Бъдещето на проекта "Белене" е... неясно

Вече е сформирана работна група, каза министър Петкова
79
Бъдещето на проекта "Белене" е... неясно
Снимка: Архив

Нито един вариант за реализирането на АЕЦ "Белене" не може да бъде изключен към момента.

Възможно е да се превърне в балкански проект, възможно е да се включи в него и китайската държавна компания, която прояви интерес към него, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата

След като депутатите я натовариха със задачата до края на юни да внесе в парламента конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите на АЕЦ "Белене", тя обясни, че вече е създадена работна група, която работи по въпроса.

Всяко едно от предложенията ще бъде икономически и финансово обосновано, уточни Петкова.

По думите й, ако се реализира проектът държавата ще участва в него с апорт на активите, които има, като идеята е след това да не предоставя гаранции, а да се реализира на пазарен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Ясно е! преди 6 години
Писна ми от слугинажа на БГ, и липсата на каквато и да е дългосрочна визия и политика.Писна ми да слугуваме на Ердоган и евробюрократи, на които не им пука за БГ.Писна ми да нямаме ядрена стратегия, икономическа, образователна, здравеопазваща.Не ценим лекари, учители, ядрени физици, учени.Писна ми Гинка и Плъха да определят бъдещето на достойните българи!Писна ми млади хора да бягат от Родината си.Писна ми от ояли се и нагли политици, ако Левски беше жив, щеше да плаче със кървави сълзи.
71
0
 
0
 
! Отговори
Ясно е! преди 6 години
3 милиарда плащаме за съхранение. Милиарди глоби, добре че Русия опрости дълговете.Строи се с 51 % страна Русия, защото това руски технологии и 49% контролен пакет държава БГ. Без никакви частни посредници и фирми. Озъбваме се на САЩ и ЕС, ако имаме добри политици. Меркел извоюва С. Поток - само че тя е политик.Строим ЮПоток, защото ставаме транзитна д-ва и определяме политиката на ЕС.Това са инструменти, с които да определяме политиката на ЕС.УКРАЙНА изнуди ЕС и БГ да платят откраднат газ
70
0
 
2
 
! Отговори
ТЕЗИ РЕАКТОРИ ЗА АЕЦ преди 6 години
...СА ВЕЧЕ НЕГОДНИ И ОПАСНИ ЗА УПОТРЕБА В БЪЛГАРИЯ!НИТО СЕ ПРОВЕРЯВАТ ПЕРИОДИЧНО/.НА 6-М../ , НИТО ИМА СЕРТИФИКАТ ЗА ГОДНОСТ!!!СТАВАТ--САМО ЗА СКРАП!
69
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен: АЕЦ "Белене" може да има ако за проекта се намери инвеститор. Всеки проект, който не се довърши, и не започне да се изплаща, ясно еноси само загуби. И това е ясно за всеки, включително и за б'оклуците, които са писали постове 69, 70 и т.н. Ако не се довърши, а остане като музеен вариант, не тези, които са го започнали, а тези, които го спряха са за съд. Сега на ход са Бойко и Теменужка. Да видим какво ще направят.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ "Белене" няма да има естествено, но тоя гьол глътна досега 2-3 МИЛИАРДА на полза мафию. Що да не отпънат оше 3-4 милиарда ,човъркайки гьола!?Мръсни комунистически отр..ки...
67
1
 
4
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 6 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България просто е била използвана като.............
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене.
64
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 65: Да, това е третата опорна точка на противниците на проекта. Действайте, на полза роду.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzОстава да се вкарат в затовра всички, които умишлено забъркаха тази дивотия !
62
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 6 години
"Бъдещето на проекта "Белене" е... неясно ..". Напротив, много е ясно. Не е ясно само защо до сега виновните за тази гиантомания още не са в панделата !
61
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Аец: Разбира се, възможен е и музейният вариант: да не правим нищо. А евтин ток все ще се намери от някъде - я от Турция, я от Румъния. Сигурно няма да е много евтин, но като не сме в състояние да построим собствена АЕЦ, ще купуваме какъвто ни предложат. Вложеното дотук си остава за наша сметка.
60
3
 
7
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До АецЯ да се консултирам с тебе - тази, дето Росатом я строи в Акую Турция - тя каква далавера е? Руско-капиталистическа или турско-комунистическа?
59
11
 
5
 
! Отговори
Аец преди 6 години
Белене си беше една руско-комунистическа далавера за милиарди,целия проект е един батак и не знам как някои реват да се поднови! Трябва да гледаме напред и да търсим други източници на евтин ток!
58
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
От години противниците на проекта се упражняват върху две опорни точки:1) Проекта е много скъп2) Няма на кого да се продава произведената от него електроенергияДали тези пропагандатори против проекта служат на чужди интереси е друга тема. Третата им опорна точка е, че са за пазарна икономика и частна инициатива.Но ето, стигаме до извода, че нямаме (вече) пари за АЕЦ, а имаме реактори и лицензирана площадка. Какво остава: Да се намери инвеститор, който да вложи пари и да строи. Това се иска.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хаха 45Точно така, в Германия тока от ВЕИ е по-евтин от този на АЕЦ.
56
2
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Или от Европа да ни пратят служебно правителство, или да ни взимат Румънците, Гърците или които друг достатъчно луд се намери. С тези управляващи и опозиция най добре да се разпусне целия държавен апарат и да се върнем в първобитно общинния стой. Пак ще е по добре от сега! Тогава поне племето се е управлявало с умисъл, а не с цел лапане и крадене!
55
2
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Затова е най добре да пием една студена вода, да преглътнем милиардите вложени до момента и да се прекръстим. Ако го рестартират, без значение кой е на власт този проект ще си стой на ниво блато - не защото неможе да се направи, а защото така им изнася на политиците. Ще имат една дъвка да разтягат локуми с нея и да се дърлят докато под масата ти взимат всички пари и се целуват. Затова е най добре всички проекти във всяка една сфера да се замразят докато не дойде някои от чужбина да ни управлява!
54
3
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Простата истина е, че докато управляващите са бивши БКП-та (Герб, БСП, Обединените, ДПС, СДС и каквито други знайни и незнайни партии има) Този проект е най добре да стой замразен. Не защото е хубаво, а защото е едно място по малко от което БКП-ците да цоцат. Да трябва ни още един АЕЦ, да много неща ни трябват, но дали ще го пуснат с държавни пари и ще стой още 200 години на кота 0 за да може да се цоца, или ще дойде инвеститор и ще избяга като почнат да му искат рушвети все тая.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54Ако нямаше на кого, нямаше да има кандидати за проекта.А то има следователно премести опорната точка както направи вожда слънце.