Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...

40% от българите смятат, че страната се справя с председателството на ЕС
19 мар 2018 11:15,
283
Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...
Снимка: "24 часа"

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Още по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще гласувам за БСП напук на ГЕРБ.Само така мога да накажа оялата се шайка,която загуби всякаква мярка в кражбите и лъжите,която ме ограбва вече 10 години и която освен за собственото си облагодетелстване,не мисли за нищо друго.
172
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. СОЦИОЛОЗИТЕ ЛЪЖАТ!ТОВА НЕ Е ВОЛЯТА НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ!2. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ЦИФРИ Е ТОЧНО 2,7, А НЕ ЧЕТИРИ ПРОЦЕНТА!3. И ВИЙ, *** СОЦИОЛОЗИ, СТЕ ***, ЗАЩОТО МИСЛИТЕ, ЧЕ ВИ ВЯРВАМЕ НА НАГЛАСЕНИТЕ МАНИПУЛИРАНИ "ПРОУЧВАНИЯ"!
171
4
 
19
 
! Отговори
Анониме преди 6 години
Социолозите да погледнат пост 173.Срещу ГЕРБ са 12 човека,за ГЕРБ-1.Айде сега пак кажете кой с колко ще спечели,че нещо не разбрах.
170
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"$$$ -олози"
169
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Герб и особено Захариева след туитъра си..., поздравиха ли Путин за победата?
168
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-рано си мислех, че такъва грабеж какъвто направиха "Сините" в България повече няма да има, но ГЕРБ ме опровергаха.
167
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 165 :тази армия от чиновници хрантутници така е забила зъби в кокала, че само с ритник ще го пусне.В България с население по- малко от един голям град максимум 10000 са нужни.Полицията не е коментираме че там е още по-трагично.Войната с мафията в Италия се водеше от двама -трима смели прокурори и съдии а у нас колко са спец. Служби, прокуратури, съдилища и т.н, като резултат нищо.
166
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още на втория ред на статийката има математическа грешка . Това 4 % не е вярно. Вярното е 2,7.
165
7
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Десни партии на демократи, това са значимите партии в България след 1989-та година. Никъде по Старият свят, където дясното управлява непрекъснато, както е в България в последните години след 1989-та, не са прокопсали. Все тая дали ще ни управляват десните демократи от ГЕРБ, десните демократи от СДС и люспите им или десните демократи от БСП. Все лошо.
164
4
 
31
 
! Отговори
ХАХАХААХ преди 6 години
Това някакъв авариен ПР ли е?! Само това можете - мине не мине и пускате някаква безумна стакмистика колко много одобряват тиквеното правителство, колко са пораснали доходите и как всичко е цветя и рози... БЕЗУМИЕ!
163
3
 
29
 
! Отговори
До 165 преди 6 години
За бесепарите не знам,но такива поголовни кражби на европейски и бюджетни средства не е имало никога в най-новата ни история.Твоите любимци станаха милионери и милиардери,а шуробаджанашките назначения и обществени поръчки нямат аналог в историята.Краде се като за последно.А народа мизерува като никога досега.1,500,000 пенсионери са под чертата на социалния минимум.300,000 млади хора са безработни,3,000,0000 преживяват с минимални доходи.Те ли ще гласуват за ГЕРБ?ДА,ама-не!!!
162
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21,1% и 18,4 % е 2,7% разлика, което според написаното в "новината" е почти 4% разлика.Според 80-те процента пенсионерите били електоратът на БСП, което означава, че електоратът на БСП се увеличава непрекъснато, така както се увеличават пенсионерите като част от всички гласоподаватели в България. Според същите тези 80 процента, електоратът на БСП намалявал!!!В крайна сметка важно е друго. Управялват ни вече 28 години десни партии - СДС, БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ - всичките са десни партии.
161
2
 
11
 
! Отговори
масс преди 6 години
До AzzАз съм песимист,защото с изчезване на обикновените бесепари,не партийците,няма кого да скубат другарите герберасти и ще обеднеят.А те както знаем не са трудолюбиви,а само крадливи.Язък,че свиха чез.
160
0
 
19
 
! Отговори
patq patq преди 6 години
Някои няма ли да види участъка между Ст. Загора и Чирпан.Тоз път, магистрала ли е кво е не знам. Няма го. НЯМА ГО.Нали пътувате всички от там.Дясната лента хептен я НЯМА. И на Отиване и на връщане.Кои КОИ ще я оправя. ЛИЛИТУ къде еииии. ОПРАВЕТЕ Участъка до Чирпан Мазни Будисти такива. АМАН АМАН ЧЕРЕН АМАН от вас.
159
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само преди час проведения международен форум в София установи ,, България е ,, лидер " по енергийна бедност !!! Над 10 % е у нас , два пъти повече от Европа !!! Вярваш ли на изследването , вярваш ли на Собственика на ГЕРБ ???????????
158
2
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До позитано 20За ужас на данъкоплатците тая борба между младежкото БКП (ГЕРБ) и дъртото БКП (БСП) е пагубна за хората. Както се казваше в един филм на ужасите - които и да спечели ние губим! Така и с нашата политика - докато не влязат хора работили реална работа (не държавна) и сблъсквали се с простотиите натворени от досегашните управлявали (всичките от 1944 до сега) няма да се оправим никога. Най добре ще е като валутния борд - да извикаме от някоя друга страна да ни управляват.
157
2
 
27
 
! Отговори
До 158 преди 6 години
Бойко ще види отново власт през крив макарон.Затова вече не подава оставки.А колкото и Цецо да манипулира изборите,хората наистина вече се усетиха,затова ще получи такъв шут на изборите,какъвто не си е представял.А да го сравняваш с Путин е толкова нелепо,че май и сам не си вярваш.
156
20
 
2
 
! Отговори
Azz преди 6 години
Аз съм оптимист,със всеки изминал ден бсп-арите намаляват !От тия крадливи некадърници по голямо зло няма !!!Седят гладни защото партиката не е на власт ,а си едруго да ни наредят на някое постче ,вместо да се хванем да работим за прехраната си .
155
1
 
16
 
! Отговори
до козарево 16 преди 6 години
До позитано 20Няма да спечелят,а ще си го подсигурят,защото вся власт-герберастам.Сега като направат частна полиция и върнат сикаджийството....готово!
154
17
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 142 Ми на теб кой ти пречи да минеш от БСП към ГЕРБ , да станеш държавен служител или да печелиш обществени поръчки? Няма да си първия , я .Истината е в ГЕРБ и Бойко. Ще спечелят четвърти мандат.Нямай съмнения и действай.