Далавера с колите на депутатите: Чиновничка отмъкна 480 бона

Под носа на избраниците експертката провела незаконен търг
9 мар 2018 18:30,
56
Далавера с колите на депутатите: Чиновничка отмъкна 480 бона
Снимка: архив

Чиновничка от парламента прибра почти половин милион лева от далавера с депутатски автомобили. Десислава Алексиева-Русинова измамила четирима потенциални купувачи на вип колите и така забогатяла с 480 000 лева.

44-годишната жена работила като държавен експерт в Дирекция "Автомобилно обслужване", а далаверите правила в от 2011 г. до 2013 г. 

Чиновничката вече е дадена на съд, Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу нея. Очаква се съдът да насрочи дата за делото.

Според събраните доказателства Русинова няма правомощия за провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Колите се водят държавна собственост и са зачислени към автопарка на парламента.

Практиката е парламентарните коли да се даряват на държавни органи и учреждения след като отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение.

Въпреки това Десислава Алексиева-Русинова решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя използвала това, че четирима познати на нейни приятели не познавали реда за придобиване на движими вещи, които са държавна собственост, и решила да печели от това пари за себе си, съобщиха от разследването, цитирани от "България днес".

Прокуратурата е установила, че на различни дати от март 2011 г. до септември 2012 г. Русинова се свързала с потенциалните "купувачи" на коли от автопарка на Народното събрание. Пред тях тя се представила като служител на парламента й им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на различни марки автомобили.

Клиентите заявили интерес към голям брой коли, някои от тях искали да купят по над десет автомобила, сред които и микробуси. Русинова им обещала да им помогне това да се случи, като срещу услугата изискала и получила от тях различни суми. По тази схема успяла да измъкне от четиримата общо 480 235 лева.

Измамените не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, по простата причина, че колите не се продавали на търг. След като не успели да си вземат обратно и парите, дадени за участие в несъществуващото наддаване, те подали сигнали в полицията. Така измамната схема на чиновничката от парламентарния гараж е разбита и срещу нея започва разследване.

Повдигнато й е обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Далаверите преди 6 години
ДАЛАВЕРИТЕ ПО МЕСТА НИКОЙ НЕ ГИ ПРЕСИЧА. В УЧЕНИЧЕСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ В ХАСКОВО ДИРЕКТОРЪТ НЕ ПЕНСИОНИРА ПОМ.ДИРЕКТОРКАТА НАСКА АНГЕЛОВА, ЗАЩОТО МУ Е ЛЮБОВНИЦА ОТ 20 ГОДИНИ. ПАРИ И НАГРАДИ ВСЕ ЗА НЕЯ. ЗА РЕДОВИТЕ УЧИТЕЛИ СЪКРАЩЕНИЯ И УВОЛНЕНИЯ, ЗА ДА СИ МЪЛЧАТ ОСТАНАЛИТЕ И ДА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ ГОСПОЖАТА, ДОКАТО МОЖЕ ДА ХОДИ. И ТОВА АКО НЕ Е ДАЛАВЕРА, ДЕТО ПРОДЪЛЖАВА С ГОДИНИ. НАГЛОСТ.
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и в парламента се краде ,представяте ли си какво безхаберие и каква корупция се вихри в държавата , а нашият Премиер тръгнал да оправя Западните Балкани. ***
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви коли качвай ги в метрото и нощния транспорт няма да има проблеми както в швеция
46
2
 
15
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Защо не казват нищо за конфискация на имуществото, или КОНПИ чакат знак от Боко.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ти не знаеш ли ,то и тука се краде.Така отвърнал Тодор Живков на баба от Правец ,негова близкакоято му занесла една торба с вино ,ракия,баница.Докато чакала в приемната на бай Тошоторбата изчезнала.
44
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Айдуците в България ги возят на държавни лимузини,да им леко на мозъците,та да мислят спокойно как да лапат повече.
43
1
 
14
 
! Отговори
вуте вакарелски преди 6 години
парламента на австрия има само четири броя служебни автомобили, тук има ли 40 броянашия парламент, ако няма аз вуте си подарявам на парламента москвича модел 1962 г.
42
0
 
15
 
! Отговори
ТОВА Е преди 6 години
480000 РАЗДЕЛЕНО НА 8 ГОДИНИ ПРАВИ 60000 ЛЕВА ЗА ГОДИНА,КОЙ ОТ ВАС ПОЛУЧАВА ТАКАВА ГОДИШНА ЗАПЛАТА?5000ЛЕВА МЕСЕЧНО Е ТОВА
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали чиновничката не го отнася просто, а друг да е прибрал парата? Съмнява ме някой толкова да го сърбят ръцете, че да дава стотици хиляди на някаква лелка с визитка на експерт
40
1
 
9
 
! Отговори
Dada преди 6 години
И след тая новина се чудя, да се ядосвам ли, че дамите били с 25% по-ниско платени от мъжете или да се радвам, щото ако беше мъж щеше да отмъкне 600 000?! :-)
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сджука няма начин да не е замесен
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още една Гинка-Калинка от наще герберки
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберки, Гинки, Цецо 7те апартамента, Бойко от СИК , суджуци...все едно котило
36
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
М-м, каква чинна овничка на някой ще да я тая...
35
0
 
6
 
! Отговори
Насилие над жените преди 6 години
Тия жени с ***@ си крадат - и Гинка, и Деси...
34
1
 
16
 
! Отговори
R преди 6 години
Те нали затова влизат във властта,да крадат, колкото по нагоре толкова повече краде
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки гледа да намаже.Такива са времената.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другите прибират милиарди що гледате чиновничката с 500 хиляди?
31
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Османмного ми хареса вашата публикация,показва действителноста на нашата все още територия на която живеем.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Женски суджук от ГЕйРБ.