Всеки втори българин зъзне! Пести от отопление

Обмисля се задължително новите сгради да са с енергиен клас "А"
20 мар 2018 07:00, Петя Славова
140
Всеки втори българин зъзне! Пести от отопление
Снимка: архив, Булфото

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това стана ясно по време на конференция за енергийната бедност, организирана от Министерството на икономиката. По този показател България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, обясни Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейската комисия.

По думите й енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия, пише "Монитор".

Ще се търсят начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сравни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Целта на мерките за енергийна ефективност е осигуряване на по-добър стандарт на живот. Краткосрочните мерки са директните помощи са плащане на сметките.

По-важни са обаче дългосрочните мерки насочени към намаляване на консумацията и съответно на сметките, допълни заместник-министърът. България си е поставила няколко приоритета за ефективно ползване на енергията. Един от тях е да се ползва потенциала на ВиК дружествата да произвеждат сами електроенергията, която им е нужна. Друга възможност е оползотворяване на геотермалната енергия - обикновено си представяме горещи минерални извори, но от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се постигне голяма ефективност добави още Станков. Заместник-министърът посочи, че ще се търси постигане на енергийнатаефективност клас "А" на сградите.

Това означава, че в тези сгради 55 процента от енергията се произвежда от самата сграда от инсталации по нея или в близост до нея, каза заместник-министърът.

В Европейската комисия се обсъжда стратегия за енергиен съюз, като целта е да има сигурност на доставките. Това е важно и за борбата с енергийната бедност, защото ако имате само един източник на енергия почти нямате избор за цената, поясни Меган Ричард. Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава възможно най-ниски цени при ясна конкуренция, посочи тя. Планираме 27 процента от производството на енергия да е от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, но всяка страна-членка може да си постави по-високи цели, каза Меган Ричард.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станев: Преговорите за US централите ще се проточат с месеци
Преговорите на държавата с "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица-изток 3" за прекратяване на договорите за доставка на енергия няма да приключат за три седмици, нужно е повече време. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да бъдат на дипломатична основа, за да си стигне до най-добро решение за потребителите, добави той. Преговорите се водят най-вече от Министерството на финансите, където са изготвени документите за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, каза още Станков. Важното е, че Европейската комисия се е запознала с начина на действие на държавата, добави Станев, без да се ангажира със срок за края на преговорите.

Българската държава е изготвила методология за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, която е дадена на собствениците на централите, съобщи Петьо Иванов, изп. директор на БЕХ. Собствениците на централите са поискали време за анализ, срок за това няма, но те са пожелали да разполагат с поне три месеца, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Българияотоплениеес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
3
 
! Отговори
Министър на финанси преди 6 години
Министъра:Заплатите и пенсиите не са ниски, месеца е дълъг. ...Решението на министерството:Да скъсим месеца.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересуват, ще кажат високоплатените умници работещи на високи постове.,, Щом не са учили навремето сега да мръзнат". Нали се делим на умни и прости, високоплатени и нископлатени.
124
5
 
4
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Да зъзне, нали е много добре политически е геополитичеси ориентиран, нали като "Българи от старо време" все бистри чуждите работи, а не си вижда кочинката... та да мръзне, като му е толкова акъла...
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си купите дървата навреме няма да е скъпо. Даже ще изсъхнат и ще горят по-добре :)
122
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 124Да, ама не за всички беше толкова лесно, колкото за теб. И аз като теб, мога да кажа, че е много лесно да си купиш кола днес. Аз един си избирах модел около месец, след това отидох платих 60 000 лева и си я взех същия ден. Какъв е проблема?!! И с жилището така постъпих, инвестирах известно време да намеря подходящо жилище, платих 300 000 лева и се нанесох след две седмици. Телефон си купувам всяка година, на почивка също ходя където и когато поискам! С какво сега е по-зле от преди?!!
121
2
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 6 години
И защо си го правил?! Нова кола лесно се купуваше - правиш вноска от 1500 лева, но не за Лада, а за някоя друга и при първата доставка номерът ти излиза и я взимаш. ДСК даваше кредит с 2% лихва и колата я изплащаш за нула време. За телефон и аз чаках около 5 години време, но ми сложиха по-рано заради дуплекса, с който ме сложиха и който чакаше от много време преди мен. Обажда ми се техника да му дам нещо, за да ми прокарат телефона, аз не му дадох и на другия ден ми пуснаха телефона,но ти би дал
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 118Аз пък на нашия зам.директор, цяла вила му направих ангария, за да позволят на сина ми да отиде в университет! През 85-та ми правиха операция на ахилесовото сухожилие, оставих им половин прасе от татко, отделно купища яйца, зеленчуци! За кола и апартамент така и не се доредих. И телефон ми прекараха, чак след 10-ти ноември, след повече от 10 години чакане! Ти си бил от превилегированите, значи си се наял. Какво искаш сега, време е и ние да се нахраним!
119
10
 
7
 
! Отговори
До 118 преди 6 години
Лъжеш! Живял съм по онова времето и един лев не съм дал "под масата" за нещо си. И в болници съм лежал, апартамент си купих, вярно след доста години чакане, кола си купих 1-2 месеца след вноската (чакаше се много само за Лада), телевизор, пералня, печка, Хумана за децата, после детски ясли и градини, училище и т.н. На почивка ходех като всички други и нямаше мухъл никъде. Никъде не съм давал подкупи.
118
4
 
10
 
! Отговори
Приказния разказвач преди 6 години
Господа/другари, аз мога да ви кажа какво точно да направите, ако сте в немилост и не можете да си покривате разходите. 1. Свивате двете си ръце във фуния и ги поднасяте към устата си.2. Викате силно три пъти "Неволю, неволю, неволюююю! Ела ми помогнииии!"3. Изчаквате Неволята да дойде и да реши проблема ви!Не ми благодарете, да помагам на хората ми е призвание!
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е интересно това, че всички подръжници на социалното равенство искат да им дават, но никой от тях не иска да даде на другите. От там идва проблема. Имало зле живеещи хора, ами помогнете им бе?!! Защо не им помогнете, нали ви е жал за тях?!! Не го разбирам това!
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки втори българин зъзне.Пести от отопление,от храна,от дрехи,от техника,от почивки,за да може да преживее до заплата или до пенсия.Така се живее в еврогейска ***,най-бедната,но иначе "стабилна" държава в ЕС.
115
2
 
13
 
! Отговори
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ преди 6 години
доходите са ниски, не цената на топлото
114
6
 
11
 
! Отговори
101 преди 6 години
До До 101Че през соца нямаше ли корупция бе?!! За всичко се плащаше под масата, я с пари я с труд. "Ти на мене, аз на тебе" забравихте ли?! На лекар като отидеш, отиваш с бохчите. За кола като се запишеш, плащаш под масата да те набутат напред в списъка, за почивка ако искаш да не спиш в мухъл и мизерия, буташ рушвети. Всичко ставаше по втория начин! Защо лъжете, че корупцията е рожба на демокрацията, та нали точно корупцията доведе до фалита на Бъгария през 89-та!
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пада им се! 108За БКП не знам но плебса е изтрещял от глад и мизерия.Така им ср пада като гласуват за Боко-тиквата.Ох баня, ох кеф!!
112
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Тиквата ли гласувахте??Да??Мор за плебса !!
111
7
 
7
 
! Отговори
а-а-а, не така,батка преди 6 години
До До 103ВИЕ не харесвахте комунизма,и ВИЕ поискахте демокрация!ВИЕ допуснахте съсипването на страната,и ВИЕ бяхте будалите,дето ви излъгаха!Търсихте далавера,дадоха ви я!Сега защо пищите!?Че трябва да бачкате ли?В Америка е обичайно да се работи на две места,и никой не писка!В Германия хората бачкат по 10-12 часа 5 дни в седмицата ПО СОБСТВЕН ИЗБОР,и взимат двойни заплати и големи пенсии!На готово хората не дават!
110
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Живееш добре как точно Ти дори не разбираш че няма как да живееш добре ако 80% живеят зле . Това е толкова елемнтарно.-корупцията която се шири . Все човек който живее зле е склонен към корупция-Колко пари ще платиш за да си изолиран в комплекса за да можеш да пуснеш детето си навън.-Колко пари ще дадеш за частен лекар.................................................Накрая като теглиш чертата ще разбереш че за неща които в общество което има 80% живеещи добре не се плаща ти плащаш за да ги
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото проспериращата членка на ЕС и НАТО България фалира 2016 и суджука му се наложи да вземе 30 милиарда нов нов кредит за да плати задълженията иначе страната трябваше да обяви дефолт.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 105Разпределението на благата беше много по човешко преди 30г . Този един процент от комунистическата върхушка колко повече имаше. Два апартамента вила , кола и някакви преференции Това беше има ли са 2-3 пъти повече от нормалните българи 90% от които имаха апартамент 50% поне и вила кола. Няма да говоря за социални придобивки като почивки почти без пари итн..Сега 200 (0.01% от населението) фамилии притежават 90% от богатството на страната. Сега 200 фамилии
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската икономика фалира, държавата изкупи частните предприятия, за да ги спаси от фалит. Банките фалират, държавата ги изкупува и им дава пари. Западните държави са потънали в дългове. Фалитът на частните компании и капиталистическите държави е постоянен и необходим. Той съществува всеки ден. Но никой не критикува фалита.