МВР шефът: Със Закона за частна охрана се въвеждат правила!

Държавата не абдикира от задълженията си, увери той
14 мар 2018 15:15,
39
МВР шефът: Със Закона за частна охрана се въвеждат правила!
Валентин Радев. Снимка: архив, Булфото

Със Закона за частната охранителна дейност само се записват и увеличават правилата. И досега е имало такъв закон, и досега кметове са имали такива права. Това обясни вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента.

Преди дни президентът и главният прокурор сезираха Конституционния съд и настояха, че новите текстове, които предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места, са противоконституционни. Според тях се нарушават принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност.

Още по темата

"В закона са доуточнени някои детайли. Президентът и главният прокурор дават закона на Конституционния съд, така работи държавата. Ако някъде има пропуски, ще се съобразим", каза шефът на МВР.

По думите му държавата не абдикира от задълженията си и добави, че трябва да се направи анализ как се справят с престъпността в съседните държави.

Валентин Радев добави, че около 22 хил. души са униформените, които изпълняват тази дейност, а срещу тях има "буквално армия от 200 000 частни охранители".

"Ако решим, че охранителни фирми няма да има, тогава да увеличим състава на МВР", каза той и допълни, че е поискал справка колко охранителни фирми и колко униформени има в Румъния, Чехия Унгария.

"Да направим този баланс. И аз си зададох този въпрос дали абдикираме. Според мен - не. Така се е случило по обективни причини, че има нужда от такива охранители. В закона направихме така, че да има правила и да няма тълкувания", настоя Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
полицай преди 6 години
Кви ги говори тоз човек ми да видим колко полицаи има в Румъния Чехия че Унгария и колко Частни охранителни фирми и охранители .ВРемъния наведнаж бяха уволнени 10000за незадоволителни резултати и назначени двойно повече в Грузия също.Една Австрия 9млн.население 19 ооополицаи .Швеция 10млн .население 28000 полицаи .При нас при население под 7млн.около 50000поличаи от тях само 12ооо са реално полицаи останалото администрация .Кому е нужно да гледаме тези и онези .
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гробокопач Те тва е истината. Мутрите ни хранят , мутрите на брянат и мутрите ще ни казват за кого да гласуваме щото иначе кютек и нема на кого да се оплачеш, нема съд нема МВР нема прокуратура, нема я вече държавата.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз министър какви ги говори, слезнал ли е в някои село ими квартал. Кои са охранителните фирими и застрахователни такива? Водят се проформа повечето на дами със звучни имена, а зад тех ....... м ....ри, тук там некой бивш и висш полицай.
31
0
 
5
 
! Отговори
отдавна е абдикирала преди 6 години
Отдавна нямаме МВР
30
0
 
4
 
! Отговори
редактор преди 6 години
никаква частна охрана купувам си оръжие в количество и качество което да задаволи нуждата ми от спокоиствие ,никой и по никакъв начин не може да ти пази живота това е лично мое ЗАДЪЛЖЕНИЕ.така нареченото само на думи дърава НЕ може дами ограничава правата
29
0
 
3
 
! Отговори
тцтцтц преди 6 години
уреда за зелето се нарича ч е пъп
28
0
 
6
 
! Отговори
тцтцтц преди 6 години
Тоя *** е мнооого зле....скоро ще дойде време, частните охранители да пазят..полицията...пълни смешници сте....*** за зеле не ставате...
27
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
Освен охрана на реда ,полицията пази реда по време на избори .И изборите ли ще възложим на мутрите?
26
1
 
6
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
Не са ми симпатични президент и главен прокурор , но тук са абсолютно прави -не може конституционни функции по охрана не обществения ред да се възлагат на мутрите.
25
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Какви ти частни охранители, всичките ако не поне 80 на сто са изкуфели старци пенсионери по пътя не могат да вървят ама охранители, те ли ще пазят селата .
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частна дейност се разбира да не бъркаш в бюджета. Поръчката да е открита, прозрачна.Ако липсват ния условия, си е криминална частна дейност.
23
3
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Това е узаконяване на мутренските бригади на Бойко, под формата на "частни милиции" на ГЕРБ. Защото, както с еносят закани на откровени олиго.френи, дори из този форум, щяло да има и Борисов 4 и 5, сиреч, тези милиции ще се превърнат в маша за терор на Бойко, над всичко, което е против него. Няма нужда да се увеличава броят на полицаите, трябва просто да се разреши свободното носене на оръжие, за самозащита!
22
0
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Няма логика частника ще намери хора който да я вършат тая работа а държавата не можи да си намери хора луда работа кво един сод-чия взима повече от 1 ченге , или някой иска нещо като частна армия да контролира малките и обезлюдени райони в бг
21
0
 
20
 
! Отговори
това е лудост преди 6 години
Това значи нов обществен договор между гражданите и държавата, промяна в конституцията също статута на БГ от парламентарна република в ФЕОДАЛНА ДИКТАТУРА с частни армии решаващи битовите проблеми на хората!Как ви звучи!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До срам и позорДоверието и рейтинга на полицията е критично нисък и вместо да седнат и да направят тотална реформа и чистка за да тръгнат нещата те лъжат и мажат а и за капак се подиграват с хората като увеличават заплатите на тези който народа не ги иска вече.........Не е необходима тотална чистка,рибата се вмирисва откъм главата,каквото им разпоредят това изпълняват.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев,увеличете броя на военните!И ДАНС да мине към президента.За частните охранители трябва да има ограничения и строги правила,това е държава в държавата - 200 000 частни срещу 22 000 държавни,ужас!Вие сте изпуснали държавата,ако такава има изобщо!
18
0
 
23
 
! Отговори
Срам, падение преди 6 години
Този е дори по-нелеп от жената преди него...
17
1
 
23
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Радев, искаш да ни кажеш, че калинките ви в МВР ще си живуркат и за това ще плащаме данъци и още веднъж за частна охрана? Не си познал.ОСТАВКА !!!
16
0
 
25
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Радев- отдавна няма държава....ромите безчинстват навсякъде....и на бащино ми огнище...
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***!Грагданска война ли искаш?!?