Празник или опело: Местан брани консула ни в Одрин

Лидерът на ДОСТ поиска Вълчев да бъде поздравен
8 мар 2018 14:45,
43
Празник или опело: Местан брани консула ни в Одрин
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска реабилитация на консула ни в Одрин след скандала около него на националния ни празник. Местан изпрати отворено писмо до външния министър Екатерина Захариева и призова да спрат атаките към консула Васил Вълчев.

Вълчев влезе в светлините на прожекторите на българските медии след като поиска от гостите за националния ни празник в Одрин да почетат паметта на загиналите два дни по-рано в операция "Маслинова клонка" турски войници в Сирия.

Това предизвика остри реакции у нас, а Външно министерство поиска обяснение от консула.

Още по темата

Днес Местан застана в негова защита. Той припомни, че отбелязването на националния ни празник е съвпаднал със смъртта на десетки турски военнослужещи, които загинали за сигурността на Турция и Европа и на България като част от нея.

"Генералният ни консул в Одрин г-н Васил Вълчев – тук следва да се отбележи, че не го познаваме лично – е организирал тържеството в Консулството в чест на националния празник 3-ти март по начин, който би трябвало да се оцени като проява на изключително прецизирана дипломация и Протокол. От една страна, Националният ни празник е почетен подобаващо държавнически. От друга страна, минутата мълчание в памет на загиналите турски войници в Африн е висша проява на солидарност – човешка, съюзническа, държавна, към мъката на роднините и близките на загиналите и страданията на турския народ", пише в отвореното си писмо Местан.

Той нарича това висок хуманизъм на българската дипломация и според него той не само не принизява празника на страната ни, но и го извисява като празник на народ, способен да живее в мир със съседите.

"Затова, г-жо Министър спрете атаката срещу Генералния консул в Одрин г-н Васил Вълчев, защото за това, което е направил той, трябва да бъде поздравен, а не да бъде незаслужено атакуван", пише още Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Доживяхме български консул да призовава за почит към загинали турски войници,и то в при агресия над съседна държава...
30
2
 
5
 
! Отговори
polvo преди 6 години
Амии...Местан има един огромен, неоспорим плюс: той е стопроцентово ''точен'' - всеки и всичко, похвалени от него, са вредни за България! И обратно...
29
1
 
14
 
! Отговори
бай х преди 6 години
а кога ще видим обратния вариант : турския консул в България заедно с мюфтията да отслужат панахида за българските воини
28
3
 
12
 
! Отговори
Вал преди 6 години
До АнонименНикога не сме били една държава, няма и да бъдем.Османците са били завоеватели и то най-фанатизирани, най-назадничави в културно и цивилизационно отношение.Всеки народ, попаднал под тяхно иго е загубил столетия в развитието си.Ние сме в ЕС. Никога и за нищо на света не ни е нужна Анадола!
27
3
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Този родоотстъпник, още ли е с българско гражданство?Докога ще търпим тази наглост! Този тип, работи за чужда държава, няма ли служби в България?Марш към анадола!
26
7
 
4
 
! Отговори
Точка преди 6 години
Консула Велчев и Местан да са живи и здрави.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички жени Честит 8 МАРТ Празник на всички жени борили се за равенство на жените, за правото да учат, да. работят, да гласуват, да живеят спокойно, да живеят без насилие За правото на демокрация и справедливост Честит празник на всички жени Честит 8 МАРТ
24
7
 
3
 
! Отговори
случаен преди 6 години
наистина е постъпил дипломатично малко са,като него дипломатите,които загърбват предубежденията си и слушат съвеста си,ако беше в друга страна нямаше и да го отразят,но нали е Турция....?
23
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много умно е постъпил консула,а расистите да го дух.....
22
3
 
6
 
! Отговори
Коста преди 6 години
От друга страна има много наши сънародници с мюсюлмански имена,с арменски или еврейски,които са повече българи от мн.други с български такива7Вежди Рашидов,Осман Октай,Маги Халваджиян,...
21
5
 
17
 
! Отговори
Коста преди 6 години
Всичко зависи от гледната точка-местан и без това не е българин,въпреки че е роден в България.Той е най-обикновен Ренегат и ***,защото всеки който плюе срещу родната си майка е достоен само за презрение...Необяснимо е обаче еничарското поведение на консула!!!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дога не е приятел на Местан,Ердоган и Борисов, въпреки че той даде идеята за издигането му в генералска длъжност!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До21, да не би да си дете на разведени родители драги? Писанията ти говорят за теб!!
18
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О неразумни. Били сме една държава. Русия ни нападна и ни раздели. Редно е да станем пак една държава.
17
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А какво ще кажеш за кервана с хуманитарна помощ за гр.Африн и автобусите с десетки жени,деца и старци убити с артилерия от турския башибозук преди няколко дни?!"Напротив, прекалено съм мнителен даже. И при мен пристига информация от първа ръка, от няколко източника, при което имам възможността да я пресявам и да преценя кое е истина и кое не. Докато ти очевидно си най-обикновен посредтсвен тюркомразец, каквито си ги има и без друго прекалено много в България. Та, такъв керван, НЯМА!
16
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Или си много заблуден или си платен провокатор!Стъкмените клипове на турската пропаганда не могат да ни заблудят.А какво ще кажеш за кервана с хуманитарна помощ за гр.Африн и автобусите с десетки жени,деца и старци убити с артилерия от турския башибозук преди няколко дни?!Не повярвай заблиди,защото ще те вземе турския шейтан!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До10, Доган не е приятел на Ердоган! Таква са Мстан и Борисов ооо неразумни ми "))
14
4
 
19
 
! Отговори
Еничарски гражданин преди 6 години
Сепаратист защитава Предател а от т.н. ни държава му искат " обяснение"???
13
38
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам какъв е проблемът. С очите си видях клипове в които обикновените хора в северна Сирия посрещат турските войници като освободители, прегръщат ги, плачат от радост. И как турсите войници дават храна и вода на хората по селата там. В Турция министър председател, до колкото съм чувал е кюрд. Има други министри кюрди. Има висши ръководни постове в армията и полицията, където са кюрди. Има кметове на общини, кюрди. Чудно ми е кога ли в България ще има поне един генерал турчин, грък, ром?
12
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Годподин бустан що не си ходи в турция?