Борисов разпореди: 200 хил. чиновници на пътя – да дебнат ремонтите!

Камери във всяко село, мобилни полицаи да хващат апашите
Обновена: 20 мар 2018 07:18 | 19 мар 2018 16:30, Камелия Цветанова
234
Борисов разпореди: 200 хил. чиновници на пътя – да дебнат ремонтите!
Снимка: БТА, архив

Противодействието на битовата престъпност и състоянието на републиканската пътна мрежа в края на зимния сезон бяха основните теми на оперативно заседание на правителството, свикано днес от министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът възложи на министъра на вътрешните работи организирането на видеонаблюдението и осигуряването на полицейско присъствие в малките населени места да стане негов личен приоритет.

Борисов нареди също така при пътуванията си в страната и участието си в анализи за работата на областните дирекции на МВР Валентин Радев да провежда срещи с всички кметове, включително и с кметските наместници, за да се информира лично от тях за работата на мобилните полицейски групи и да предприема незабавни мерки за подобряването й, ако бъдат докладвани проблеми.

Премиерът обвърза осъществяването на пътните ремонти с безопасността на движението. Той препоръча администрацията на АПИ и полицията да бъдат ангажирани активно с осигуряване на сигурността на пътуващите по време на ремонтите, както и с подпомагане на местните власти при изпълнение на отговорностите им по отношение на общинските пътища.

"Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", посочи премиерът Борисов.

Той препоръча да се направи анализ, ако е нужно глобите, който се събират в малките населени места, да остават за тях, за да се обслужват камерите за видеонаблюдение.

Според него поставянето на камери е много важно и до един месец трябвало да има такива навсякъде.

"Влизат кметовете при теб, полицаите да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: "При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър". Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така", обръща се той към МВР шефа Валентин Радев.

Борисов припомня, че приоритет на управляващата коалицията е да се вземат мерки за борба с битовата престъпност и поръчва на Радев да остави всичко друго и да се занимава само с това.

Той поставя задача и на строителния министър Николай Нанков да организира ремонтите на пътищата, като гарантира сигурността на пътуващите.

"Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада. Обърнете внимание, Нанков, особено по скоростните пътища. Където отговарят общините, ще им помогнете да вземат мерки. Вижте и горещото рециклиране. Но отворят ли се такива дупки, започвате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки.

Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе ТОЛ системата. Пътищата като километри са ни много, парите за поддръжка са малко. Влезе ли ТОЛ системата, аз съм убеден, че поне милиард – милиард и половина приходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка", казва Борисов.

Той настоява областните началници на АПИ да направят графики с кметовете и да се оправят всички дупки.

"Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие", посочва още премиерът.

Строителният министър пък обяснява, че от петък АПИ не е в режим на зимно поддържане, въпреки че има готовност тази седмица, поради прогнозите за ниски температури, особено на високопланинските части, да отреагират при снеговалеж.

От 16 март са започнали ремонтните дейности по пътищата.

"Най-тежките участъци бяха споменати – скоростни пътища. По "Тракия" положението е наистина трагично, в старата част на "Тракия" – от Пловдив към Стара Загора. Уикендът по тази част на "Тракия" и по Е-79 между Враца и Монтана беше мобилизиран 30% от ресурса на Агенция "Пътна инфраструктура". В много от общините помогнахме – къде по сигнали, къде на база изпълнителни протоколи между колегите от агенцията и пътно-поддържащи фирми по договори за текущи ремонти и поддръжка. Помогнахме на местната власт, на общинските администрации, тъй като имахме проблеми, знаете – алармирахте за няколко подобни казуса, да не изброявам кои са тези кметове", обяснява Нанков.

Според него обаче технологията "горещо рециклиране" не е подходяща за кърпежи, каквито в момента се извършат.

"Миналата година три републикански пътя бяха направени по тази технология и на трите се появиха дефекти, свързани с пукнатини. Тоест, наистина е по-евтина с около 20%, но ефектът от нея не е доказан и съветът ми, и съветът на колегите пътищари е да се прилага там, където интензитетът и трафикът не е голям, не е свързан с тежкотоварно движение, транзитен трафик, а е наистина за пътища, които са с не повече 200-250 автомобила на денонощие, специално за тази технология", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
3
 
! Отговори
gigov преди 6 години
Хахахаха!
205
1
 
11
 
! Отговори
Гойко преди 6 години
Бате Бойко призна че чиновниците са много и стават само за запълване на дупки по пътя. Кой каза: у-вол-не-ни-еее!
204
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тези 200 000 души на пътя?
203
0
 
12
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Няма хора по пътищата но има много закъсали камиони в Североизточна България.
202
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ***, колко е загрижен за материала.А нещо, някой от фирмите му да върне парите за некачествените ремонти ?
201
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже кюфтето пак е с някакви прозрения
200
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ни видях нито един чиновник и нито един полицай по дупките, па сума ти път изминах.Заповедите нещо не се изпълняват. Всичко си върви по старому.Плащаме скъпи винетки и трошим коли.
199
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати раздутите щатове, за България цялата чиновническа армия трябва да е не повече от 12000-15000 човека.А простите слова на еднокнижният пак влизат в учебниците по психиатрия.
198
0
 
9
 
! Отговори
???? преди 6 години
Врели, некипели.... и ние продължаваме да си трошим колите по пътищата.... няма маркировка, знаци.... Дупки и цели участъци .... с години така си стоят.... Като "почнат" да ги ремонтират ... се кумят с години, не заздравяват основите, полагат по-малко асфалт от предвиденото в закона, чиновниците ... си затварят очите и голяма част си клатят краката за по 600 - 1000 лв.. Кметове и секретарки по селата не могат да обелят две думи, не ходят на работа.... изобщо Бойко к'ви ги дрънка пак!
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тези дупки златни ни излизат,по един дежурен .........-униформен полицай до всяка,я да видим социалби осигуровки върху 1200 лв,отпуск 30 дни,служебно облекло,обувки,то не му се види краят,20брутни заплати на 55 при пенсиониране!
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А спомняте ли си когато даскалиците активистки на ГЕРБ "контролираха" запълването и ремонтите на дупките ??? Изобщо глупости на търкалета.
195
0
 
5
 
! Отговори
Спиро Киров преди 6 години
Не мога
194
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя вече си спечели място във всички учебници по психиатрия.
193
0
 
14
 
! Отговори
Кико преди 6 години
За обикновени полицаи няма пари, а за чантаджии и чиновници има? Държавните служители ако не почнат да работят ще изчезнат като динозаврите.
192
0
 
12
 
! Отговори
Биологична верига преди 6 години
Народе, познай кой суджук ша дъ иде в Банкя на вечеря?ха ха ха Всека тиква с дупка; Всека дупка с администратор;Всеки администратор със суджукВсеки суджук с я'йцъвсеко Я'йце со бетъки всеки белтък жълтъкама *** му дражщят Д-то черупките, ама нещо скърца= малиии чек у ЕУ-ската ефръпе се чуе, та даж насмърдва
191
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години преход 10 години на власт и още пет главен секретар. И все за нищо не е виновно клетото то.
190
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чиновниците имат право да работят това, за което имат правомощия по длъжностна характеристика. Такаа. Борисов се изпусна, че тайно от българския народ Лилето Павлова и Плевнелиев в пътната агенция са назначили 200 хиляди чиновника. Е откъде пари за асфалт тогава? Ако пък не са 200 хиляди Боко не си знае чиновниците в пътната агенция. А ако пък има предвид всички чиновници, той се гаври с тях и им възлага задължения, които хората нямат по право и закон. Във всички варианти имаме един популист шеф
189
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Иван Костов през 2000 г. чиновниците бяха 31 хил. И сега си правете изводите защо той е най - омразния политик за всички тарикати.
188
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро , другарю Борисов ! Кахърен съм за ТИ ! Дали , ако вкараш половината от твоите избиратели в дупките , които сам направи няма да ти ,, намажат ските " ?!!!
187
1
 
13
 
! Отговори
Миро: преди 6 години
БОЙКО,МАХАЙ СЕ ОТТУКА,С ТВОЙТА ГУМЕНА ГЛАВА!!!ТИКВО,ВЕЧ СИ ЗА ***!НЕ РАЗБРА ЛИ ГО ТОВА!?