Здравното министерство се зае с "Пирогов", ще го оздравява

Болницата има натрупани дългове от над 14 милиона лева
3
Здравното министерство се зае с "Пирогов", ще го оздравява
Снимка: Булфото, архив

Здравното министерство представи на ръководството на "Пирогов" плана за финансово оздравяване на лечебното заведение.

Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на април. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана.

Още по темата

Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи, уточняват от пресцентъра на МЗ.

Мерките, които ще бъдат предприети, включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.

Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти. По този начин се изпълняват препоръките на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Предстои директорът на болницата да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение. Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата.

С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения. Към момента в "Пирогов" работят четири хирургични клиники.

Ще се създаде една Клиника по урология с три отделения, като в момента на територията на "Пирогов" функционират четири урологични отделения.

Предвижда се обособяване на Клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия, при сега налични четири такива.

Предстои да се доизгради и пусне в действие Център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. Това ще подобри качеството на лечение на пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Министерството на здравеопазването и НЗОК ще наблюдават и стриктното спазване на финансовата дисциплина от страна на "Пирогов“ при усвояване на средства за реализирана дейност по клинични пътеки и при спешни състояния.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения, като мерките не предвиждат натрупване на нови просрочени задължения, а са насочени в посока намаляване размера на наличните към януари 2018 г. над 14 млн. лева просрочия.

Министерството на здравеопазването продължава работата си по изготвяне и изпълнение на оздравителни планове за лечебни заведения – търговски дружества с над 50 % държавно участие.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пази боже Бойко да вкара свои хора вътре... Свърши се явно с Пирогов...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма го вече " Пирогов"
Там болен не може " да припари", ако не е осигурен или не е някоя мутра