Радев: Енергийните проекти да не се използват за политика

Президентството ще инициира дискусия за енергийна стратегия
15 мар 2018 20:21, Красимир Ангелов
24
Радев: Енергийните проекти да не се използват за политика
Снимка: Президентство

България ще продължи да работи за създаването на ефективен Европейски енергиен съюз както в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, така и през следващите години.

Проектите на страната за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз. Това каза президентът Румен Радев, който проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Eнергийния съюз, Марош Шефчович, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Енергетиката на ЕС ще е устойчива и ефективна в борбата с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии, само ако държавите членки на общността осъществят радикална трансформация в транспорта, индустрията, домакинствата и на първо място в образованието, посочи на срещата президентът.

За да осигурим успешни и ефективни политики на национално и европейско ниво, техният хоризонт  трябва да бъде дългосрочен. Затова президентската институция ще инициира дискусия, чиято цел е да се постигне консенсус между държавните институции за изработването на национална енергийна стратегия за следващите десетилетия“, заяви още Румен Радев. Държавният глава добави, че през следващите седмици ще се води активен диалог и с Европейската комисия за националните енергийни приоритети и синхронизирането им с визията за Европейски енергиен съюз.

Румен Радев и Марош Шефчович бяха единодушни, че европейската политика в сферата на енергетиката трябва да бъде насочена към равнопоставеност и справедливост в търговията с природен газ, за да се намалят разликите в цените, които държавите членки плащат за доставки. Бъдещите енергийни проекти е необходимо да гарантират реална диверсификация, да не бъдат използвани като политически инструменти и да отговарят изцяло на изискванията, заложени в правото на ЕС, категоричен беше българският държавен глава.

"Европейската комисия си поставя за цел да работи с българските власти за трансформирането на България от транзитна страна в държава, търгуваща с газ. Стратегическото местоположение на България дава възможности за диверсифициране на източниците и създаване на благоприятни условия за потребителите в целия регион“, заяви  Шефчович.

Държавният глава Румен Радев определи енергийната политика като ключов фактор за глобалната сигурност. Той потвърди и готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за "чиста и зелена" икономика.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 19: От къде изпълзя тъпир като теб. Като не си разбрал нищо, поне си трай.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно! Радев е коментирал не как е на практика положението, а как трябва да бъде. хората които не го разбират какво говори са старшно ограничени, на тях им трябва простатата кръчмарсак реч на ББ.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Рундьо, ама много си загубен бе фурашко ***.Енергиините проекти на Русия винаги са с политическа цел бе.От къде изпълзя тъпир като теб та и президент стана.Направо не мога да повярвам колко елементарен човечец е тоя .
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И друго което бяха писали,че от ЕС или Германия(не си спомням точно),са дали милиард и нещо за тръба идваща от Азия.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По това което четох от други медии,защото тук нищо съществено не пишат,може би ще има газ,нефт от различни източници,не само руски,но турците ще се опитват да продават и от други източници от Азия,освен това са открили големи залежи в Средиземно море и изглежда затова е тази провокация към гърците от турска страна.Дали е вярно не знам,но находището е било голямо от Сирия,Турция до Кипър,до Израел.И изглежда има конкуренция.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 6 - президентът е всичо друго но не и лабилен. Дори е прекален сдържан.Виж Бойко, който сис меня през един час мнението е лабилен
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво всъщност лошо е казал тук Радев?Радев е казал че енергийните проекти трябва за зависят от пазара, а не от геостратегическите интереси. За съжаление реалността е друга, но именно защото е друга той е разкритукавал сдържано лицемерието на Великите сили. само м много много ограничени мозъзи могат да привиждат в думите на Радев почит към Русия.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
допреди малко някой дрънкаше че Румен Радев бил в изолация. сега се среца с зам.шеф на Европейски енергиен съюз - празни приказки редял. Те хората не говорят като Бойко - като в кръчмата. Иска се тънка дипломация, едно да кажеш второ да мислиш, трето да се разбира.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак празни приказки и кухи фрази от Румен Радев ! Не му ли омръзна да коментира неща от които не разбира , по-добре да опита пак с коремното превъртане в костюм !
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и гаф да направи Бойко, колкото и да се размирише - дишате го! Но ако И каквото и да каже или направи Радев - все ви стяга чепика! Типично за комунистите (ГЕРБ) - живи жабета ще ручат, щом е за партията любима! Да ви е сладко, гербери, гладни няма да останете!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев: Енергийните проекти да не се използват за политика.Радев, това означава автоматично да се откажеш от всякакви съвместни проекти (не само енергийни) с твоите началници от Русия.
10
4
 
4
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз пак нищо не разбрах!Чета: "Проектите на страната за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз."Ами това ми звучи като казано от Бойко Борисов, а аз мислех, че президентът и Бойко Борисов са противници.Не са ли? Обяснете ми, моля ви!
9
7
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Изводът:Никога, никога, никога, ама НИКОГА повече не вярвайте на БСП!Човек все си мисли - ей сега вече си имаме водач; БСП ще ни поведе по правилния път... И всеки път се оказва, че те са най-големите евроатлантици! Сергей Станишевци; учили в школи на НАТО; не знам какво си...НИКОГА повече не вярвайте на БСП! То по-добре за маргинална партия да гласува човек и да загуби гласа си, отколкото за БСП!
8
9
 
5
 
! Отговори
хора бдете преди 6 години
Този ще направи някоя беля!Трабва да се наблюдава за да не извърши някое предателство!
7
10
 
4
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Забелязваме как след поредицата от груби грешки, които президентът Радев правеше в началото на мандата си, с което създаваше нестабилност в България и съответно беше главния фактор за продължаващата бедност на българите, той най-накрая започна да проявява изолирани признаци на това, че се учи и че като че ли започва да придобива минимални политически умения.Сега, дори не дай си, Боже, дори да падне правителството, то президентът Радев ще продължи неговото най-важно дело - българският газов хъб!
6
7
 
6
 
! Отговори
притеснявам се преди 6 години
Мен ме притеснява да не научим по-късно че е подписал нещо.Щото като го гледам какъв е лабилен нищо чудно да направи някоя глупост.
5
5
 
3
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Спокойно, спокойно, хибриди мои юначни!Не предприемайте резки действия! Вижте, нашият президент не може изведнъж да разкрие всичките си карти; трябва време, през което да приспи бдителността на противника! Няма начин иначе! Не си мислете, че ни е предал и е станал евроатлантик! Той просто изчаква и се внедрява. Приспива...Разбирам ви, ще кажете: "Ми то вече година и половина мина, докога ще го чакаме да приспива..."Хммм, не ни остава нищо друго, хибриди мои юначни! Да се надяваме!
4
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Приятелю, ако с това изречение се явиш на конкурс за най-кратък виц, първото място е твое!
3
4
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на Президента Радев, който смело и самоотвержено и въпреки първоначалните негативни нагласи към него от страна на свободолюбивите либерални патриоти, води народа на България към благоденствие, сигурност и все по-тясна интеграция в икономическите структури на Европейския Съюз и във военните структури на Евро-Атлантическата общност!Браво!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да го каже на Путин/Газпром.