Божидар Димитров с "Кан Кубрат": Президентска република и аз начело!

Сред учредителите на новото движение са Христо Бойчев, Коцето Калки, Михаил Константинов
5 мар 2018 16:15,
209

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров основа свое движение и го нарече "Кан Кубрат". Той обяви, че целта му е да смени формата на управление от парламентарна в президентска република и на шега или не каза, че той би я оглавил.

"След едно 3-годишно обсъждане в "Боянския клуб”, който първоначално се събраха 20 професори, стигнахме до мнението, до което са достигали много светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да се изчерпва", каза днес Димитров, цитиран от "24 часа".

Още по темата

В подкрепата на това твърдение той цитира думите на президента Румен Радев отпреди месец, че парламентарната република е атрофирала. Последното доказателство пък били изборите в Италия от вчера.

"Кандидатите за министър-председател са един продавач на пици, един комик и един чистач. Това е положението с парламентарната република. Тя има свойството да се нацепва”, каза историкът.

Димитров изрази надежда, че смяната на формата на държавното управление ще стане скоро със свикване на Велико Народно събрание.

На въпрос дали има човек, който да оглави една такава президентска република, Димитров отговори така: "Да, аз!"

Сред учредителите на "Кан Кубрат" бяха арх. Миломир Богданов, Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев – Коцето Калки и др. Сред желаещите да станат членове на новото движение са и професорите Михаил Константинов, Нина Дюлгерова, Веско Панов, акад. Георги Марков, д-р Мария Леви и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам да слушам професора когато беседва ,атрактивен е и България има нужда от промяна ,но не ми харесва ,това ,че хора от Македония с българска свест и самосъзнание не го уважават и не говорят с добри думи за него ,а е редно да не се чуват критики по негов адрес,сигурно имат основание, ако иска да става президент
169
0
 
37
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Кана Субиги Кубрат, направо възхитено се върти в гробницата си... Предполагам, де!Истина е, че парламентарната република се е изчерпала, то за това доказателство е и римската империя, навремето си и Рим е бил република, ама после станал империя, но и тя е рухнала! Ще рече - светлите умове все някога помътняват! Остави в ръцете човешки власт, и те ще се овапцат! Само въпрос на време е! Но пък и анархията не е алтернатива!
168
0
 
35
 
! Отговори
bobi преди 6 години
ще я оглави, ако доживее. На годинки е все пак човекът. И откъде го измисли това "кан" - не беше ли "хан"? Поне едно време така ни учеха в училище..
167
3
 
37
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Професоре, ако никъде другаде не можете да си прокарате идеите, и ако никой не ви взема на сериозно, си правите просто нов политически проект? Изглежда всъщност доста жалко, точно такъв да е президент на България и да взема еднолично решения, добър опит може пенсионерите, бавноразвиващите и *** да ви се вържат. Както се връзват все още на БКП.
166
3
 
39
 
! Отговори
Да преди 6 години
Този проект се е вмирисал откъм главата. Едно време този Димитров се беше кандидатирал за кмет на Бургас, никой не го отрази. Сега щял да става президент, да си гледа созополските вампири и здравенцето.
165
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да говорим за нещо сериозно.
164
3
 
43
 
! Отговори
Майко милааа, преди 6 години
Щом Божо и Калки ще оправят държавата,надежда всяка оставете.Да не говорим пък за учиндолеца......Ее,....да подготвим надгробната плоча на България.Борисов ни уби,тия ще ни закопаят.
163
4
 
46
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
Тоя възстаричък пенсионер , защо не си гледа старините и пиячката , а е тръгнал да се занимава с политически интриги?
162
10
 
39
 
! Отговори
Милица преди 6 години
Който иска да има нормални закони в тази държава крайно време е да се гласува за Патротите , Кан Кубрат и партията на Слави Трифанов. Нека им дадем шанс и на тях. Ако има съмнение за подмяна на бюлитините. Сваляне на правителството и една от тези партии да идва на власт. Нека тези партии да са пъртвите сред управляващите. Свобода за нас смърт за предателите.
161
1
 
35
 
! Отговори
Преди 100 години преди 6 години
Ленин Интелигенцията, това са лакеите на капитала, считащи се за мозъка на нацията. В действителност те не са мозък, а ***.Прав е бил другарят Ленин, Божо го доказва категорично.
160
4
 
35
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Прочетох двайсетина коментара,само подигравки и намеци.Явно не се харесва идеята на Б Димитров и виждат прогрес в държавата!!!!!!Аз съм за смяна не само за управлението на републиката но и на конституцията,защото държавата е просто затънала не до шия а вече и темето не се вижда!!!!!А в тоя си вид президентството е абсолютно излишно,за даване на мандат,вето и ходене по разни форуми ,когато и друга действаща сега институцията може да върши.
159
1
 
39
 
! Отговори
прост професор преди 6 години
Простотията ходи по хората. Що не направи хаганат "агент Кардам, Тервел и Телериг"
158
5
 
43
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
И глуп акът Боко, се видя вече като президент, и побърза да звъни на президента Путин. Всичко е същото с дебели бели конци. Заспалата нация трябва да се запита вече, как аджеба Боко и Слави/другият кандидат за слава и още повече пари/, са с общ приятел- въпросния Божо. На всички е ясно,че това е заговор срещу президента Радев. Божо и Боко, а вече и Славуца са по-скоро за някой диспансер. С този политпроект се цели подмяна на вота на хората и Боко, като лудата Луна-президент, президент. Наглост!
157
8
 
42
 
! Отговори
А Димитър Иванов? преди 6 години
Къде го забравихте да споменете и Митко-Гестапото като един от учредителите на тази ДС глупотевина? Или вече се крие, че да не отблъснат наивниците от бъдещия полит-проект?
156
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбогом "Професоре" никрологът ти се подава от джоба.
155
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо не се е побъркал. Поредното мек.ере на Боко. Блюдолизците усещат падението на цар Тиква и се чудят как да го спасят. Падне ли Боко, изритват ги от масата и тях.
154
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо се е побъркал
153
6
 
49
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Този е патерица на ГЕРБ. Гласуваш за него и получаваш ББ, а като бонус ЦЦ.
152
1
 
64
 
! Отговори
Една българка преди 6 години
Много хубаво, ама на кой да вярваме вече не знам????Обезверихте народа, ДРАГИ ПОЛИТИЦИ!!!! Народът е смазан,беден,болен,отчаян!!! СТИГА повече подигравки, СТИГА!!!! Изгонихте хората,а сега се питате,кой ще работи тук!!! На кой да вярваме? Ако наистина бяхте работили за народа и за България -България щеше да бъде РАЙ!!!!!! Не ВЯРВАМЕ на никого!!!!!!
151
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е страхотен човек. За на маса. Сигурен съм че е взел решението с гроздова в ръка и сочейки с пръста някъде напред и нагоре.