Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

Премиерът настоя за дебат и промени за неизбежната отбрана
161
Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С разум и с обществена подкрепа, а не с емоция да се променят текстовете за неизбежната отбрана, поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Още по темата

"Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме". Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив", казва той, според публикуваната стенограма от правителственото заседание.

Както е известно, преди дни медикът д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха - с незаконно оръжие, като не сигнализира в полицията.

Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. "Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас", посочва още премиерът.

По думите му в някои Щати всеки носи оръжие, но има доста случаи на масови убийства на деца, на случайни хора и "нещата никак не са прости за урегулиране".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов казва, че има примерен текст, който ще бъде раздаден на парламентарните групи. "Той не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш. Но става въпрос за законно притежавано такова", обяснява той.

Борисов пък посочва, че съществува проблем и това се вижда в изказванията на хората първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха от прокуратурата.

"Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен. Аз не искам повече дебатът да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже "ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих". Въпросът е да прецизираме и съдебната практика да се провери. Затова казвам – трябва в спокойна обстановка, защото, това е закон, който касае много съдби. Действително много внимателно настоявам да се прецизира", апелира министър-председателят.

Борисов допълва, че се подготвя закон и за противозаконното отнемане на автомобили.

"Защо не е кражба, а е отнемане? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила, той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре". И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва "беше ми студено, аз не крада". Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е?  Но този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", коментира той пред министрите.

Премиерът казва още, че народът очаква решение на въпроса.

"Нямаше изказване да кажат "онези в парламента или онези министрите там или държавата", нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме "е, така е, ама понеже нали….". Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат "гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", обобщава Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
42
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
Бойко, никой отдавна не ти вярва.
101
0
 
32
 
! Отговори
Край преди 6 години
Държавата трябва да реши - тя ли ще ни гарантира и защитава ЕФИКАСНО правата ни или ще ни даде възможност ние да го правим. В момента се пъне тя да го прави - но не се справя. Наказателната политика на демокрацията е тотално сбъркана - сегашните наказания не стряскат и не превъзпитават 2/3 от населението.
100
2
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Не харесвам Борисов и съм един от най големите му критици- Но това което е казал по случая с Доктора - и за нови закони - ми харесва- не трябва емоционалност- но трябва твърдо да се знае- че един плъх влязъл при децата ти нощем -да се" изпишка" - ще получи и "лекарство" за вечен сън !! Алелуя !))
99
0
 
24
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
А към убийците?
98
3
 
32
 
! Отговори
Факиров преди 6 години
БСП и ГЕРБ - двете страни на една монета. Докато не последват СДС, шансове да се оправим няма.
97
0
 
28
 
! Отговори
Лошото е преди 6 години
че бесепе и гроп потъват твърде бавно, макар че след събитията от новата година тикварите може да глътнат доста вода.
96
3
 
46
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Въобще не мога да проумея как е възможно да изберете бодигарда на бай-тошо!? И то на най-важната позиция в тая прокажана държава... Eби му маматa!
95
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ослушва се, преценява, изпълзява и яхва рейтинговата позиция!
94
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До избирател 108Няма такъв въпрос "Кой?"!!!!ВАЖНОТО е "Да не е той!"!!!!ЗАЩОТО Той ще ви ЗАКОПАЕ!!Така и не го разбрахте 10 години кое е разбираемо като се вземе предвидумственият багаж на този *** народ.П.П. Ще се появят свестни лидери когато вИЕ станете свестни!!!Кой умен човек би загърбил нормалният си живот за да се ЖЕРТВА за такива телета като българите???????????
93
0
 
34
 
! Отговори
ОТ отгатнете преди 6 години
Радой Ралин: Винаги актуален
92
0
 
47
 
! Отговори
ОТГАТНЕТЕ преди 6 години
Простакът е кремък корав и могъщ,Простакът е демон без лик, весдесъщАкула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо, простакът звучи.Простакът не чака, не знае пределИ стига простакът до своята цел.Защото простаци край него вървятИ дават му знаци и дават му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,Без ден да протакаш, дори да кървиВойна на простака до смърт обяви.За срам на Европа, на всичките насКогато докопа в ръцете си властПо-страшен от спина, по-жилав от ракаСега за сега се оказа простака
91
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ем ревете искаме с Русия,хен недоволствате от ширещата се престъпност и руска прокуратура
90
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктора не е действал при неизбежна отбрана,ако не преподаваха расизъм във училищата сега всичко щеше да е спокойно,плахъ жив,доктора чист,ама за това се иска и прокуратурата да не е руска
89
1
 
40
 
! Отговори
Само едно ще кажа преди 6 години
Малък но за сметка на това МНОГО *** нАРОД!П.П. Не случайно в президенството и министерски съвет има картини наОвчар подкарващ СТАДО.
88
1
 
39
 
! Отговори
До Анонимен 105 преди 6 години
Напротив, най-големите противници на улеснения достъп до оръжие са именно хората, които имат достъп до такова - силовите органи и криминалния контингент!
87
5
 
36
 
! Отговори
избирател преди 6 години
До 104Че ще има оставка е ясно....и трябва,но.......Кажете,кой ще го замени този нарцистичен странник,Корнелия Нинова,Валери Симеонов,Волен Сидеров........,кой?!Докато не покажем,че сме народ с воля за живот всеки следващ ще е същия !!!!
86
1
 
43
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Каква отплата за Бойко Борисов, ОТКРАДНАЛ и ОГРАБИЛ, надеждите на цял народ?
85
0
 
32
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
Браво на 100 !!! Крадците да се канят и краденото поделено !!!Министеричката Цуцка цачкова да промени закона , те го могат !!!
84
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - големите противници на това хората да имат по лесен достъп до оръжие за самозащита са тези на които им е отказано разрешително за оръжие.Както най - големите антикомунисти станаха тези които бяха отхвърлени при кандидатстването в БКП!
83
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че ще има Оставка е ясно , ама Всички дето Крадоха 28 г Трябва да върнат Парите !България най-бедната с най-много Милиардери ! от де тея пари бе ? от Българския народ ги накрадохте - унижтожихте цял народ и прекрасна територия !