6 соцминистри: Ратифицирайте Истанбулската конвенция!

За същото призова в позиция и Европейският парламент
14 мар 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
129
6 соцминистри: Ратифицирайте Истанбулската конвенция!
Снимка: архив, Reuters

Ръководената от Сергей Станишев Партия на европейските социалисти (ПЕС) призова България да ратифицира Истанбулската конвенция, която защитава жените и децата от домашно насилие.

В специално обръщение към Българското председателство, разпространено на срещата на министрите за равенството на пола в Комисията за статута на жените към ООН в Ню Йорк, 6 министри от ЕС настояват Председателството да отправи призив към държавите, които все още не са приели документа.

"Министрите за равенството на половете от ПЕС, събрани на срещата на ООН за равенството, призоваваме България като председател на Съвета на ЕС и страните членки да ратифицират възможно най-бързо Конвенцията", се казва в обръщение, подписано от министрите от Германия, Швеция, Люксембург, Словения, Малта и Португалия.

Те настояват още България като председател да ратифицира конвенцията от името на ЕС преди приключването на председателството в края на юни.

Още по темата

"Със съжаление наблюдавахме оттеглянето на българското и на словашкото правителство от техния ангажимент да ратифицират Истанбулската конвенция. Нератифицирането на конвенцията е затваряне на очите пред всички жени, жертви на насилие и провал в защитата и подкрепата на жените", пишат шестимата министри социалисти.

"Ние не приемаме, че една от три европейки е жертва на физическо или сексуално насилие от 15-годишна възраст", се казва в добавка.

Ден по-рано Европейският парламент отправи подобен апел към 11-те държави от ЕС, които още не са ратифицирали конвенцията, да го направят възможно най-бързо. Евродепутатите изразиха съжаление, че тези държави, включително председателстващата Съвета България, "не разглеждат тази конвенция като най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените".

Според Европарламента "нежеланието на някои държави да ратифицират текста често се базира на погрешно разбиране и подвеждащи аргументи относно термина "социален пол" (gender), използван в Конвенцията".

Еврокомисията, представена на дебата в Страсбург от вицепрезидента Артур Ансип, също посочи, че международният документ "цели предотвратяването на насилието над жените и няма никакви други скрити цели".

Лидерката на българските социалисти Корнелия Нинова, чиято партия е член на ПЕС, заедно с Патриотите, беше начело на кампания срещу Конвенцията, която принуди правителството на Бойко Борисов да оттегли внесената за ратификация договореност от Народното събрание.

Всички европейски държави, включително България, са подписали документа, но той не може да влезе в сила без одобрението на парламента. До момента 16 еврочленки са го ратифицирали: Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция.

Общо 28 държави, членове на Съвета на Европа, който е автор на документа, са го приложили в националното си законодателство.


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо пишат на Председателството, да пишат на Корнелия - техен човек. Тя е против, Бойко е ОК
101
1
 
9
 
! Отговори
Изнасилен преди 10 месеца
Е-ее, не мирясаха с тая гнусна ик. Всеки ден ни "изнасилват" да я приемем. А какво ли ще е, ако не дай Боже, я приемем???
100
1
 
12
 
! Отговори
Дани преди 10 месеца
Някои държави се прецакаха с ИК и сега искат и ние да сме в кюпа
99
1
 
0
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 10 месеца
До гн от хората който разграбиха БГ да си сизди в Брюксел и ако иска да си сменя полаа може да го направи без конвенция.Защото ако комисията която създадоха ,изпълни задачата да се разследв разрухата И разграмбването наБГ.То пристояти може да проключи,в Брюксел и да бъде заменен с ,,Белене,,Ако това се случи и бъде стартирана работата по централата.
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости. Европейският парламент не е приемал подобне документ. Имало е само някакви дебати, но не и решение! Поредната спусната манипулативна НПО новина!
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние българите не сме глупави
96
2
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 10 месеца
До Жена
Чл.3 в)Излишна дефиниция на "социален пол", което замества "биологичния пол" и легитимира транссексуалните в категорията нуждаещи се от специална защита.
Чл.12,1)"...изкореняване на ...обичаи,традиции...основани на ... стереотипни роли за жените и мъжете"-ЛГБТ социален иженеринг за безполовост на обществото.
Чл.13,1)"..включване на учебен материал ...нестериотипни роли на пола... на всички образователни равнища" - ЛГБТ социален инженеринг
Резултат: психични проблеми,джендър дисфория,самоубийства, социална импотентност!
95
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 1000 години България спаси Европа от Исляма и от арабското нашествие. Сега България за втори път ще спаси Европа - този път от моралната деградация на "джендърството". Браво на България.
94
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада има традиции в тормоза над жените. Такава им е културата. Но защо ни налагат закони, които нямат никаква връзка с нашето общество? Аз не познавам жена, бита от съпруга си някога. Нито в моето семейство е имало, нито в някое от тези на познатите и приятелите ми. В България на жените НИКОГА не е било забранено да гласуват. НБе е имало отделни закони за жени и мъже. За България всечки тези неща са пълна безсмислица и абсурд. Трябва да се махаме от ЕС.
93
6
 
12
 
! Отговори
8 преди 10 месеца
Тия соцминистри скоро няма да са министри, левите партии направо загиват, но продължават да хапят по джендърски - в Германия умряха, вече и в Италия, в цяла Европа избирателят в момента левите ги тика, където им е мястото - в кучи rъз. Нашата левица се усети и зае правилна позиция по джендърската конвенция, затова ги е яд тия джендърски лелки, включително и съргей - скоро ще изпуснат навсякъде кокала и на никой няма да му дреме за тях
92
2
 
18
 
! Отговори
безпартиен преди 10 месеца
Продължават да ни хвърлят прах в очите!Миналото лято един шведски турист изрита камериерка в хотел пред камерата.Видя се как тя припадна и не се движеше.Той бе "осъден" да плати 4500 лева.Преди една седмица турски тираджия уби на място български шофьор.Днес го пускат с парична гаранция,а ТИР а бил изчезнал от паркинга на който се пази като веществено доказателство!Помните ли и случая в който престъпник с 23 присъди уби 94 годишна учителка?Нуждаем се от правосъдие,а не от Истанбулска конвенция!
91
2
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 10 месеца
Изтъкването на "която защитава жените и децата от домашно насилие", означава,че лъжа!
Конституцията гарантира равенството на половете, Законът регламентира защитата на личността от посегателства, Истанбулската конвенция е излишна по явно рекламираната и цел, следователно остава само скритата и цел - императивно натрапване на ЛГБТ идеология чрез социален инженеринг върху децата и подрастващите, като по този начин застрашава психическото им здраве и обрича обществото на импотентност!
90
2
 
18
 
! Отговори
+++ преди 10 месеца
До Жена -
В Северна Европа самоубииствата често се срещат - най-вече сред подрастващите. Чудят се какво да правят!
Някои от вас може и да не знаят, че НПО-та искат да смучат милиони долари от ООН!
89
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ прехвърлиха горещия картоф на Станишев,за да не им падне правителството от тази джендърска измишльотина,но да приберат обещаните пари,много хитро,но номера няма да мине.Нито християни,нито мюсулмани,нито атеисти ви искат конвенцията!
88
2
 
25
 
! Отговори
k преди 10 месеца
евреина Сергей Станишев отново рие срещу Българя ......колко прав е бил Хитлер !!!
87
3
 
33
 
! Отговори
Не щем конвенцията преди 10 месеца
И не ни пробутвайте вашите номера !
Много добре ги знаем !
Нали уж беше нещо дребно ?
Защо тогава от декември до сега не се спряхте ?
Всяка втора новина за обратни и бити жени !
Мъжете не ги ли бият ?
Децата ?
А за абортите нещо казвате ли ?
Колко неродени деца си отиват всяка година без да имат право на глас ?
Къде е ЕП, ЕК и т.н. по този въпрос ?
Тук не става въпрос за правата на жените. Става въпрос за безусловно заграбване на власт и външен контрол !
Обществото вече ви каза НЕ !
86
6
 
16
 
! Отговори
Франкофон преди 10 месеца
До Жена

За жената не знам ама децата трябва да се шамарат яко за да знаят кое е добро и кое е лошо.Тва като в Норвегия некой да те следи дали си биеш детето няма да го бъде!
85
0
 
20
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 10 месеца
До Хомосексуалист

Ако иска ама тя не иска искаме единствено парите им.Нищо друго не им щем!
84
17
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
Какви деца и жени бе жената и децата се възпитават с шамари!Така е било от векове и така ще бъде.Дали ние дали арабите нема значение!
83
42
 
4
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 10 месеца
България трябва да ратифицира конвенцията ако иска да бъде приета като равна в голямото семейство на цивилизованите западни държави.