Самоотбраната – достатъчна или не! Можем ли да се защитим?

Адвокат и депутат "за" и "против" промени в НК пред Bulgaria ON AIR
77

С пълна сила се клатушкат емоциите на част от обществото, което е все по-гневно от ширещата се битова престъпност и безнаказаността от една страна, а от другата стои разумът на юристи, които вярват, че текстовете в Наказателния кодекс са добри и общественото мнение не е мерило за истината.
Още по темата

Адвокат Николай Хаджигенов бе категоричен, че поправки в закона за самоотбраната не трябва да има и коментира настояването на "Обединените патриоти" за реформа в нормативния акт.

"Политиката на ОБ е като Детска градина "Малина" - единият вицепремиер си играе на войници, другият на ченгета, третият на законодател. Най-големият проблем в случая е, че Патриотите са писател, а не читател", коментира Хаджигенов пред Bulgaria ON AIR.

Темата е предизвикана от последния случай, в който смъртта си намери човек с 9 присъди за кражби, тръгнал да обира отново. Куршуми от пловдивски лекар обаче го спряха.

"Не конкретният случай е причината за желанието ни за промяна в законодателството, касаещо неизбежната отбрана. Това е част от нашата управленска програма", отсече депутатът и представител на "ВМРО-Обединени патриоти" Александър Сиди.

Той обясни, че след обстоятелството в Пловдив е станало ясно, че хората искат да имат възможност да се защитават, когато някой влезе в дома им с цел да ги обере и да застраши живота им, но действащото сега законодателство им оставя притеснения.

"Хубаво е човек да чете, после да пише. Текущият закон за опасните средства дава възможност на всички граждани да имат оръжие. Пречката е корумпираното и неграмотно МВР", беше отговорът на адвокат Хаджигенов.

Той каза, че в България има над 300 хил. единици оръжия, на което Александър Сиди го контрира с "явно четем различни статистики", като визира "незаконното такова, което притежават в Родопите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен 67:Как да не те знам, ти си личиш какъв си и без да те виждаме.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наблюдател Ти откъде ме знаеш кой съм и дали пълня гащите или от мен пълнят гащите.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КратунЕ ти няма да го биеш,та да му счупиш ръка или крак.Аз ли да те уча как се тегли здрав бой,но без да му счупиш нещо.
60
0
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Адвоката да ходи да се гръмне. Закона е толкова разтеглив и неточен в сегашния си вид, че ако имаш пари ще отървеш затвора, ако нямаш пари влизаш за 10 години. Трябва да е точно написано, че няма да бъда подведен под отговорност ако има проникване с взлом и няма значение как съм го убил!
59
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 6 години
"..а от другата стои разумът на юристи,..." - да ги е.a юристите!?
58
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Кратун (54):Пълниш чифтето с дребни сачми и едра морска сол и среляш в ***.После ако те нападнат - вадиш пищова и стреляш в главата.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кратун"Нямаш право да го биеш. Може да те осъди за нанасяне на телесна повреда. Седиш и гледаш. Т'ва е!"...Правилно. Скоро ще въведат и изискване, според Ескимоските закони, за да не го обидиш, да предложиш и жена си, да се "посмеят " малко заедно...
56
1
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Пожелавам на всички адвокати, политици, и въобще-властимащи, които са против въоръжаването на народа и против разширяване понятието "Неизбежна отбрана" в полза на отбраняващия се, поне 3 пъти годишно да им идват на гости такива, като Плъха, да дърпат чантите на жените и дъщерите им по тъмните часове, или влизат на село при 70 годишните им майки, да им искат пенсията и да задоволяват животинския си нагон. А те да продължанат да вярват на Държавата ,да звънят на 112, и да чакат.
55
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До 55:Наби го, а като се събуди - гашите ти мокри...При нападение човек трябва да се защити, а ако има основание да чувства живота си застрашен - със всякакви средства.
54
0
 
3
 
! Отговори
gg преди 6 години
До До Кратуни така до деветата присъда
53
0
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
Ще го ритам от тук до Маями.
52
0
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Нямаш право да го биеш. Може да те осъди за нанасяне на телесна повреда. Седиш и гледаш. Т'ва е!
51
0
 
9
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Разрешение на носенето на оръжие ,доказано е там където се е разрешило ......престъпноста пада с 40-50% ,защото престъпниците знаят че на место ще ги съдят и осъдят и никакви адвокати и прокорори няма да ги спасят.
50
5
 
3
 
! Отговори
До Кратун преди 6 години
Имаш два варианта - звъниш в полицията или му теглиш един бой.А най-добре набий го едно хубаво и звънни в полицията.А не да го убиваш.
49
0
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Коментарите пак се изместват от истинския проблем. Какво правим, не когато ни нападнат лично, а когато отнемат собствеността ти - кола, средства за производство, ***, земеделска продукция, пари? Тогава имаш право само да седиш и да гледаш. Ако крадецът не те закачи, и ти не можеш нищо да ми направиш! Това е проблемът и крадците го знаят. Но политиците се правят, че не разбират какво им се казва. Затова очаквам, че ще избухват още по-големи размирици и самотазправи.
48
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите масово не познават законите.Ако крадец влезе в дома ти и те нападне дори с голи ръце по закон имаш право да го убиеш и с автомат,ако имаш такъв.В случаят крадецът е влязъл в гараж като доктора не се е обадил в полицията,а го е застрелял с незаконен пистолет.И е прикрил следите.И много ме съмнява крадецът да го е нападнал,а по - скоро е тръгнал да бяга.Щото иначе щеше да използва ножът,който е носел със себе си,а не нож на доктора,който той е измил. И доктора три пъти е променялверсията
47
0
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ДОЙДЕ ЛИ НЕКОЙ ,БЕЗ ДА СЪМ ГО КАНИЛ , ДОМА .....ПУСКАМ МУ 5+1 ХАПЧЕТА У КОРЕМА ....ПА , ЕГА МУ ПОНЕСЕ....!ЩО ДА НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМ У ПАНДЕЛАТА .......НА "държавна издръжка"!!!????ТАМ--ПУСКАТ И В ОТПУСКА!!!!
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрата самоотбрана е нападението! Ако не действате бързо има опасност да ви ядът благото жито.
45
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Абе улезне ли ми дома,*** му главата,па да ме съдят како си знаят !
44
1
 
28
 
! Отговори
НАИВНИЦИ! преди 6 години
МВР----НЯМА ДА ВИ ЗАЩИТИ!ПО-ЛЕСНО Е ЗА ТЯХ.....ДА ОБВИНЯТ ЖЕРТВАТА , ЗА ДА СИ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ И ОЧЕТАТ ДЕЙНОСТ!!!МВР--Е СТАРА КОМУНИСТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ И Е НЕНАДЕЖДНА И НЕЕФЕКТИВНА!