Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!

Премиерът настоя за дебат и промени за неизбежната отбрана
161
Борисов заръча: Здрава ръка срещу крадците, но не под натиск!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С разум и с обществена подкрепа, а не с емоция да се променят текстовете за неизбежната отбрана, поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Още по темата

"Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме". Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив", казва той, според публикуваната стенограма от правителственото заседание.

Както е известно, преди дни медикът д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха - с незаконно оръжие, като не сигнализира в полицията.

Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. "Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас", посочва още премиерът.

По думите му в някои Щати всеки носи оръжие, но има доста случаи на масови убийства на деца, на случайни хора и "нещата никак не са прости за урегулиране".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов казва, че има примерен текст, който ще бъде раздаден на парламентарните групи. "Той не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш. Но става въпрос за законно притежавано такова", обяснява той.

Борисов пък посочва, че съществува проблем и това се вижда в изказванията на хората първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха от прокуратурата.

"Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен. Аз не искам повече дебатът да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже "ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих". Въпросът е да прецизираме и съдебната практика да се провери. Затова казвам – трябва в спокойна обстановка, защото, това е закон, който касае много съдби. Действително много внимателно настоявам да се прецизира", апелира министър-председателят.

Борисов допълва, че се подготвя закон и за противозаконното отнемане на автомобили.

"Защо не е кражба, а е отнемане? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила, той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре". И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва "беше ми студено, аз не крада". Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е?  Но този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", коментира той пред министрите.

Премиерът казва още, че народът очаква решение на въпроса.

"Нямаше изказване да кажат "онези в парламента или онези министрите там или държавата", нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме "е, така е, ама понеже нали….". Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат "гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", обобщава Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засега няма Алтерантива на Борисов. Затова е ТОП. И затова вече 10 години никой не може да го мръдне. Като се появи Алтернатива, Борисов ще си иде. Таяка че СОРИ, и да го плюете, полза нема. Само мобилизирате хората, да не дадат властта на комунисти и фесове.
121
2
 
22
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 6 години
Брейййй, тоз и от правото разбира, ц ц ц ц. Не го ли тресна тока вече? Не даде ли на късо у оШфорките на Гинка? Той е истински властелин на властта!!! Даже и тока, за него е слаб. Държи фронта, като умрел китка. Като траф на високо напрежение. Комплексна и сложна личност - ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ТОКА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, СУДЖУЦИТЕ, МЕРКЕЛ, ЯЗОВИРИ, МАГИСТРАЛИ, ФИЛИИ, МАС, .... предстои да придобие и власт над ВЪЗЕЛИНА ( от зад ).
120
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов , послуша Нинова , спаси кожата , въртипотурко !
119
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов , послушай хората , ОТИВАЙ В НЕБИТИЕТО !!!
118
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас то ученически приятел то едва приказва се надуло *** се смята за такъв по точно не го смятам да поздрави онова гаже де бе за мен първа любов аз не забравям иванчо ти нали зацепи наде бия
117
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се неска ученическия ми приятел що така се изнесе набързо иначе спира на лаф после загрявам събирач на кредити станал ами бари аз ям доматите с коловете сигорно то се такива са там се чудя кои ги е събрал толкова умници на едно място ама баце да им даде един урок
116
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не под натиск , а на полица ите даде 100 000 000 лв. под натиск нали е кво в работата им се промени, разкриваемоста я виждаме, актовете и глобите да .
115
1
 
26
 
! Отговори
Сериозно преди 6 години
Тоя Суджук от луната ли пада? Къде дрема близо 2 г., като премиер и не знам колко, като гл. секретар, та не инициира законови промени! Проблемът не е от вчера, а от 90-те години! И няма никакво "превишаване" на пределите, когато индивида е в имота ти неканен! Глупостите за поканения на кафе и "убит" не стават и за оперна точка! А хората да учат децата си, че от чужди дървета не се берат череши без покана!
114
0
 
28
 
! Отговори
Бай.... преди 6 години
ББ пак ли ще измисля колелото.Ами да пита американския посланик как е при тях, нали редовно е при него на инструктаж.Ама чакай те Американците са прости, те не знаят кое е най-доброто за тях, що да зимаме пример от тях, ние сме си най.
113
0
 
27
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
До-виж-да-не!Сори, сбогом, дано си щастлив...Да ти викнем Данчо Караджов да ти пее?!
112
0
 
25
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
Затова сме на едно от последните места в света по свобода на словото, защото триете всичко, което е истина. Да живее Северна Корея на Балканския полуостров...
111
1
 
28
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
Ама, ако няма натиск, никога няма да се променят закони, касаещи безнаказаността на "готините братя роми". Тази ***., докато не почнат да я стрелят, когато краде, бие и безчинства, няма да миряса.
110
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквуня по добре нищо да не заръчва, даже ако може въобще да не си отваря устата ще бъде най-хубаво, защото от там освен безсмислици друго не излиза. Те белите държави отдавна са го измислили решението.
109
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха!Не под натиск ли?!Само с натиск става!От 27 години насам населението се гърчеше в хватката на все по-ширещата се "битова"(включително и убийства) престъпност,ама на властта не само,че не и пукаше,ами даже поощряваше престъпността,която и вършеше превъзходна работа,да държи в страх стадото,за да може властта на спокойствие да си върши престъпните далавери!Чак сега,когато робът най-после се вдигна,като човек, властта се видя в страх и реши да направи нещо!Но,внимание,може да е мимикрия
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се прави така, бе момчета.Сиреч, нарочил си някого. Правиш му постановка, уж среща , сиреч , в някой хотел на Златеви. Сиреч, на сигурно място. Пиете по една бира и после, който е с по-слабо сърце умира от естествена смърт. После , защо да убивате хората, които могат, сиреч , да се самоубият. Само не забравяйте предсмъртно писмо да ну искате, че сиреч, работата да е опечена.Е е еех, аджамии, *** сиреч.Бай си Боко питайте за тези работи, той е от стара коза яре, сиреч.
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здрава ръка срещу крадците, освен ако не са от хелекторатъ.
106
0
 
28
 
! Отговори
Валери преди 6 години
А до сега какво правихте господа министри?
105
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ДАНО !!
104
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обещания с демагогия , слушали сме ги и нищо пак нема да се промени.
103
0
 
21
 
! Отговори
baiko da se tragne преди 6 години
mnogo e prav 125 i az bix go napravil16561