Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?

Бойната машина е хит сред натовските страни
24 мар 2018 11:30, Петя Славова
323
Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?
Снимка: Reuters

И Германия се включи в надпреварата за модернизация и превъоръжаване на родната войска. Германският бронетранспортьор Вохег бе представен в София, предаде "Труд". Събитието бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.

Какво представлява немската бойна бронирана машина. Boxer е направен по колесна формула 8х8, тежи 25.2 тона и заедно с максималното натоварване от 8 тона общата му маса достига 36 тона. Допълнителен плюс е, че е основан на модулна система, като може да се превръща в боен, санитарен, пункт за управление.

Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматична гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че германският бронетранспортьор Boxer нокаутира британския военнопромишлен комплекс. Неотдавна британските военни отказаха да са патриоти и решиха да купят 800 германски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 млрд. вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години британските военни подсказват на своите оръжейници променитев характера на войните и важността от осигуряване на висока мобилност с използване на шосетата.

Но явно никой не ги е чул, след като досега Великобритания все още дори не е изработила прототип на новата машина. Затова сега парите на британските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалийската страна.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада "Железен вълк". По думите на министъра на отбраната на Литва договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.
Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1.2 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който спечели конкурса, 238 бойни машини. Но тъй като миналият парламент пропусна да отбележи сумата за ДДС сега бройката е свита до 158 бр. бойни машини, за да се компенсира данъкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
8
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 6 години
Чета написаното от " специалисти и корифей " на военното производство ,оръжие и история ..Чета и се хващам за главата .., на чужд гръб и сто тояги са малко !!!! С такива драскачи и разбирачи семе на последно място в Европа и на предпоследно в Африка ......Пример за оръжие : АН 26 и АН -30 -летят - СПАРТАН - не , МИ-8 и МИ-24 -летят , КУГАР -не , БТР,БМП,Т-72,МИГ-29,СУ-25 - въпреки умишленото 28 годишно унищожение -РАБОТЯТ !!!!! Повече приказки на пазар !!!
225
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росомахата не е финландска. Финланската машина е Патриа (родина).
224
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 6 години
Я да ни кажеш с какво финланската русомаха е по добра от боксера .... и въобще с какво може да се сравни с призимствата ЗА НАС с гардияна 6 колесна версия които съм изброил по пледни постове
223
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По съвместителство на мини поставени от катерите на Вариклечков потъват 4 руски подводници .. Явно човека си е разбирал от работата поне преди 1944 военните си ги биваше после дойде ватата и глупостите
222
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добра оферта дават финландците. Те предлагат технологията и всичко да се произвежда в БГ. Имаме достатъчно мощности за производство даже и на танкове, въпрос на организация и воля у политиците. Проблема е, че така с местно производство няма да има комисионни, така, че няма да стане. Все пак ни управлява банда майцепродавци и ***.
221
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България бтр колесни .. не са се произвеждали .... бяхме въоражили там едни влекачи верижни ..мтлб и се получи чат пат сносно с много уговорки бмп 23 ..сносно .на фона на масовия таралясник на ссср бмп 2 де ..... времето на това му мина за влекач и за леко брониран камион може да се ползва в обоза ....но не за бойните полета на 21 век
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мобилизирани в ссср 34 500 000 налични към 1945 .... 14 500 000 .... убити между 8 000 000 и 16 000 000 . По Исаев и Кривошиев ... документи секретниПрез 20 години ги одължават единствено в раша .последно *** го направи 2049 ....., на тоя фон 4 200 000 Немци и 560 000 съюзни с тях Сам виждаш 3 рашки за1 шваба .
219
0
 
5
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименТо руснаците обичат войни с много жертви,иначе все едно не са воювали.Важното за тях е победата.При американците всичко е на пазарен принцип-важна е печалбата от войната.Трябва да отбележим,че в това отношение са ненадминати-печелят и от загубените войни!Обаче сегашната война е различна-не само за печалба,а на живот и смърт.Северното полукълбо бая радиация ще отнесе....
218
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно зареждане 11 100 км. ?!И аз искам един на изплащане !!!
217
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бумага Рашън размазаха тоя, който размаза целия останал свят. Въпреки, че същия беше фокусирал 90% от силите си срещу Русия. Сам си прави изводи кой какъв е и какво може.
216
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашко губи по 3 мужика за 1 противник в началото на войната, когато французи, англичани и всички останали губят по 10 за 1 германец. После става точно обратното. А когато атакуват японците за да спасят американскитре войски, то тогава руснацитя губят 1 на всеки 12 японеца. А там американците са губели за всеки японец по 2 войника. Като се има впредвид, че САЩ е биул доста по - добре въоръжен от японците. Можете сами да сравнявате, не сте ***. Проверете и цифрите, точни са ;)))
215
5
 
1
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До АнонименЛичен опит Москвич 2140Д(дефорсиран)-извънградско7/100 бензинА-93 и 8/100-А 86.Градско-10+(според температурата)Обаче от високооктановия бензин горят клапаните.На газ 10/100 средно.Сегашния ми Опел комби-почти същото,ама върви над 180,хи-хи.
214
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами няма, евроатлантиците унищожиха нашата военна индъ=устрия и сега един бронетранспортьор не можем да си направим сами. А нказваха, че ще процъфтим. Само покупко - продажбите на българите процъфтяват. Запада подкрепя само продажните политици. Срещу вси9чки останали води пропаганда, бетер живковата.
213
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко немско е гола вода а,нацията е най вече .недоносляци
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво му е новото като първия сонар за търсене на подводници се появява севте в Англия 1942 .... а в ссср1947 или че дървения катер не го ловят магнитни мини ... или че Абрамович си купува яхтата за 1 милиярд от Люрсен .щото кораби само в раша знаят да дялат . Ех вата вата и после се чудим как рашко губи по 3 мужика за 1 противник кажи речи във всяка война
211
1
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Ако противника знае какви военни стратези пишат тук, никага няма да посмеят да ни нападнат.
210
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В България отдавна се произвеждат прилични БТР-и,необходима е само модернизация на оръжията, защитата и разбира се други двигатели.Впрочем,съвременната защита(вкл. и активна) не е толкова тежка,така че наличното шаси ще може да я носи.Абсурдно е да купуваме техника на бомбастични цени=гръцки дълг!
209
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очеизвадно е че. На . бумага рашан са без аналогови . То и в москвич пише че харчи 7 на сто ама на бумага . тя ще понесе сякакви глупости
208
1
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 години
1938 България сключва договор за покупка на 5 торпедни катери с германската фирма Фр. Люрсен Решението е на командира на флота Вариклечков/много показателно/. Цената на всеки катер е 35 362 536 лева. Катерите са малки, дървени/борови!!!/ и защото са малки нямат оборудване за откриване на подводници. Доставени са само три.
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимаи кофа бензин изливаш я във въздухозборника на двигателя на армата щото двигател без въздух не бачка чракваш клечката и има горяща армата ФАКТ