България заплашена от кибератаки. От военен конфликт? Едва ли!

Парите за отбрана ще растат до 2% от БВП до 2024 година
24
България заплашена от кибератаки. От военен конфликт? Едва ли!
Снимка: Reuters, архив

Парламентът прие актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 година, изготвена от кабинета.

МВР шефът Валентин Радев припомни, че тя е внесена, след като е била обсъдена на заседание на КСНС при президента и по нея е постигнато съгласие.

В Стратегията са включени нови политики - киберсигурност, транспортна сигурност, управление при кризи и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Текстовете за управлението на кризи са изцяло нови.

В документа е включено изграждането на Национална система за управление при кризи със Национален ситуационен център и областни центрове.

В Стратегията е констатирано, че пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки.

Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност.

Според Стратегията българските национални малцинства се нуждаят от по-голямо внимание от държавата, а в отделни страни те са подложени на икономически, политически и асимилационен натиск.

Налице е опасност от подобни тенденции и в държави, в които към настоящия момент българските общности се ползват от сравнително широки права.

В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ.

Изтъква се, че корупцията, в частност тази по високите етажи, остава един от основните проблеми в обществото.

Основни заплахи за страната ни са организираната престъпност и трансграничната престъпност, основно трафикът на наркотици и на хора. Престъпленията със "сивата икономика" намаляват, но остават сравнително широко разпространени.

Според документа конвенционалната престъпност продължава да заплашва гражданите, възникват зони на повишен риск, нараства несигурността в обезлюдяващите райони. Броят на катастрофите говори за „война по пътищата“, загиват стотици, а ранените са хиляди. Съществува риск от ограничаване на водните ресурси, от все повече горски пожари, свлачища и наводнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лесни пари за крадене. Трудни за доказване. Пак ще има консултанти и прочее
23
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Аз съм направил компютъра като руската армия - Астра Линукс + Др.УебАз се пазя от ЦРУ , а пък от руснаците да ме пази НАТО
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е подложена на кибер атаки от поробителката ни русия от години наред, но нашите управляващи мълчат по този въпрос като риби, защото това е от особена важност за развитието на русофилщината в България. Единственият който има смелостта да повдигне този въпрос беше президента Плевнелиев, поради което беше жестоко оплют от руските слуги у нас.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костоф, ти ли си? Познах те!
20
3
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Защо като заплаха на националната сигурност не са отбелязани руските фирми ,като Лукойл, възобновяването на строителството на АЕЦ Беляне .Нима грабежа на милиарди не е заплаха за националната сигурност.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Будали да не мислите , че ще ви пазят от врагове , трябват им пари да подслушват вас и да ви изнудват.. Всички които работят инженери слушалки в държавна сигурност станаха милионери.. Първо ви подслушват и записват после ви изнудват за пари .. На мой приятел баща му се пенсионира беше слушалка в ДС преди 3г. , а преди месец купи апартамент на сина си в София за 100хил. евро..
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Парите за отбрана ще растат до 2% от БВП до 2024 година."---Това изречение обяснява всичко. Изчерпателно. Другото са "ала-бала" приказки за "авторитет". Няма нужда дори да се споменава кой "пресметна" тия два процента. Не е Рум. Бъч. счетоводителката на МВР.
17
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
България не е застрашена от нищо ...На умряло куче никой не вади нож !
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха! барабар петко с мъжете...
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете се от ЦРУ и Борисов , Цеко , Вие сте в обитата на тези , Русия няма власт над вас.. Русия не може да ви изпрати НАП , Полиция , рекетьори да ви изнудват за пари..
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да има какво да откраднат пък те го окрадоха предварително ама предните и викат герб к раде кои краде които е и по програми защо не дадоха на други програмите ми сетете се сами ония искат и получават защо не им се дири сметка и докога щее така сетете се
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурност имам само аз , никога не ползвам това което ползват всички.. Борисов Купил софтуер за подлушване Вайбър , Скайпе , Фейсбук , Гоогле.. Ако не ги ползваш Борисов и ЦРУ ще трябват да направят специална разработка за конкретно лице и доста зор ще видят ако всеки е със собствено мнение..
12
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Стратегия се пише от стратези. Такива всред писателите на документа няма. Има преписвачи, подредили разни точки, без ясна идея и цел. Хаоса е в главите им, и от там в цялата държава. Рибата се вмирисва от главата.Дано, поне на кандидат елита му стане ясно, как не се пише Стратегия.
11
3
 
1
 
! Отговори
АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦА преди 6 години
Ха та аз съм най-великия ИТ програмист в аусрейлия. Допрди време работех в западна еврапо,ама тя нещо западна и се преместих тук да живея под моста Харбър Бридж и съм ок . Работя с лаптоп ХП изхвърлен от шефа на китайския ресторант и с рутер подарен от бангладешци си работя по Джава,Си шарп....
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Унибита , СУ и Военната Академия се навъдиха специалности "Информациона и Кибер Сигурност" - за Началници от които нищо не става.. Никаква Киберсигурност няма - ЦРУ е забранило на колониите да учат и да развиват изледвания в тази област - Боко ни подслушва със софтуер на окупатора.
9
3
 
4
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Първата кибератака беше на 3 ти март.От Дедо Поп от Русията.
8
6
 
12
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Хора къде живеете....един иска Кърджали и няма опасност????? Тези ще избягат първи... Трябват ни Су-35, Армата, С-400 и т.н.
7
1
 
8
 
! Отговори
от толкова преди 6 години
от толкова приказки за хибридни истории вече си мисля че и хибридните автомобили се произвеждат в Русия....
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви кажа, изобщо не ми харесва напускането на ония пияндурници ингилизите, както и събитията с отравянето на агента. Сега гонят дипломатите. *** парчета са тия на острова. Ще направят някаква тъпотия.
5
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
България през очите на DW: Бедност, корупция и мутри.И без атакаотдавна смев батака !!