Защо кмет си прави армия? Президентът Радев пита!

Охраната е задължение на държавата, а не на търговци с лиценз
32
Защо кмет си прави армия? Президентът Радев пита!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е категоричен, че има разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които влизат в противоречие с нашата Конституция.

Още по темата

"В Конституцията ясно е разписано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност", поясни президентът.

"Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани", добави Радев.

Той даде за пример кметове, които се държат като феодали с населението на селищата, които управляват.

"Такъв един кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата, което за мен не е правилно", каза още президентът Румен Радев.

Още вчера той поиска от Конституционния съд да отмени същите членове от приетия в края на януари закон, които и прокуратурата оспорва.

Става въпрос за текстовете, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност. Мотивите за искането до КС на държавния глава са сходни с тези на прокуратурата.

В обръщението си до Конституционния съд от президентството посочиха, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва още президентът Румен Радев.

Законът предвижда кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места. Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
25
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Поредната глупост на бг населението ,вместо да изискват от държавата да си гледа работата те ще създадат десетки Ценко Чоковци и феодализъм на местно ниво....
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държавата на крадците е нормално да те оберат и измамят.
9
2
 
28
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Значи сега напълно законно оставяме селата без никаква охрана с което им отнемаме и последната надежда за оцеляване. Поднасяме ги на тепсия на ордите озверели роми, които това и чакат, да изцедят и последната капка кръв от трудещите се селяни които са имали неблагоразумието да останат в България.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментар 7 е напълно прав. Охраната на държавата е дело на всички ни. Така се случва обаче, че тези, които не спазват правилата, които чупят, рушат и бият, придобиват преимущество, без да са мнозинство. Това има и научно обяснение, но би продължило поне до момента, до който тези люде станат преобладаващата част. Тогава правилата биха се променили и престъпността би станала норма.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички в Държавата са виновни.Всеки носи отговорност за добруването ни.Не само съд, прокуратура и полиция, които са българи, нали, като депутати, лекари, търговци...Ами значи всички в Държавата са мързеливи и крадливи, как очаквате да се оправим тогава ;)Виждаме нередности във цялото общество!Значи сме си виновни всички заедно!Коффти, нали ;)
6
0
 
10
 
! Отговори
познай те преди 6 години
Всичко е наред хората са доволни,живеят в сигурност,полицията работи,престъпност няма,щом се увеличават заплати на МВР и полиция значи е така нали?че кой* би наливал пари в мразена не работеща система с тежко корумпирани служители?кой?кой?
5
20
 
5
 
! Отговори
Питам аз преди 6 години
Защо Кирил ти наби канчето пред света, кажи Радев ?А ти си мълча като виновник...
4
2
 
16
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Задължение на държавата е но тя не се справя,но въпреки това се дават пари....
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:Защо в Япония на 100 000 човека се пада един полицай"Ами то и тук в Люлин е почти като в Япония. На 300 000 души квартал - 6 квартални полицая. Всичките полцаи са се събрали в центъра, да охраняват народните избранници от народната любов.
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да вземе властта и да гони опозицията. Пише го в "Бай *** прави избори". Хитлер също си прави частна армия и полиция, за да вземе властта по демократичен начин чрез избори "со кротце, со благо и со малко кютек"
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме си охрана, защото си имаме престъпност не охраната е проблем, а престъпността Частните обекти не би трябвало да са охранявани от държавата. 3ащо аз като данъкоплатец да плащам за 80 000 куки да си наемат охранители, а куките да се намалят Защо в Япония на 100 000 човека се пада един полицай Колко полицаи има в Румъния и колко у нас ?