанският договор/на който българи нито присъстват,нито подписват/ от 1878г. се заменя османското с руското робство/окупация/.На 3 март България единствена в света /отново/чества за свой национален празник окупация от чужда държава.
191
19
 
20
 
! Отговори
Фатмак преди 6 години
*** е с промит мозък и големи пропуски по история. Рядко съм го чувал да говори за българските интереси,но за сметка на това непрестанно реве за русия!
190
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резидента се разчекна да се подмазва на руският поп-милиционер, а той пък недоволен.Вън руснаците от България.
189
16
 
18
 
! Отговори
духовна връзка преди 6 години
през 1925г е извършен атентат в църквата св. София от червени терористи спонсорирани от Москва...Това ли е духовното между кгб патриарх и червените политици.Загиват 150 човека и 600 ранени
188
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нито дума за финансовите връзки! Още от времето на График Натиев, Коминтерна, Брежнев - милиони рубли потичат към българските слуги
187
19
 
19
 
! Отговори
Вечна Дружба преди 6 години
Вечна дружба, Браво на Радев!