Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

Премиерът настоя за дебат и промени за неизбежната отбрана
161
Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С разум и с обществена подкрепа, а не с емоция да се променят текстовете за неизбежната отбрана, поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Още по темата

"Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме". Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив", казва той, според публикуваната стенограма от правителственото заседание.

Както е известно, преди дни медикът д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха - с незаконно оръжие, като не сигнализира в полицията.

Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. "Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас", посочва още премиерът.

По думите му в някои Щати всеки носи оръжие, но има доста случаи на масови убийства на деца, на случайни хора и "нещата никак не са прости за урегулиране".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов казва, че има примерен текст, който ще бъде раздаден на парламентарните групи. "Той не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш. Но става въпрос за законно притежавано такова", обяснява той.

Борисов пък посочва, че съществува проблем и това се вижда в изказванията на хората първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха от прокуратурата.

"Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен. Аз не искам повече дебатът да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже "ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих". Въпросът е да прецизираме и съдебната практика да се провери. Затова казвам – трябва в спокойна обстановка, защото, това е закон, който касае много съдби. Действително много внимателно настоявам да се прецизира", апелира министър-председателят.

Борисов допълва, че се подготвя закон и за противозаконното отнемане на автомобили.

"Защо не е кражба, а е отнемане? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила, той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре". И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва "беше ми студено, аз не крада". Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е?  Но този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", коментира той пред министрите.

Премиерът казва още, че народът очаква решение на въпроса.

"Нямаше изказване да кажат "онези в парламента или онези министрите там или държавата", нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме "е, така е, ама понеже нали….". Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат "гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", обобщава Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктора си е виновен,15 мин го е гледал на камерите и не се е обадил на кукките а е решил да го стреля.Неизбежната отбрана само ще ескалира насилие защото всеки може да покани врага в дома си и да го очисти при НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА
81
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГА ГО КАЗА БОРИСОВ - СУТРИНТА НА ОБЯД ИЛИ СНОЩИ ?????
80
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Василев , обявен за крадец на милиарди от КТБ , преди да мигрира в Сърбия , беше поканен в .............. гаража в Банкя на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !!!!
79
23
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ако Борисов не беше взел отношение, щеше да кажете, че не си мърда пръста. Сега като е за промяна в закона, правел си ПР. Оправете си опорните точки.
78
0
 
38
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Парадокс. Заглавието на започва с...''Борисов иска.......''
77
5
 
35
 
! Отговори
www преди 6 години
НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ - СВОБОДНА ПРОДАЖБА НА ОРЪЖИЕ КАТО В АМЕРИКА И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ОБЕДИНЕНА...
76
2
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Факт!Стига си писал, соросче, виж колко много минуси ти набихме( - ), а чертичката може и да е малко по-дълга, и удебелена в края;)))
75
0
 
43
 
! Отговори
rjthjrt преди 6 години
ТЕЗИ ДА СИ ХОДЯТ. ЗА ТРЕТИ ПЪТ СТАВА ОЧЕВАДНО, ЧЕ НИЩО НЕ НАПРАВИХА ЗА ХОРАТА, НО ЗА СМЕТКА НА ТЯХ ОТНОВО СИ УВЕЛИЧИХА ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ, А ВКУПОМ ВСИЧКИТЕ ПРЕДИ ТОВА ОБЯСНЯВАХА КАК НЯМАТ ПАРИ ЗА ТЕЗИ И ОНЕЗИ, НО ЗА СЕБЕ СИ НАМЕРИХА. Е КАК СТАВА ТАЗИ РАБОТА, ЧЕ ЗА ТЯХ СЕ НАМИРАТ, НО ЗА ДРУГИТЕ НЯМА. ДА СИ ВЪРВЯТ, НО КАТО ЗНАМ, КАКТО ТОЗИ СЕ ИЗКАЗВА ЗА ХОРАТА МАТРЯЛА КАКЪВ Е НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ ДА ГИ ИЗБЕРАТ И 4-ТИ ПЪТ.
74
0
 
38
 
! Отговори
Осман преди 6 години
То не бяха суджуци, лифтове, ЧЕЗ пък сега се появиха Плъха, Валерката пък псува Руския Патриарх и сега Бойко трябва да се моли на Путин да озапти Волен който под командата на Доган-Москва клати коалицията като се конфронтира с Винкела. ..после трябва да се хване с резервата Марешки ама и той гърло има. Трудна работа. Мюфтията и Патриарха да бъдат готови, че пак ще вдига кръвно или скъса менискус.
73
0
 
39
 
! Отговори
IDEALIST преди 6 години
Стига с тези пищови. Премиерът си има друга грижа: как да придобие собственост е енергийна система на България.
72
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това думи на българския премиер ли са или част от спор в селски хоремаг? Съгласно конституцията частната собственост е неприкосновена. Никой не може да пребивава в частна собственост без знанието и разрешението на собственика. Нито да краде, нито само за малко, нито с взлом, нито без взлом, нито по каквато и да било причина. Нама как да ти разбие колата, за се скрие от дъжда или да прескочи оградата на селската къща и това да се счита за нормално. Всичко това противоречи на основния закон
71
6
 
19
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Твърда ръка за комунистите да им бъркат отзад, защото са свикнали, ние искаме да имаме правова държава и институциите да си влязат в ролята!!!А Бати Бойко е от твърдите комунисти живковисти, да му бъркат с твърда ръка, защото аналния отвор от тъпкането и разширения стомах му е разширен!!!Агент Джими Стивънс!ЦРУ!!!
70
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се престане с тези маловажни кражби!Кражбата си е кражба,пък даже и на стойност5 лева.
69
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ИСКАМЕ ЗДРАВА РЪКА, ДРУГАРЮ БОРИСОВ, НЕ СИ МЕЧТАЙ.ИСКАМЕ КАЧЕСТВЕНИ ЗАКОНИ, НАПРАВЕНИ ОТ ДОБРИ ЮРИСТИ, КАКВИТО В ГЕРБ ОЧЕВИДНО НЯМА.АКО ДНЕС ПРИЕМЕТЕ ЗАКОН, СЛЕД МЕСЕЦ ГО ПРОМЕНЯТЕ, ЗАЩОТО Е БРАК.
68
0
 
39
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Някога бай Иван ми каза,"Данчооооо,не се вживявай толкова,наредиха ги в една редица и .....ти БСП,ти СДС,....просто на Иван Костов му се падна СДС а Жан ВИДЕНОВ БСП...'',та така и до днес.А един поп /божи човек/ ,друг път ми каза.''...момчеее,раждане без кръв няма,вие,каква демокрация чакате с тиха революция...?''
67
0
 
43
 
! Отговори
до кога преди 6 години
Властта се е оградила с охрани,бронирани коли,камери и тн.и говори само глупости и клишета а народа който плаща на властта трепери и живее в затвори с решетки и метални врати!?тези надминаха предишния строй преди 1989г.и го задминаха по привилегии.
66
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя полицията работи, ама съдът ги пуска.
65
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Боко благословията дадена от Трите папи се изчерпва и няма да му помогне от народната любов.
64
0
 
33
 
! Отговори
това е преди 6 години
Никакви здрави ръце и промени в НПК няма да решат огромните проблеми с сигурността на хората,единственото решение е драстични реформи,дълбоко прочистване в МВР и да се накара полицията да работи най после.
63
0
 
43
 
! Отговори
Плъха преди 6 години
Бойко дай ми да влезна в твоята къща да пикая бе бате. Не се издържа.