Борчовете на болниците – 500 млн., трупани с години

Ще има специален фонд за пациентите без здравни вноски
18
Борчовете на болниците – 500 млн., трупани с години
Снимка: Булфото, архив

Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева. В тези в най-тежко финансовото положение вече се прилагат оздравителни планове. Така се работи в Ловеч, Враца, а вероятно през следващата седмица ще бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, съобщи във Варна здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата

До края на май за обществено обсъждане ще бъдат предложени нови варианти за управление на здравеопазването.

По думите му вече са готови два варианта, като се работи и по трети.

Ананиев уточни, че нито една от разработките няма да предвиди резки промени, тъй като системата е консервативна и не бива да се подлага на трусове.

Той допълни, че за обслужването на здравнонеосигурените пациенти вероятно ще бъде създаден специален фонд, който да поеме този тип разходи.

До края на следващата седмица министерството ще бъде готово с общи правила за финансово управление и контрол на държавните болници, допълни министърът.

По думите му разработката ще бъде предложена и на общините, които могат я прилагат в здравните заведения, които управляват. Ананиев каза още, че до края на годината трябва да бъде готов проектът за национална здравна електронна система.

По думите му това ще даде възможност през 2019 г. да започне възлагането на обществените поръчки по изпълнението на проекта.

За изчистването на задълженията на Здравната каса към чуждестранни партньори от 133 милиона лева, Ананиев посочи, че 73 милиона ще бъдат разплатени от бюджета на НЗОК тази година. За останалите дългове се водят разговори за разсрочено плащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Тровят милиони преди 5 години
Нагли престъпници на власт в София/ менкащи нарочно създадени групировки маскирани като партии /тровят съзнателно българския народ вкл с хлор токсични канцерогени отрови подавани вместо питейна вода. Колкото повече и по хронично болни имало толкова повече милиарди ще крадат от народа ..Всички са следени обемно през холограмни оръжия инсталирани НЕЗАКОННО в здравни и рецептурни книжки.Следените с е облъчват с цел влизане в БОлници и источване не касата.Милиони деца са трйано увреждани с камери
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравнонеосигурените изобщо не трябва даполучават лечение и да си ***.
17
4
 
5
 
! Отговори
НЕ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИ! преди 6 години
ИМАМ СИ БАНКОВА СМЕТКА И САМ СЕ ЛЕКУВАМ!ОТ КЪВ ЗОР--ДА ПЪЛНИМ 2 -КАСИ ....КАТО МОЖЕ ДА СИ ПЪЛНИМ , САМО МОЯТА..ХА,ХА,ХААААААААААА....??!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
111 преди 6 години
И този фонд за здравонеосигурените/знаем кои са/ откъде ще дойде умнико?От бюджета!Е?Няма да се доплащат дълговоте ,а ще се предплащат!А сватбите им са милионерски!
15
0
 
8
 
! Отговори
Столицата-богатата преди 6 години
В дълбоката провинция лекарите -нямат заможни пациенти от богатата столица.
14
0
 
8
 
! Отговори
до Туркиш преди 6 години
Не може бг народ да не плаща здравни - Длъжни сме и безработни сме Длъжни ,абе рая бехме р а я останахме , най-страшет е българския башибозук
13
1
 
4
 
! Отговори
ХА,ХААААААААААААААА преди 6 години
АМИ , КАТО ДОЙДАТ *** ПАК НА ВЛАСТ....ДА ВИ ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ ,БЕ...!СЕГА ---ТРЪШКАЙ КЕПЕНЦИТЕ И ...НА ПАЗАРА !
12
0
 
4
 
! Отговори
Tirkus преди 6 години
Bg narod spira da plasta v zdravnata kasa...i si pravi samo zastrahovki jivot v chujdi zastrahovatelni instituti...
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за болниците не знам, Ама докторите в София трупат милиони,апартаменти,вили,коли -Е те там са парите -толкоз е просто ,ама никой не смее да пипа бялата мафия .
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАПЛАТИТЕ ОТОПЛЕНИЕТО И ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО СА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗАТОВА СЕ ВНАСЯТ ЗДРАВНИ А НЕ ДА СЕ ПРОФУКВАТ ДА ДРУГИ НЕЩА КАКТО Е СЕГА ПАРИТЕ СА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И САМО ЧАСТ ОТ ТЯХ ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ!!!ИЗБРАХТЕ СИ БУДА ТАКА ЩЕ Е СЪСИПАНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ А ПАРИТЕ ЗА ДРУГО!
9
1
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Той допълни, че за обслужването на здравнонеосигурените пациенти вероятно ще бъде създаден специален фонд, който да поеме този тип разходи.Нов фонд??? А парите от къде ще дойдат,пак от нашите данъци? И КОЙ т.е. Герб пак ще ги крадат? До кога ще търпим тези изверги? Може да се спестят някакви пари,ако държавните служители започнат да си плащат сами осигуровките иначе пак ще измислят някои нови такси или ще увеличат старите,за да захранят този фонд...Стягайте коланите и пак гласувайте за Герб.
8
3
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Направете си Пирогов за лекуване на "болни" /източени/ болници и направете Тиквата главен лекуващ лекар...
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Една държава дали е богата или не...се личи от здравеопазването!" РТЕТочно заради това в Турция здравната каса поема 80 % от лекарствата, а на пенсионерите 90 %...За онкоболните турски граждани здравната каса поема голяма част от лечението... В семейството е достатъчно да има един който си плаща здравните осигуровки и от него да се възползва цялото семейство!!! Здавната осигуровка е 53 лири!!! Обновяват се градските болници с последна техника и т.н.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като съберат 15те милиарда от ДДС за предходните години, да дадат 1 милиард на болниците да лекуват неосигурените и през следващия период,дотогава персоналът на болниците да мирише колективно билети от лотарията, току открият "бингото"
5
2
 
11
 
! Отговори
разумен преди 6 години
Е този фонд за неосигурени, който ще е най-вече за зелените братя, как ще се финансира? Както и до сега - от нашите данъци.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли кой да спре тази разсипия?
3
4
 
3
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Турция да спонсорира и болниците...Хайър от Вас няма... Ама чекай първите, които ще ревът па ще са патриотите!!!Ахх *** ***
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година бюджета за здравеопазване е рекорден - 4 702 000 000лв да има докторите да се накрадат та дано стигне.Ако не стигне, догодина ще е още по-голям.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професор Петров знае най добре как се правят дългове