България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Горанов за ЧЕЗ: До края на деня очакваме нова информация
9 мар 2018 22:22, Екип на Investor.bg
60
България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС
Снимка: БТА

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС. "Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър.

Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

"В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейския парламент.

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили", коментира Горанов, цитиран от БНР.

Още за икономика четете в Investor.bg


60
Още от Политика
Далавера с колите на депутатите: Чиновничка отмъкна 480 бона
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е готова за всичко,каквото кажат началниците.И на ръце да ни накарат да тръгнем пак ще го направим,защото няма по-големи послушковци и блюдолизци от нас.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пенсионният фонд се крепи на магия, заплатите са нищожни, пари за образование, здравеопазване, култура, армия и полиция няма, но управляващите са готови да дават допълнително за бюджета на ЕС. И на кого служат управляващите, на народа си или на Европейските си господари?
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Герберски фурнаджийски лопати. Днес няма да купуват ЧЕЗ. Утре - ще видим. След два дни може да решат нещо друго. Къде са самолетите? Много бързаха да купуват самолети.
48
1
 
13
 
! Отговори
БАЙ ХУЙ ДАНКА преди 1 седмица
НАРОДЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ СЛЕД ТИКВАТА ЩЕ ОСТАНАТ 50 МИЛИАРДА ДЪЛГ И БЕДЕН И БОЛЕН НАРОД КОЙТО УСПЯХА ДА ЕМИГРИРАТ СЕ СПАСИХА ДРУГИТЕ СА НА СЪРВАЙВЪР В РОДНАТА СИ ДЪРЖАВА ДО КОГА ЩЕ СПИМ А ТЕЯ 240 КРАДЦИ ДА НИ ПРАВАТ НА МАЙМУНИ
47
1
 
12
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 седмица
Послушко Боцко е готов и последната трошица от залака на българите да даде, само евро главатарите, да го поглаждат по тиквата и да му дават подкрепа!
Ей, много търпелив народ сме!
46
1
 
10
 
! Отговори
европартийналиния преди 1 седмица
Рекет поискан . Рекет даден.
45
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
бьлгария да излиза от ес и нато докато е жива по лошо ще става тьрг воина
на сащ ще ни довьрши
44
1
 
13
 
! Отговори
СМЯХ преди 1 седмица
Що сега РИВЕТЕ ???? преди 1 г. гласувахте пак за БОКО..... МЕНЮТО ПАК е СЪЩОТО?????
43
2
 
18
 
! Отговори
комитата преди 1 седмица
те нашите политици от дет да ни опънат са съгласни -най-бедната държава в ЕС плаща н а поразия и външния дълг мина 30 милиарда. Други с по-силна икономика от нас не са съглласни-една от тях е Италия.
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политиците в България винаги са готови щедро да раздават нашите пари, за разлика от политиците в други европейски страни.
41
2
 
26
 
! Отговори
анарх преди 1 седмица
Разбира се, че е готова! Нашите политици ще бръкнат по-дълбоко в джоба на клетия работещ данакоплатец, само и само да не спира "кохезионната политика", демек еврофондовете, които си делкат в тесен полит-олигархичен кръг. Колко просто, нали...
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
вноски даваме от народната пара , а взимаме за лични нужди -проекти,фондове ,програми и тн схеми
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България на всичко е готова само някои да са на власт. От къде ще ги вземат парите за вноските , като няма икономика, пак от нови данъци или нови заеми.Ами продайте я вече България , то от нея вече какво остана.
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите които масово взимат средна пенсия от 230- 300 лева и средна заплата 510- 600 лв. в цяла България трябвало да увеличат паричния поток към ЕС- където европейците взимат минимална пенсия от 700 евро/ 1 400 лв. и средната заплата е 2000- 2 500 евро/ 4- 5 000 лв.?!

Това правителство мисли ли за българския народ или само ходи да се снима по Оскарите?!
37
1
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 1 седмица
Dokato Sa evrofondovete Ste e taka.Tikvata si pravi smetka,ce Na vsiako dadeno ot nas evro,crez evrofondovete se vrustat tri...A za debelite SIK-adziiski guski...povece sudzuk za kradene.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10 пъти по - голяма да я направят дано. Заслужавате си го. Още като го видяхте, че не вкара нигого в затвора, както обещаваше, трябваше да го разкарате. Сега си му яжте екскременталните остатъци. Щото за вас тоя нищо няма да остави. Всичко е за него.
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борисов е толкова продажен, че и костов бледнее пред него...
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На база на какво да увеличим вноската? На база на това, че ще трябва да потдържаме магистралите? На база на инвестиции заради евтин ток и енергоносители? На база на нови открити производства? На база на какво? От къде ще дойдат парите? Да дават пари тея, дето обират чужди проекти с политически натиск.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
герб е 1на кукла на конци, не се справят , собствения им народ мизерства
32
1
 
34
 
! Отговори
ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ преди 1 седмица
СЕЛСКИЯТ И ДИОТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗА, ЧЕ МУ Е ПРЕЗ ШЛАНГА ЗА НАРОДА, КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМА ВНОСКА В БЮДЖЕТА НА ЕС, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗА КРАДЕНЕ ОТ МАФИОТА ПРЕМИЕР И ПРИБЛИЖЕНИТЕ МУ. ШУТ, ШУТ, АМА ТРИМА ПАПИ СА ГО ГАЛИЛИ ПО БОЛЕЗНЕНАТА ПРАЗНОТА, ЧЕ И ПИЯНДЕТО ЮНКЕР И ТО СЕ ИЗГАВРИ С МУТРАТА, ПЛЕСКАЙКИ ГО ПО СЪЩОТО ТОВА МЯСТО. ВЪПРОСЪТ Е ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ???