България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Горанов за ЧЕЗ: До края на деня очакваме нова информация
9 мар 2018 22:22, Екип на Investor.bg
60
България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС
Снимка: БТА

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС. "Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър.

Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

"В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейския парламент.

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили", коментира Горанов, цитиран от БНР.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
30
 
! Отговори
до пазарджик преди 6 години
Нищо не каза този път ! Как ЕС ще ти вдигне жизненото равнище като той ти го сваля за да ти взима колкото се може повече ? Нали за това не ни вдигат доходите, за да ги прибират от ЕС и нашите.
9
1
 
23
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
До ПАЗАРДЖИКкъде е онзи велик политик и истински българин - симеонов
8
1
 
25
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
най найпред вдигнете жизненото равнище на българина. а после увеличите си вноските .за да живей българина добре а не да се лута в чужбина за парче хляб че в бг неможе да си го изработи и ще бъдете преизбрани и уважавани г-да политици
7
7
 
3
 
! Отговори
Alsika преди 6 години
Chestito na bg narod! :-)Ninova se e razbrala kato maje s Eu....:-)
6
1
 
36
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС"Не мога да допусна някой да идва в моята родина и да раздава указания" симеонов-1
5
0
 
48
 
! Отговори
Оран Гутанян преди 6 години
Плащането на вноската от аз, ти, той, тя, то, ние, вие , те, а парите от еврофондовете ще ги прилапват батко и братко, кум и кумец и шурето и баджанака.
4
0
 
38
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ЗНАЧИ АКО ДО СЕГА СМЕ ПЛАЩАЛИ ЕДИН МИЛИАРД, ОТ УТРЕ ЗАПОЧВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ПО МИЛИАРД И СТО МИЛИОНА ЗАЩОТО НЕВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИЗЛЯЗЛА ОТ ЕС И ПРЕДСТОЯТ НОВИ ЧЛЕНКИ ДА ПРИЕМАТ КАТО МАКЕДОНИЯ ПРИМЕРНО. ЕВРОФОНДОВЕТЕ СПИРАТ СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА И НИЕ САМО ЩЕ ПЛАЩАМЕ ОНЕЗИ ФОШИСТИ В БРЮКСЕЛ ДА ДЕБЕЛЕЯТ И НЕМЦИТЕ ДА МЪРЗЕЛУВАТ
3
0
 
34
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Това за какво, ние да ставаме по-бедни, а вие да дебелеете от евро-програми.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко хубаво, странките от ЕС плащат вноски на ЕС тоест на себе си в замяна получаваме инструкции от еврокомисарите какво да правим. C други думи си плащаме за да ни се мешат във вътрешните работи, но за руският патриах не може да ни се меша защото не сме му превели пари по банковата сметка.
1
0
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Пари има за всички, с изключение за нормалните работещи хора.