Пламен Георгиев оглави новия антикорупционен орган

Левицата също бе номинирала кандидат: Николай Николов
Обновена: 8 мар 2018 12:12 | 8 мар 2018 11:52,
41
Пламен Георгиев оглави новия антикорупционен орган
Снимка: БТА

Пламен Георгиев бе избран за шеф на новия антикорупционен орган. Със 148 гласа "за" парламентът подкрепи кандидатурата на мнозинството за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Левицата също бе номинирала кандидат - Николай Николов, но той бе подкрепен само от 79 депутати.

Пламен Георгиев досега е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, зам-министър на правосъдието, а от 2013 до момента - председател на КОНПИ.

Очаквано по време на двучасовия дебат социалистите остро възразиха срещу кандидатурата на мнозинството. Депутатите обаче не обсъждаха професионалните качества на кандидатите, а прозвучаха обвинения за политическа обвързаност и от двете страни.

Социалистите се осъмниха в независимостта на Пламен Георгиев, защото е бил зам.-министър в кабинета "Борисов" 1, а управляващите контрираха, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП в Ловеч.

От БСП настояха и че изборът на ГЕРБ показва, че са били прави, когато са казвали, че Народното събрание не е мястото, където да се избира шеф на независимия орган.

"Изборът ви показва това, което ние все казвахме - когато НС избира ръководителя на този орган, вие рискувате да изберете човек, който е послушен, и да е свързан по някакъв начин с вас. Биографията му показва недвусмислено, че сме били прави през цялото време", каза соцдепутатът Антон Кутев.

Левицата призова и управляващите да изберат техния кандидат, за да докажат, че не се страхуват от борбата с корупцията.

"Сега ще имате възможността да докажете, че реално искате да се борите с най-големия бич - корупцията. Когато изпълнителната власт даде възможност да има коректив, това е реалната демокрация", настоя червеният Красимир Янков.

Мнозинството пък се възмути, че дебатът става грозен и се измества, и БСП критикува другия кандидат, вместо да изтъква преимуществата на своя.

Цветан Цветанов обвини, че червените депутати дават квалификации, а за техния кандидат Николай Николов се крият биографични данни, че е бил общински съветник от БСП.

Корнелия Нинова пък скочи, че изборът за председател е отдавна предопределен и настоя, че новият антикорупционен орган и шефът му започват с фалстарт.

"Той е предопределен, има съмнения за неговата обективност. Избирате зависим човек, неработещ закон, какво очаквате?", обърна се червената шефка към управляващите.

"Ключовата дума е доверие. Когато един орган няма доверие, той няма да бъде възприет от българското общество. Европа ни няма доверие и ни казва: Изпълнили сте всичко за Шенген и еврозоната, но имате корупция. Не решихте проблема с този закон", продължи тя.

Цветанов от своя страна контрира, че това е поредното внушение от опозицията, свързано с председателството.

"С вашия стил на поведение през цялото време искате да неглижирате председателството. Държавата се движи в правилната посока и това не може да го понесете!", заяви вторият в ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един филм където съдия П.Борсалино обяснява пред върховния съд как мафията назначава свой прокурор или съдия.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако червените реват - значи всичко е наред и човека е точен.
25
2
 
7
 
! Отговори
СС преди 6 години
Очакваме резултати като от румънската спец-прокуратура! Хахахаа. :) :)
24
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен27,a тиквата,защо управлява,или,той като твой любим прави изключение.
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са убийци, нямат място в управлението.Русия, Сев. Корея, Куба, Венецуела - жестоки тиранични примери...
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма, социализма и БСП са минало.Русия също.
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, добра новина.БСП е партия на убийците от народния съд и лагерите. Не заслужават да ръководят нищо повече от курника на Позитано 20 ;)
20
10
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Държавата се движи в правилната посока и това не може да го понесете!"МНОГО ВИ Е ЯД,НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО......
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам! ОСТАВКА!
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Машата на Пеевски и Цацата.Честито на всички врагове на горните двама.Ще последват рекет и изнудвания в полза на установяване позициите на прасето.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пременил се Илия, погледнал се - па в тия.Корупцията ще бори себе си. Вие си крякайте за 3 март и Станбулската конвенция, пък нека ви крадат чужди и наши, вие сте ПАТРЕОТЕ!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ще вката политиците в затвора?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС бяха пратили една тяхна истински неутрална комисия от експерти по темата, нашите щяха да прегракнат от викане и протести! Защо?? Защото не искат от вън някой да се меси, или от страх че ще си свършат работата, и трябва буквално да окошарят целият парламент! Така е много лесно! Мафията си назначава човек който уж да работи против тях! Това е абсурдно! Замазване на очи! Нагло и разбира се фалшиво! Трябва президентска република и да си измете целият този б.оклу.к един път за винаги
14
12
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Ако случайно БСП се докопа до властта,дали ще смени този шеф на комисията за корупция и няма да сложи свой?Как мислите?Или както е винаги при ***:''не ме гледай какво правя,а ме слушай какво ти говоря''.
13
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 6 години
НАПРАИХТЕ СИ УДОБЕН АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН, ИЗБРАХТЕ СИ ВАШ ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА, ВАШ ПРОКУРОР И СЪДИИ. МАФИЯТА МОЖЕ ДА Е СПОКОЙНА. ДА МУ МИСЛИ НАРОДА. ТЕ ПЪРВА ЗАПОЧВА ДОЕНЕТО МУ. ДА ВИ Е ЧЕЗтито!!! ОСТАВКА!!!
12
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
е затова няма да спрат мониторинговите доклади от ес и приема ни в шенгени еврозоната някои да е учуден
11
2
 
22
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
И как този "независим" шеф на този "независим" антикорупционен орган ще бори корупцията в лицето на тия, които са го назначили???Новинки за наивници!
10
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво единодушие само всички срещу един изводьт си го направете ако можете
9
2
 
22
 
! Отговори
без пардон преди 6 години
Да живее новата комисия Антикорупция! Основна движеща сила на корупцията!
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията си гласува и си избра някой който уж ще работи против интересите им! Толкова е абсурдно че чак смешно! Това и децата не го вярват! Доказателството ще дойде като мине известно време, и никой не бъде заловен в корупция. Тогава ще има две причини. Или че в България няма никаква корупция, или че тези хора избрани от мафията, просто нищо не правят. След 30 год, фалшива демокрация, и НИТО ЕДИН осъден за корупция, съм склонен да вярвам на второто!