Кражби, охранители, страхове ... Престъпни страсти в парламента

Високата престъпност изостри страстите сред депутатите
70
Кражби, охранители, страхове ... Престъпни страсти в парламента
Снимка: архив Bulphoto

На фона на ежедневните кражби по селата и стотиците ало измами, темата за сигурността стана доста щекотлива и изостри страстите и в парламента.

БСП и ГЕРБ се обвиниха взаимно, първите, че управляващите връщали охранителите на прехода, вторите, че социалистите се заигравали със страховете на хората.

Причината за поредния скандал в парламента станаха текстовете от новия Закон за частната охранителна дейност, с които се дава право на кметовете на наемат частни охранителни фирми.

Още по темата

Тази нова разпоредба вече беше атакувана пред КС и от главния прокурор Сотир Цацаров, и от президента Румен Радев. Според тях държавата бяга от отговорността си да се грижи за сигурността на българите и я прехвърля на фирми.

Червеният Тодор Байчев обяви от името на цялата група на БСП в НС, че парламентът е сърцето на българската държава, но управляващите често го превръщат в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес.

Според него в някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство, и опасни като последствия действия ипосочи като пример случаят с МВР.

"Този състав на правителството - между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да го предлагат на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските граждани – сигурността на живота, здравето и собствеността им. Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава – сигурността. Той е врата към връщането на добре познатите "охранители" от първите години на прехода", скочи той.

Според БСП, в политически план, Законът е абдикация на държавата от грижа за българските граждани, които чрез данъците си й предоставят отговорността за своята сигурност.

С него се предоставял в ръцете на кметовете нов ресурс за организиране на обществени поръчки и наливане на пари в "свои", политически коректни фирми, които пък не само щели "пазят" хората физически, но и ще следят политическата им ориентация да бъде правилна.

Социалистите са категорични, че новият закон е и изключителна обида към служителите на МВР, които работят при тежки условия.

"Казват им – всъщност вие ни излизате прекалено скъпо, много по-евтино ще ни излезе да си купим други, външни изпълнители", коментира Байчев.

Той обвини още, че докато усилията на политическото ръководство на МВР са насочени към приватизиране на част от дейността му и към усъвършенстването му като инструмент за натиск и рекет, едно огромно поле е освободено за развихряне на престъпността.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче го предупреди, че да се манипулират фактите е опасно.

"Да си играеш със страховете на хората по темета за сигурността, това е опасно за държавата, защото всичко, което казваш трябва да отговаря на фактите, няма нито една крачка, нито един текст от законите в последените години, които да отнема права на хората и на полицаите", коментира той.

Според него е опасен, дори за националната сигурност, опитът на левицата да яхне политически вълната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
И аз питам защо ни е държава. Всичко частно, включително и полиция. Да не говорим за институции, образование, здравеопазване, банково дело, енергетика, търговия, услуги и т. н. Ами защо ми е правителство и парламент се питам аз. Само да ги храним. Дайте да разпуснем всички и да закриваме тази ***.
65
3
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Абе държавните, дайте ми пример за поне една!!!ПОНЕ ЕДНА!!! институция която работи?Няма ни 1!!! Нито язовирите следите, нито престъпници ловите, за превантивни мерки да не говорим, нито корумпираната си рода, нито здравната система като хората, нито инфраструктура, НИЩО!!! 1ст. данък платен е наказание за българина!!! Всички данъкоплатци трябва веднага да прекратят и осигуровки и пенсиони и ДДС и свинетки, акцизи и каквито други данъци се сетите, докато държавата не започне да си върши работата
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОВЕРЯВАНЕТО НА СИГУРНОСТТА НА ХОРАТА НА ЧАСТНИ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ Е МРАКОБЕСИЕ!!!Вие представяте ли си само, какъв терор ще настъпи по места от служителите на тези фирми. Хайде, законодатели, напънете си мозъците. Човек се отличава от животните по способността му да предвижда. Помислете си само - всеки ще трепери пред тези "защитници на сигурността", които като знаем възпитанието и образоваността на такива хора, ще се изживяват като феодали и ще се опиват от положението си на всемогъщи..
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата след 1989 година направи своето съществуване ненужно. Защо ни е държава, след като всичко се хвърля на платени услуги. Защо пплащаме стотици данъци и такси? След като:образованието е почти платено - частни у-щаздравеопазването - също - 1800 лв. за счупена костсигурността - изобщо я няма - ограбват, бият, убиват безнаказаноконтрол, вкл. върху храните - нямаТ.е. ЧЕТИРИТЕ основни функции, коитох са изконно задължение НА ДЪРЖАВАТА ги няма! Защо ни е тогава да издържаме хрантутници?!
62
1
 
3
 
! Отговори
АХЕ До DiesIrae: преди 6 години
До DiesIrae: Поне пиши грамотно!!!!!
61
1
 
8
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
Е сега, като приемат тези поправки, а те ще ги приемат, ще си "бетонират" изборите. Вече не само ще е наразположение финансов ресурс, но и директни лостове за изпълнение. Вие си домислете какво може да се случи и как няма да може това да се промени.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от ГерБ СИК и ВИС ли ще възраждат?
59
4
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Все още чакам да ми дадеш пример за добре свършена работа на МВР? Ти, че си *** от тази система стана ясно и на пеленачетата. Затова ревеш. Сега като се прехвърли и това ваше задължение гражданите ще са в пълното си право да не плащат данъци и ще ви резнат бюджета и тогава искате не искате ще трябва да почнете да работите и да се борите за работните си места! МВР има един от най раздутите щатни бройки в държавата! Дори министъра не знае реално колко работят там. Такава помия е там!
58
3
 
9
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 56Грам не ми дреме колко са фурашките и колко са писарушките (само за полицията тотала е 61 170 ***). Това си е въпрос на вътрешна организация на труда. Интересува ме, че за вложените 1 296 милиарда лева за 2018 - ползата от тях е минус безкрайност! Това ме интересува! Че като плащам данъци и осигуровки държавните структури ще си вършат работата за която им плащам! А не да ги гледам по цял ден в казиното да си легализират рушветите! Като са толкова работни защо имат такъв нисък рейтинг?
57
1
 
3
 
! Отговори
от афера преди 6 години
2.Гласуваните вчера от правната комисия на НС, под мъдрото ръководство на IQ корифея на правната мисъл, промени в наказателния кодекс, които въвеждат криминализиране на гражданския и търговски оборот. И дават възможност на цацаратурата да привлича към наказателна отговорност всяко наказателноотговорно лице в рамките на територията/ че и извън нея, ако е български гражданин/. Явно, досегашните текстове в НК, чрез които се рекетираше бизнеса им се виждат малко, изпуснат е част от матряла, та сега
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се каза нищо, обаче, за личния интерес на Баце, горд собственик на поне две охранителни фирми, нито за конфликта на интереси на десетина депутатина от ГЕРБ, които също притежават такива фирми, но не заявиха това при гласуването. А те разчитат точно на този закон, за да си осигурят преизбирането в техния избирателен район, където техните фирми ще опазват обществения ред. Новият/стар предЦедател на КОНПИ що се скатава по този въпрос? А, да, щото и Цацата мълчи, значи такава е задачата да се мълчи!2.Гласуваните вчера от правната комисия на НС, под мъдрото ръководство на IQ корифея на правнат
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeАми защо ГЕРБ сля службите?Защо?Защото така корупцията,следенето и контрол над граждани и кражбите става по-лесно и безпрепятствено!Който е неудобен или несъгласен,го удрят и няма служба или държавен орган на която да се оплаче!Последния случай е с уволнението на Георги Гатев и измислените причини за уволнение.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeПолицаите са не повече от 20 хиляди.Цялото МВР е 43 хиляди човека.Ама там са и пожарната,гражданска защита,документи за самоличност,Къде ги измисли 60 хиляди полицаи,като са три пъти по-малко?
53
2
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 47Къде ги видя МВР само 18 000? Само полицията е 60 000МВР е министерство на вътрешните работи - с други думи - полиция, КАТ, НСО, ГДБОП, агенция митници, гранична полиция, ДАНС, прокуратура и още безброй агенции, комисии и книжни плъхове - поне 200 000 заплатополучатели.За всеки 1 лев инвестиран от данъкоплатеца в този тумор има насреща щети за стотици, хиляди левове от неизвестен извършител. Колко престъпления останаха удобно неразкрити? Колко доказателства изгубиха?Затова да ги закриват
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,вече няма да можем да коментираме нищо.Въвеждат специални закони за цензуриране и репресии срещу медиите и свободомислещите.Такъв закон е въведен вече и в ЕС.Но което най-много ме възмути е,че ни удариха по църквите и православието,щом и Гърция не гъкна по въпроса,нещата наистина са под пълен контрол.Но поне да не допускаме в България този закон да мине,както и този за охраната на мафията!Имайте съвест,призовавам депутатите ни веднъж да проявят разум!
51
1
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Кражби, кражби кражби безчет,обран бостан сме при ГЕРБ,знай-страната е във фалит, българите - под геноцид.
50
1
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Влезе ли този закон за гласуване в зала, БСП, трябва да напусне Парламента, докато хелуинският фенер не подаде оставка. Не можем да позволим, Борисов да изпълни плана си за "пълзяща диктатура" в страната, със създаването на собствена армия. Нали сме, наясно, че 60% от състава на днешното МВР, ще бъде частен. Да не говоря, за пенсионираните на 45 години полицаи, които си клатят краката по селата. Дюшеш ще им дойде.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следите ли какво става?Използват се службите за репресии,направиха си тихомълком парламентарна зала с тунели,подземия,ако народа протесира,да се крият или изнижат,унищожи се работещата полиция и армия....... и много други неща.Това не ви ли навежда на размисъл накъде ни водят?И защо толкова се страхуват от народа?Радев е прав.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди 57 минутиДо АнонименНЕ ИМ СЕ ОТВОРИ ПАРАШУТА НА ГЕРБ ЗА ЧЕЗ,СЕГА СА ЗАМИСЛИЛИ НОВА ДАЛАВЕРА--С БАНДИТИ ДА ПОКРИЯТ ДЪРЖАВАТА И ДА СЪЗДАДАТ ПАРАЗИТНИ СТРУКТОРИ ОТ БИЯЧИ И УБИИЦИ...АБЕ ГОЛЕМА РАБАТА СА ГЕРБЕРИТЕ--КАКВОТО НЕ МОГАТ ДА ОТКРАДНАТ СЪС ТАРИКАТЛЪК--СБОБОЙЩА ДА ГО НАПРАВЯТ--НИЩО НОВО--СТЕФАНАКИ СТАНБОЛОВ ГО Е ИЗМИСЛИЛ ПРЕЗ 19 ВЕК---А ТЕ СА МУ ДОБРИ УЧЕНИЦИ...ТОЯГАТА И ГОТОВО--ДЪРЖАВАТА Е ТЕХНА....Раберете,полиците не са виновни,а тези отгоре които им диктуват какво да правят или не
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Порошенко има опит с частните армии, а на нашите им хареса, защото властта вече само насилствено могат да я задържат! А бабите по селата са само за параван...