Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...

40% от българите смятат, че страната се справя с председателството на ЕС
19 мар 2018 11:15,
283
Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...
Снимка: "24 часа"

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Още по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
43
 
! Отговори
Две неща преди 6 години
Две неща трябва да се забранят-"социологическите" проучвания и националната лотария!
212
3
 
23
 
! Отговори
До 218 преди 6 години
Обективно погледнато си прав. Реално единствената партия в тоя парламент, която не би направила коалиция с ГЕРБ е БСП. От тази гледна точка наистина единствената реална опозиция е БСП. Не можем да разчитаме и на малки нови партии - както изглежда всички са готови на сделка с ГЕРБ само да има парче от пая за тях. А тоя пай взе да става все по-голям. То се краде от всичко и от всеки. Навярно 90% от всички разходени обществени средства включват 10тък за тоя дето разполага с тях - доверени на ГЕРБ.
211
9
 
27
 
! Отговори
АМАН ОТ ГЕРБ i ДПС преди 6 години
ЗА около 2 000 000 000 ограбвани от народа годишно за бюрократите в Брюксел лихвата е над 1 000 000 000 живи кървави лева годишно/подават проверяващи наглия ГЕНОЦИД СПрямо БЪлгарите чрез менкани на власт в София.Вероятно експерти отчитат липсата на живи пари у над 70% от населението и превеждането на живи милиарди от оборотни пари за чужда вражеска бюрократична структура /Европейски съюз/
210
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мълчат в армията, защото по закон нямат право на стачки, протести или митинги по никалъв повод. Ако кажат нещо им посочват вратата. Те си купуват с лични средства доста неща, за да могат да работят.
209
5
 
21
 
! Отговори
АМАН от Некадърници преди 6 години
СКоро ЮНкер обяви подкрепа з а крадците на милиарди от БЪлгария подставени на власт. Да се провери колко още е обещал Борисов в Брюксел да краде от народа з а издръжка на наркоманите от Брюксел.НАпомнят, че досега крадяха около 2 000 000 000 живи лева годишно.това са над 2.4 годишни военни бюджета за издръжка на цялата ни АРМИЯ..
208
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опозицията са БСП.
207
4
 
20
 
! Отговори
Армията нема храна преди 6 години
Армията даже няма обувки за мокро и снежно време..Откраднали им ги платени престъпници временно на власт.НЯмат нормални дрехи ,каски,НЯма ги самолетите,танковете ,БТР,гаубици..НЕМА ПРОТЕСТИ МЪЛЧАТ КАТО РИБИ НАПРОЛЕТ.
206
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен,че купуват и манипулират изборите,си търсят и патерици.Останалите партии трябва да се обединят и да не се лакомят,оставете ги без патерица!
205
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Привидно са политически опоненти, а всъщност се споразумяват помежду си за всичко. Затова сме в тази безизходица вече близо 30 години, изкуствено ни държат така бедни.
204
3
 
7
 
! Отговори
Отровиха МВР преди 6 години
ЗА да немат проглеми крадците на милиарди от българия през бюджета отровиха армията и полицията тотално. МВР служителите с е следят с нано скенери и микрочипове подавани им през устата и със спец озверяващо озлобяващи съставки пускани им в кафето вкл автоматично от спец автомати../вендинг /Ползват платени прокурорчета за набеждаване на неудобни и за прикриване на престъпницiте на власт.
203
3
 
22
 
! Отговори
До 207 преди 6 години
Бюлетините ги брои Мишо Константинов-една от патериците на ГЕРБ.Сега ясно ли ти е защо ГЕРБ печелят?
202
1
 
1
 
! Отговори
АМАН от наглеци преди 6 години
Държат ги на власт чрез пси активни нарко спец добавки подавани чрез ХЛЯБ<БЕЗАЛКОХОЛНИ<КИСЕЛО МЛЯКО и пси активни клипове по телевизии.Неудобните с е блокират д а не гласуват през лични карти с тежко терористични съоръжения вградени..
201
7
 
18
 
! Отговори
аман от престъпници преди 6 години
Става въпрос за НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАскирани като ПАРТИИ.Менкат ги на ВЛАСТ с цел ограбване на десетки хиляди милиони годишно от БЪлгарския народ.Играят в един отбор с ДПС..ЛИквидираха ударно милиони работни места в БЪлгария. Селата и малките градове вкл Свищов са пред ликвидация.НАд 5 600 000 българи НЯМАТ ПАРИ ЗА ЖИВОТ В БЪЛгария..Живеят ден за ден.НАд 2 790 000 нямаме НИКАКВИ ДОХОДИ..Договориха се на ДОндуков 1 да са червеникави /бсп дпсна ДОндуков 2 да са кафеникави/герб
200
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главният проблем е какво става в избирателните секции, как се гласува, кой гарантира контрола по затворените вече пликове, как се доставят в ЦИК и най - вече кои ги броят.
199
2
 
18
 
! Отговори
Неда преди 6 години
Къде са комунистите- в ГЕРБ- слагай плюс в БСП- слагай минус
198
1
 
22
 
! Отговори
Гнус ... преди 6 години
Платените социолози са по-лоши от най-долнопробните ***...
197
2
 
21
 
! Отговори
Sido преди 6 години
Аз не знам за тия социолози, обаче усещам, че ББ ще си падне на шията на следващите избори. Освен ако не се получат пак едни отворени чували с бюлетини и т.н. И те не знаят какъв огън им гори под краката но се вижда, че усещат дима. Цялата пропагандна машина е задействана. Дали не се готвят за един предсрочен вот? Повечето медии вече са собственост на мутренската пасмина и това го казаха дори независимите журналисти. За корупцията също си казаха думата от Европа.
196
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така си е, но бързо си намират " патерици " да ги подпират, сменят си имената, вливат се в коалиции и след изборите вече установяваме кои точно са и за кои неща са ни лъгали преди това, а и после като вземат властта. Дори и на ден по няколко пъти си сменят позицията по един и същи въпрос. Както и да гласуваме, все сме излъгани и то от всички политици.
195
4
 
4
 
! Отговори
TOVA E LYJA преди 6 години
AZ NE POZNAVAM NIKOI KOITO SCHTE GLASUVA ZA GERB I BSP A VIE?
194
1
 
9
 
! Отговори
.... преди 6 години
5.1%...Много сте надценили "наколенките" на Обединените ***,милите драпат,даже Симеонов и Касабов с 1% подкрепа, не само споделя една и съща сграда с Десните,а ще се коалира с тях...по презрян от "Еднокнижника".