Правомощия за КЕВР: Контрол на сделките с ЕРП-тата

Патриотите внесоха предложения за промени в Закона за енергетиката
9 мар 2018 12:00,
1
Правомощия за КЕВР: Контрол на сделките с ЕРП-тата
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

КЕВР да може да контролира сделките, когато се продават значителни дялове от енергийни дружества. Такива промени в Закона за енергетиката са внесли "Обединени патриоти".

Още по темата

Предложенията идват след шумния скандал с продажбата на ЧЕЗ на малко известната пазарджишка фирма "Инерком".

Законопроектът предвижда да се разширят правомощията на КЕВР и да се запълнят празноти в сега действащия закон. С текстовете Комисията ще може да се намесва и разрешава сделки, когато се продават повече от 20% от капитала на търговски дружества, които имат лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна енергия или газ.

Ако не се спазва новосъздадената разпоредба ще се отнема лиценза на дружеството, е записано още в проекта.

Според вносителите разпоредбата е необходима, за да бъде защитен българския интерес и националната сигурност, както и да се гарантира прозрачност в един от най-важните сектори в икономиката.

От съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на страната, се отбелязва още в мотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
3
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Спрете сделката , Станишеви и БСП ще вземат енергото и ще започне едно ходене по мъките , ние ще плащаме за политическите им игрички !