Депутатите в стъклен купол в Партийния дом! Местят ги, но кога?

Залата – амфитеатрална, 12 реда с банки и ложи за първенците
Обновена: 15 мар 2018 12:49 | 15 мар 2018 12:45, Камелия Цветанова
48

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

200 000 лева без ДДС ще бъдат похарчени за инсталиране и конфигуриране на активно и пасивно мрежово оборудване на залата в сградата на парламента на пл. "Княз Александър I" № 1, бившият Партиен дом.

За целта е обявена обществена поръчка, а който я спечели, ще трябва да се справи със задачата до 15 ноември и да поеме гаранция от не по-малко от 60 месеца.

Новата пленарна зала за депутатите трябваше да е готова август. В момента се преустройва зала "Света София" в сградата, която ще приюти избраниците изцяло, а не както е в момента - само когато имат заседания на комисиите.

Ремонтът на бившия партиен дом започна на 31 октомври 2016 г. Бъдещата пленарна зала ще е амфитеатрално разположена. Депутатските банки ще са в 12 реда, като денивелацията между най-долния и най-горния ред ще е 1,70 метра.

Широчината на банките ще бъде около 90 см. Президиумът ще е долу, като там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премиера и министрите.

Предвидени са и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума, ложи за официални гости, чуждестранни гости и представители на дипломатически корпус и журналисти. Депутатите ще заседават под стъклен купол.

В началото на юни 2016 г. Народното събрание обяви обществена поръчка за ремонт на бившия Партиен дом на стойност 24 000 000 лв., с ДДС. Двайсетина дни по-късно администрацията на парламента обяви обществена поръчка и за строителен надзор на стойност 280 000 лв. без ДДС.

Причина за ремонта бе и българското председателство на ЕС, като се очакваше именно в обновената зала "Света София" да протичат част от предвидените по време на председателството форуми.

Заради Brexit обаче българското председателство на ЕС бе изтеглено с половин година по-рано - от 1 януари 2018-а, така че залата ще е готова едва след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Тази зала трябва да се използва само два месеца в годината,през месеците май и септември,за отчитяне и гласуване на бюджета,както е било по времето на Тодор Живков.Така се пести от парно,транспорт,охрана,фонд работна заплата за депутатите/само 2 месеца да им се признава за трудов стаж/.През останалото време всеки да работи според образованието си.Европеските депутати също,а не да искат увеличаване на вноските от държавите.
41
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Значи скоро ще ги...мумифицират за бъдните поколения!?Боже опази!
40
0
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Виждате ли икономическия на стандарт на българина се вдигна и има излишни пари за ваще 240 любимци.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Моля, не обиждай го.ведата. Те са добри и работни животни. И винаги служат на стопанина си. За разлика от мутантите, които имаш предвид.
38
1
 
5
 
! Отговори
Скрипал преди 6 години
Няма ли за "любимите" народни избраници мако от тая отрова?
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На голяма тиква, голяма оранжерия.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В първия момент помислих за стъклен саркофаг и се зарадвах.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тунели,за да се пазят от народната "любов"
34
4
 
8
 
! Отговори
МДА преди 6 години
Хората като погледнат тази сграда и веднага автоматично си казват "партийния дом". Посещавал съм тази зала във предишния и вид. Идеята си заслужава така или иначе е правилно това да е мястото на парламента заедно с президентството и министерски съвет. Колкото до сегашната сграда според мен е хубаво да стане музей.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петолъчката ще я върнат ли на мястото и? За едно джудже питам.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички депутати,им трябва не стъклен купол ,а такъв със железни решетки до живот ,за тях и семействата им...за геноцида и предателство спрямо народа си.....
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички мутирали комунисти. БСП,ГЕРБ,атака,*** на Каракачанов...се върнаха отново в полога, в който са излюпени! Нещастна държава, населена от овчедушен планктон.Няма по-*** народ от нашият!
30
3
 
11
 
! Отговори
варненец преди 6 години
Според мен , меко казано не е добър проекта .Лятото кото ги напече туй слънце , ще им трябват ..абе плажни аксесоари , а не костюми ..ааахахахха
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившите комунисти най-после се преместиха в Бившия партиен дом. Отидоха у дома си, ще се чувстват като у дома си. Новата сграда е направена като крепост, с тунели и тайни входове и изходи. Протестиращи и протестуиращи вече нямат шанс.
28
1
 
20
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВИНАГИ СЕ ВРЪЩАТ НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО.
27
1
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
ще гледат как гълъбите им сер..т върху главите. Те всъщност и друго не заслужават.
26
2
 
18
 
! Отговори
реалист преди 6 години
БИВШИТЕ ПАРТИЙЦИ В БИВШИЯ ПАРТИЕН ДОМ. НО ИНАЧЕ НЯМАЛО ПАРИ ЗА ДЕЦА В НУЖДА И ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА. ОСТАВКА!!!
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам резултатите от прехваленото строителство на "Ларгото", очаквам от стъкления купол постоянно да тече вода.Ще трябва да идват на работа по джапанки и с дъждобрани.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички се връщат в родната си сграда на комунистите.
23
0
 
26
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Зеленчуци най-добре се отглеждат в оранжерия !