Зов от БСП: Държавата да мотивира младите да се занимават с наука!

За 4-5 години страната е създала 7 000 професори и доценти
22 мар 2018 21:41, Красимир Ангелов
32
Зов от БСП: Държавата да мотивира младите да се занимават с наука!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата трябва да може да отпуска ресурс за минимални прагове на заплащане, с което да мотивира младите хора да останат в България и да се занимават с наука. Такова бе категоричното мнение на проф. Анелия Клисарова от БСП.

В студиото на "Денят ON AIR" бившият просветен министър заяви, че в последните 4-5 години страната е създала 7 хил. професори и доценти.

Думите ѝ идват вследствие на приетите от парламента окончателни промени в Закона за развитие на академичния състав, свързани с придобиването на научни степени и плагиатство. С това решение се създава обща рамка за минимални изисквания.

Според госта на Bulgaria ON AIR важните са качеството и критериите, на които отговарят кандидатите.

"Затова беше важно да приемем такъв закон и да се наложат строги изисквания по минималните показатели. Това означава, че кандидатът за доцент или професор, трябва да събере определен брой точки по съответни начини", обясни Клисарова.

Но как да накараме младите хора да влагат усилия в наука без средства, попита тя?

Като две страни на проблема, продължи гостът на телевизията, стои средата, която трябва да има условия за създаване на наука, а от друга - финансовата мотивация.

Измененията в закона влизат в сила 1 месец след обнародването им в "Държавен вестник".

Видео с пълната дискусия вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До OgnyanzЧакай, за кой ВАК става дума? Да не би за онзи, седесарският, в който вилнееше един виден химик, името му вече не помня, но остроумнечеше в една книжица "Цената на откритията". Голям химик, имало го във "Who is Who", даже реакция на негово име била кръстена. Но голям katил - хора умряха от притеснение!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До щом е от БСП ясноЗначи бившите от БКП, дето им викахме "партийци", сега ярки и бойки демократи, ще се изsseрат! *** смотан, станали били учители! Учител може да да стане знаещият! Моето IQ е поне с 20 пункта над твоето, парапитек!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ку ку.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШопоПрав си. Но тази схема важи само за онези, които нямат връзки.С връзки ще станеш професор без да се налага да даваш пари някому. Знания и постижения също няма да са ти нужни.Ако пък нямаш връзки и не ти се дават пари за подкуп, по-добре забрави научните си амбиции или се опитай да ги реализираш в някоя друга държава. У нас няма да те допуснат!
25
0
 
7
 
! Отговори
До Ognyanz преди 6 години
Щеше да си прав(а), ако ВАК взимаше принципни решения.Помня как се хабилитира професорска щерка с леки психични отклонения. Нейният безочлив баща просто отнеи темата, и натрупания емпиричен материал на беззащитна жена,която се пенсионира. На нея не й разрешиха да завърши дългогодишния си труд и да получи признание за него.Таткото написа нескопосен преразказ на материалите на тази женица и щерка му се хабилитира с този текст.Всички във ВАК знаеха истинатаВАК извърши и далеч по-големи безобразия
24
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До щом е от БСП ясно: Щом е от ГЕРБ е още по-ясно. Сега, след като минаха осем години от закриването на ВАК се видя ясно, че той е бил съвсем необходим. При липса на контрол на национално ниво у нас вече без проблеми на местно ниво се титуловат доценти и професори. Това беше пътят към повишаване на качеството, за което говореше бившият министър на образованието и науката от първият мандат на Бойко египтологът Игнатов.
23
2
 
2
 
! Отговори
щом е от БСП ясно преди 6 години
След 10 Ноември всичката комунистическа *** станаха учители.Навъдиха се сумати университети за да не останат без работа.Както казвахме тогава: "който не знае - учи другите"Че и таз. Сигурно единственото което помни е: Пари - Money - Пари Прим.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 е типичен пример за пропаднало образование. В света на технологиите и роботиката , човек реве да връщали предмет за комунизма :))) Държавата на глупацииитее.Децата са толкова информирани, че ти не си бил никога толкова на тяхната възраст . Те разполагат с Интернет и технологии. На тях им трябва съвременно образование . Иначе просто минават 4 години и никой не учи. Както беше и преди 15 20 год. Държавата да се замисли добре . Вижте един Наков какво прави . Училището му се пука по шевовете .
21
1
 
1
 
! Отговори
програмата преди 6 години
Навремето хората учеха История на БКП. Беше много поучително за да знае народа какви шумкари са били и какви золуми са правили на България.Сега не се учи и младите не знаят. Трябва да се върне факултативно.Диалектически Матеарилизъм - Философия. Това е друг предмет който трябва да се въведе факултативно, за да могат младите да разбират защо комунистите са такива опустошени материалисти.Принципите на Ленин. Все неща които обясняват упадъка на обществото след 1944 г
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да ги мотивира. Аз на 28 записах магъстър. И ми предават неща от преди 15 години. Учителите изобщо не знаят, куде се намират и това са професори и доценти. Работят със стара информация, не се интересуват от новостите , няма практика и тн. Общо взето образованието ни е пълна 0. Модел килиино образование. Не оправите ли тези неща с наука няма да се занимава никой. Ще съсипитее още поколения деца. После не ревете че нямало кадри. Вие сте виновни.
19
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Всеки може да стане професор ! Стига да има необходимата сума...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като те управляват капиталисти - комунисти
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като те управляват капиталисти - комунисти
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не, за 5 години - 7 000 професори и доценти. И какво показва тази статистика - че сме безкрайно нерационално общество, дори да сме създали това количество умни глави.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 интелигентността, не е твоята сила въпреки следване. Да следваш за полупроводници в Бг. няма смисъл, ако смяташ да работиш в Бг. Сети се защо! Аз гледам сеира от вън, но ми е вече тъжно за тази страна, защото са останали само такива катили като теб!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време учехме е за какво честно казано и аз не знам с по няколко вишета да работим при родител защо защото в малкия град не го е грижа никои дори и бюрата вид институции спят те само те си знаят
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, че днес човек има по-голям шанс да направи докторантура, без това да му гарантира назначение на научна длъжност.Онези,които получават обявените от научните институти докторантури, наистина са все свои хора.Корупцията в това отношение е същата, каквато беше през социализма. Такава докторантура ти гарантира назначението, чрез което те провъзгласяват за "учен"! Няма значение колко знаеш и можеш, нито е от значение фактът, че си бил посредствен студент.Щом имаш вуйчо владика, ще станеш поп
12
2
 
13
 
! Отговори
До ОНЗИ преди 6 години
Прав си, но кой да ги атестира? Гяволите от БАН ли? Нека да ти кажа нещо.Правилата за атестиране в БАН се менят постоянно. Преди десетина години бяха измислили нещо невъобразимо - обикновените висшисти, работещи в БАН (като научно-помощен персонал, а не на научна длъжност), получаваха 10 пъти по-малко точки за един и същи вид публикация, в сравнение с онези, които са на научна длъжност. Ако в един и същи сборник двамата са публикували по една студия,единият получава 4 точки, а другият - 40 !
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сравняваме - по време на моето следване/преди 30 и кусур години/Днешният доцент би бил най много старши асистент, а професорът-главен асистент. Тогава доцентът беше цар, а професорът -бог! Днешните не будят дори възмущение, а съжаление.....
10
0
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Професорско-преподавателския персонал във ВУЗ които не притежават научни степени и публикувани в този периметър реални резултати са ПЪЛЕН ***!!! При тази ситуация как ще бъдат мотовирани младите хора да извършват научно-изследователска дейност!? Понятията професор и доцент са научни звания които се присвояват за определен брой години бръщолевене във ВУЗ - ТЕЗИ ИМАГИНЕРНИ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ НАВЪДИХА МНОГО И В ТОЗИ СМИСЪЛ ТЕЧЕ ПРОЦЕС НА ДЕВАЛВАЦИЯ НА Б ЪЛГАРСКАТА АКЕДЕМИЧНА НАУКА - спешна атестация