Поправката "Плъха" – Борисов иска прецизиране на Наказателния кодекс

Ще се търси баланс на защитата на личността и имуществото
137
Поправката "Плъха" – Борисов иска прецизиране на Наказателния кодекс
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е поискал да се прецизират текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Повод за това е случаят от Пловдив, при който лекарят д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха.

Правосъдният министър Цецка Цачева разясни пред журналисти в МС, че ще се търси баланс на защитата на личността и имуществото, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

След обсъждане с НПО, магистрати, депутати и др. в кратко време работна група ще предложи съответните законови промени.

Още по темата

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че "гражданството не е специалист в материята", но усеща тежестта на случващото се и престъпленията върху гърба си, затова иска промени.

По думите му в последно време рейтингът на полицията се повишава и гражданите търсят все повече органите на реда, но случаят в Пловдив не е бил такъв, макар да е трябвало. Радев смята, че е било правилно това, че полицията забави информацията за убийството три дни.

"Спомняте си шесторното убийство, тогава пък казваха – постоянна информация и бяхме обвинени в обратното", обясни министърът и уточни, че полицията не е имала право да дава информация заради прокуратурата и преди да се установят фактите.

В началото, когато задържахме д-р Димитров, знаехме само едно нещо, че той има незаконно притежавано оръжие, съобщи Радев.

Във връзка с решението на кабинета за оттегляне на Истанбулската конвенция от парламента, Цецка Цачева заяви, че има нужда от законови промени за превенция и противодействие на насилието над жени, в това число и домашното насилие. Измененията са свързани с Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие, като по проектите се работи от 2016 г.

Промените ще бъдат внесени, след като Конституционният съд се произнесе по спорната конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живота и здравето на гражданите нямат значение, по-важното е *** ли са или не.
99
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другите държави няма такъв закон да ти влязат в къщата и да не може да им направиш нищо
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска той ......само иска .
97
1
 
8
 
! Отговори
Съседа преди 6 години
И още една добавка към НК. Крадците по време на работа задължително да са оборудвани с памперси.
96
3
 
10
 
! Отговори
Съседа преди 6 години
Боко наредил на Цецито така да променят Наказателния кодекс, че да задължават крадливите плъхчета да се изпикават предварително в собствените си тоалетни преди да тръгнат да крадат. Обрания като види крадеца да се самоубие пред крадеца за да го сплаши.Така собственика на имота няма да бъде съден, а крадеца ще е жив, страхлив и готов пак да гласува за законотворците.
95
2
 
8
 
! Отговори
Дъртия1 преди 6 години
ТОЙ, ВЪРХОВНИЯ - иска, ИСКА!!! Смех, ризираш ли. Само децата, казват на родителите си - искам. Тоз тУмбак, не знае колко Уши, има на тъпата си глАва. А аз искам- СВОБОДА! Ако трябва и ще мра за нея! Расипаха държавата и се " сетИха" да правят промени в законите???? Ще си платите до девето коляно!!!
94
2
 
20
 
! Отговори
Ееей преди 6 години
Един чист българин без криминално минало доктор убива един ром крадец и държавата тръгва да го съди. Егаси ситуацията, въпросът ми е колко роми са насилвали и убивали българи а тях никой не ги съди. Този случай въобще не трябва да се разглежа и доктота да си го оставят на мира. Пред Господ всички сме равни няма роми няма българи, но мнението ми е такова.
93
4
 
13
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Тиквата и закони взе да пише.нарежда какви закони да приемат в нс.той като беше депутат не знаеше откъде се влиза там,сега стана и законотворец.нищо може и още гафове да направи докрая.
92
2
 
27
 
! Отговори
Домушар преди 6 години
Ловец съм имам пушка. Чакам с нетърпение да ми дойде някой сънародник на "плъха" в къщата та да му играя едни 13/00 в челото! От няколко метра направо ще му изпаря кратуната! Не само няма да ми мигне окото, а ще е празник за сетивата!
91
3
 
11
 
! Отговори
A с "Плъха" преди 6 години
в Правителството к'во праим!?
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега понятието е твърде стеснено - влиза ти крадец в къщата. Ама не бил влязъл с взлом, а се е спуснал през отворения прозорец, нямаш прво да се отрбаняваш....Или - понечиш да стреляш, той се завърти, удариш го в гърба - убиец си. Прострлеяш го не един, а два пъти - защо не си се контролирал?
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лесно може да се решат нещата, като се приема Втората поправка на Амесираканската конституция - ако си у дома ти и влезе човек без покана имаш право да предпиемеш каквито мерки сметнеш за необходими - твоят дом е неприкосновен - ако си навън и го нападнеш ти си виновен. И бързо ще се научат.
88
1
 
5
 
! Отговори
А с "Плъха" преди 6 години
К'во праим!?
87
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
баланс в тези случаи няма изходьт е един които е по бьрз и стреля пьрви
86
0
 
27
 
! Отговори
КО?НЕ! преди 6 години
... в последно време рейтингът на полицията се повишава и гражданите търсят все повече органите на реда ...AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHAAHAH
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нашите полицай за нищо не стават ако те оберат само ходиш и ти губят времето като имитират заетост мен са ми обирали 3 пъти веднъж ги виках само ми дооцапаха и ми изгубиха 3 дни ,дори и тези пари които взимат са им много
84
1
 
14
 
! Отговори
само да питам преди 6 години
плъхо си отиде ,а с Котараците ко праиме?
83
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ПИТАМ ЩОТО ТОЙ ПИТА-?-КОЛКО ПЪТИ СТЕ ЧУЛИ БОЙКО ДА НАРЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ "НАРОД"?ЗАЩОТО ТОЗИ МОЯ ПРИЯТЕЛ НЕ ПОМНИ ТАКИВА СЛУЧАИ НЯМА ТАКИВА СЛУЧАИ ДОКУМЕНТИРАНИ И ВЪВ ВИДЕО ФОРМАТ ЗАЩО ???
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво има да се пренаписва и написва, в Конституцията си го пише: чл.17, ал.3. Частната собственост е неприкосновена!
81
1
 
21
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И преди 6 години
НАКАЗАНИЕ.ПРОКУРОРИТЕ ДА ИЗЛЕЗНАТ И ДА ОБЯСНЯТ ЗАЩО ПЛЪХА Е ВЪН ОТ ЗАТВОРА СЛАД ТОЛКОВА ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ХОРАТА!ЗАЩО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЕ СА НАКАЗВАНИ СЪС ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА!НАКАЗАНИЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ НЯМА!Ако обаче се защитиш адекватно жална ти майка"как си посмял да посегнеш на престъпник!