Бивш министър: Да адаптираме язовирите с климата

Ивелина Василева обяви, че се обсъжда категоризацията им
Обновена: 22 мар 2018 21:22 | 22 мар 2018 20:41, Красимир Ангелов
10
Бивш министър: Да адаптираме язовирите с климата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Климатичните промени са причина за хидрометеорологичната обстановка в страната и тяхната динамика трябва да бъде отчитана. Това заяви депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и бивш министър на околната среда и водите, в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя обясни също, че трябва и инфраструктурата да бъде адаптирана с тези промени. Василева припомни, че у нас има около 6 000 язовира и една част от тях са собственост на различни дружества. Eдна част от водните обекти са в добро състояние.

"Останалите язовири обаче, които са собственост на общините и са в голямата си част доста занемарени, са причина за притеснението", категорична беше Ивелина Василева пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на околната среда заяви също, че е важно да се помогне на общините за поддържането на язовирите и техните спешни ремонти. Ивелина Василева припомни, че са разработени планове за управление на риска от наводнения, където са очертани рисковите зони с водни обекти, които могат да предизвикат наводнения. Тя обясни, че вече с общините се обсъжда и въвеждането на категоризация на язовирите.

"Според мен много ще подпомогне дейността на Държавната агенция по метрология и технически надзор и на общините, защото в момента няма ясна диференциация на язовирите", поясни бившият министър на околната среда и водите в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на Ивелина Василева по този начин ще може да се разделят логично ресурсите и приоритетно да се отделя внимание на по-рисковите водни обекти.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Башка Луд преди 9 месеца
И това расипахте, като раздадохте язовирите на сульо и пульо по партийна линия! Сега климата им бил виновен! Издавихте хората от безотговорно печалбарство!
8
0
 
2
 
! Отговори
билогита сака МЪЪЪ преди 9 месеца
тая да си адаптира климакса с течовете
7
0
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 9 месеца
Минаха повече от 6 г. от трагедията в с. Бисер, но още не се знае кой е собственикът на язовира. Добре, но защо тогава, когато отиде човек да лови риба в язовир, ще дойдат куп каскети, за да го глобят, ако няма разрешение. Значи тогава язовира си има собственик, но когато стане белята, изведнъж се оказва, че няма такъв. Стига сте ни правили на маймуни. Но, ние наистина сме такива, щом се оставяме да ни "управлявате". Баста!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 9 месеца
То другарко Василева с приказки работа не се върши. Защо при социализма същите тези язовири не създаваха проблеми. Единственият случай беше, когато се скъса стената на утайник /не язовир/ над Згориград, който се намира до Враца. Имаше много човешки жертви. А сега положението е следното: Министерство на околната среда и водите, Агенции за въздуха, за водата, за снега, за комарите, за вятъра и т. н. Докато няма персонална отговорност и вкарани в затвора, ще има с. Бисер, гр. Мизия и т. н.
5
0
 
3
 
! Отговори
АХЕ преди 9 месеца
Малиии, много тъпо изказване!!! Те просто са съоръжения за сезонно или многогодишно задържане на вода в определени обеми за питейни, земеделски или други нужди. И просто трябва да се експлоатират правилно, да има графици за контролирано изпускане, да се знае ретензионният им обем на база статистика на валежи и водосборни показатели от предишни години и т.н. И да вземат да ги спазват. Така се управлява риска!!! Кво ще им адаптираме, покриви ли ще сложим, кво ли??????
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Министърката да взима мистрията и тухлите и да ходи да надгражда язовир Кърджали че няма време.
3
0
 
9
 
! Отговори
иВАН тОДОРОВ преди 9 месеца
ТОЗИ Е ОБИКНОВЕНА ГАРГА
2
0
 
9
 
! Отговори
срамота преди 9 месеца
Дори не знае колко язовира има в България.А от два дни само това дават по телевизиите.Голяма мисъл ,голямо чудо.Остава да каже как се адаптират язовирите към климата , и как до сега не са се адаптирали.А повечето язовири са на по 50-60 години.
1
0
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 9 месеца
И тази неграмотна герберка ли седна да ръси мозък? Бойко само такива намира.Един свестен министър няма.Вижте им биографиите ,само плява.