България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Горанов за ЧЕЗ: До края на деня очакваме нова информация
9 мар 2018 22:22, Екип на Investor.bg
60
България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС
Снимка: БТА

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС. "Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър.

Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

"В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейския парламент.

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили", коментира Горанов, цитиран от БНР.

Още за икономика четете в Investor.bg


60
Още от
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е готова за всичко,каквото кажат началниците.И на ръце да ни накарат да тръгнем пак ще го направим,защото няма по-големи послушковци и блюдолизци от нас.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пенсионният фонд се крепи на магия, заплатите са нищожни, пари за образование, здравеопазване, култура, армия и полиция няма, но управляващите са готови да дават допълнително за бюджета на ЕС. И на кого служат управляващите, на народа си или на Европейските си господари?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Герберски фурнаджийски лопати. Днес няма да купуват ЧЕЗ. Утре - ще видим. След два дни може да решат нещо друго. Къде са самолетите? Много бързаха да купуват самолети.
47
1
 
12
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 месеца
Послушко Боцко е готов и последната трошица от залака на българите да даде, само евро главатарите, да го поглаждат по тиквата и да му дават подкрепа!
Ей, много търпелив народ сме!
46
1
 
10
 
! Отговори
европартийналиния преди 5 месеца
Рекет поискан . Рекет даден.
45
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
бьлгария да излиза от ес и нато докато е жива по лошо ще става тьрг воина
на сащ ще ни довьрши
44
1
 
13
 
! Отговори
СМЯХ преди 5 месеца
Що сега РИВЕТЕ ???? преди 1 г. гласувахте пак за БОКО..... МЕНЮТО ПАК е СЪЩОТО?????
43
2
 
18
 
! Отговори
комитата преди 5 месеца
те нашите политици от дет да ни опънат са съгласни -най-бедната държава в ЕС плаща н а поразия и външния дълг мина 30 милиарда. Други с по-силна икономика от нас не са съглласни-една от тях е Италия.
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политиците в България винаги са готови щедро да раздават нашите пари, за разлика от политиците в други европейски страни.
41
2
 
26
 
! Отговори
анарх преди 5 месеца
Разбира се, че е готова! Нашите политици ще бръкнат по-дълбоко в джоба на клетия работещ данакоплатец, само и само да не спира "кохезионната политика", демек еврофондовете, които си делкат в тесен полит-олигархичен кръг. Колко просто, нали...
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
вноски даваме от народната пара , а взимаме за лични нужди -проекти,фондове ,програми и тн схеми
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България на всичко е готова само някои да са на власт. От къде ще ги вземат парите за вноските , като няма икономика, пак от нови данъци или нови заеми.Ами продайте я вече България , то от нея вече какво остана.
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите които масово взимат средна пенсия от 230- 300 лева и средна заплата 510- 600 лв. в цяла България трябвало да увеличат паричния поток към ЕС- където европейците взимат минимална пенсия от 700 евро/ 1 400 лв. и средната заплата е 2000- 2 500 евро/ 4- 5 000 лв.?!

Това правителство мисли ли за българския народ или само ходи да се снима по Оскарите?!
37
1
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 5 месеца
Dokato Sa evrofondovete Ste e taka.Tikvata si pravi smetka,ce Na vsiako dadeno ot nas evro,crez evrofondovete se vrustat tri...A za debelite SIK-adziiski guski...povece sudzuk za kradene.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
10 пъти по - голяма да я направят дано. Заслужавате си го. Още като го видяхте, че не вкара нигого в затвора, както обещаваше, трябваше да го разкарате. Сега си му яжте екскременталните остатъци. Щото за вас тоя нищо няма да остави. Всичко е за него.
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Борисов е толкова продажен, че и костов бледнее пред него...
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На база на какво да увеличим вноската? На база на това, че ще трябва да потдържаме магистралите? На база на инвестиции заради евтин ток и енергоносители? На база на нови открити производства? На база на какво? От къде ще дойдат парите? Да дават пари тея, дето обират чужди проекти с политически натиск.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
герб е 1на кукла на конци, не се справят , собствения им народ мизерства
32
1
 
34
 
! Отговори
ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ преди 5 месеца
СЕЛСКИЯТ И ДИОТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗА, ЧЕ МУ Е ПРЕЗ ШЛАНГА ЗА НАРОДА, КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМА ВНОСКА В БЮДЖЕТА НА ЕС, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗА КРАДЕНЕ ОТ МАФИОТА ПРЕМИЕР И ПРИБЛИЖЕНИТЕ МУ. ШУТ, ШУТ, АМА ТРИМА ПАПИ СА ГО ГАЛИЛИ ПО БОЛЕЗНЕНАТА ПРАЗНОТА, ЧЕ И ПИЯНДЕТО ЮНКЕР И ТО СЕ ИЗГАВРИ С МУТРАТА, ПЛЕСКАЙКИ ГО ПО СЪЩОТО ТОВА МЯСТО. ВЪПРОСЪТ Е ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ???
31
2
 
27
 
! Отговори
ПРАВО В ПЪР ДЯЛНИКА преди 5 месеца
ПИТАХТЕ ЛИ НИ, КАТО ВЗЕХТЕ ТОВА ПОРЕДНО АНТИНАРОДНО РЕШЕНИЕ? Е, ХАЙДЕ, МАНИ СЕ БОКО - СЕЛСКИ *** И ЕВРОПЕЙСКИ ШУТ. АМИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МУ БИЕМ ШУТА!!!