За алъш-вериша във Варна: Когато няма любов, всичко е за пари!

Ердоган обезглави европейската перспектива на страната си!
26 мар 2018 17:00, Елка Василева
43
За алъш-вериша във Варна: Когато няма любов, всичко е за пари!
Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Скептици и оптимисти сред българските турци разсъждават преди срещата ЕС-Турция във Варна. Но предпазливо – всички имат близки в южната съседка. Вилдан Байрямова от Дойче веле разговаря с български мюсюлмани.

Всичко е за пари - такъв прочит на срещата ЕС-Турция дава добричкият писател и лекар д-р Хасан Ефраимов. А за българското домакинство на проявата отсича: "Какво по-хубаво от това комшията да сдобрява. Но не се заблуждавайте - срещата във Варна е за пари! Всички срещи са за пари, когато няма любов", казва той.

"За какво ѝ е на Турция да влиза в Европа?"

Турският президент Реджеп Ердоган вече обяви, че във Варна ще си поиска милиардите за бежанците, обещани от ЕС, без да посочва друга тема. Освен това турският президент вече успя да се скара с всички европейски лидери - за какво ли не, припомня д-р Ефраимов, който обаче е убеден, че ЕС не може без Турция, нито пък Турция може без ЕС.

Затова "основно ще говорят за алъш-вериш, ще си определят квотите, ще гледат да има равновесие - особено заради бежанците". Прогнозата му е категорична: "Членството на Турция в ЕС ще стане, ама като цъфнат налъмите на султана". Но все пак той допуска, че въпреки всичко лидерите ще декларират желание да я приемат – като ще обвържат това с условия за реформи, а Ердоган ще заяви готовност.

"Вечната война между кръста и полумесеца - никой няма да се сети, че и двете религии всъщност са една. Различни са само тълкуванията, както са различни версиите за това кой каква роля ще има след евентуална бъдеща сватба", продължава известният добруджанец.

Според него ако "сватбата" не се състои, ЕС ще продължи да бъде християнски клуб. А другият вариант е, след като окончателно умрат илюзиите за еврочленството на Турция, отвъд Свиленград и Малко Търново да се появи огромен ислямски съюз. "И за какво ѝ е на Турция да влиза в Европа, каква демокрация в Анадола? Тези европейци нормални ли са?", пита се писателят.

"Турция днес = България от 80-те години"

Известна в Кърджали лекарка, пожелала анонимност, е още по-мрачна: Ердоган сее гибел и нарича това мир, той обезглави европейската перспектива на страната си, казва тя. "Не виждам шанс за влизане в Европа - интелигенцията е смазана, затворите са пълни с магистрати и журналисти, никой няма право на мнение, ислямизацията върви със страшна сила. Сега Турция е като България през 80-те години на миналия век, когато заради вицове срещу режима хората бяха затваряни в Белене и в лудниците", казва тя.

Учителката Зекие Хасан от родопското село Фотиново смята, че мястото на Турция е в Европа и трябва да бъде приета като пълноправен, а не формален член в съюза. "Европейските лидери са в дълг към тази държава, която даде убежище на милиони бежанци, така даде спокойствие и по границите ни, но не получава никаква подкрепа за това. ЕС трябва да изпълни обещанията си и да се отнася към Турция с подобаващо уважение, въпреки проблемите там", подчертава тя.

"Комшулукът е най-важен"

"Българските  турци са част от единния български народ, а очакванията на всички от срещата ЕС-Турция са много високи. На Балканите комшулукът е най-важното нещо – съседите да са в добри отношения, иначе враждата поражда само вражда", казва областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Той има лична мечта – да посрещне премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в града си. С решение на Министерския съвет джамията "Макбул Ибрахим Паша" в Разград ще бъде реставрирана. Затова очаква да домакинства среща на двамата лидери, а тя би била "прекрасно послание към християни и мюсюлмани, към жителите на Европа и на света, за това, че ние на Балканите пазим и почитаме историята".

Разградският лидер е категоричен, че България и Бойко Борисов са мостът между Турция и ЕС. "Тежестта върху този мост е огромна, но нашият премиер добре осъзнава, че всяка изречена дума е от значение за двустранните връзки, и всяка дума може да промени мястото на страната ни в тази схема - в една или друга посока. България в момента е ключов фактор", коментира Гюнай Хюсмен.

А защо посредникът е Борисов? "Той е българският премиер в момента и ясно проличава неговата харизма, и не случайно той е помирителят на Европа с Ердоган". Вярвам, че Бойко Борисов ще направи достатъчното и необходимото, за да се нормализират отношенията между Анкара и Брюксел, уверява областният управител.

Срещата във Варна ще има някакъв ефект евентуално само за бизнеса, предполага икономистът от Хасково Орхан Мюмюн. Той припомня декларацията на българския парламент от април 2015 г. за арменския геноцид, а тогава турската страна стопира двустранните бизнес-проекти.

Според него Турция трябва да стане член на ЕС само ако покрие всички изисквания и реши кипърския въпрос, но промените в турската конституция са по-скоро пречка за приемането ѝ в съюза. "Очевиден е регресът по отношение на гражданските и политическите права и свободи след опита за преврат, който даде повод за чудовищна разправа с неудобните на Ердоган политици, със светски настроените висши армейци, офицерите от секретните служби и полицията. Известна в целия свят е съдбата на хиляди магистрати, университетски преподаватели и учители, закрити са медии, журналисти и издатели са в затвора", възмущава се Орхан.

"Искаме я, тя се дърпа"

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма в Момчилград Мехмедали Рамадан е убеден, че едно членство на Турция в ЕС би могло да "опитоми" самия Ердоган и властите в Анкара. "Те убиват светския имидж на страната и я отдалечават скоростно от Европа, постигнатото от Ататюрк се срива пред очите ни. Ние искаме съседката си в ЕС, но тя се дърпа. Надявам се хората там да отвоюват промяната и да ги видим в голямото европейско семейство. То превъзпитава с ценностите на демокрацията", казва той.

Според него във Варна няма да се обсъжда готовността на Турция за европейско членство, Ердоган ще иска пари за бежанците, а нормализирането на отношенията ще остане в кръга на желанията въпреки мисията на Борисов.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Един турчин преди 8 месеца
На Турция й е нужен нов Ататюрк.За съжаление не го виждам в лицето на Ердоган.Младите,интелигентни хора не го искат,но не могат да го свалят от власт.Вижте какво направи Ердоган с цвета на нацията-журналисти,учители,адвокати,лекари...неудобните са вкарани в затвора.Демокрацията и свободата на словото се оказаха лъжа!Новият свят се окажа лъжа!Нищо не може да оправдае слепотата на един свят!Хората по цял свят трябва да осъзнаят скритата си мисия:а именно-да унищожават всяка тиранична власт!
33
1
 
0
 
! Отговори
ГОРД ЧИСТ БЪЛГАРИН преди 8 месеца
Прабългарите са тюркски род ,но при прибиваването сред славяните ,които са приети от Византия след приема на християнството-около 600 хиляди променят езика си и се оформя сегашния български.Само Гагаузите(Гюок оузите)-старите българи продължават да говорят на прабългарския тюркски език. В старите български територии в Азия все оше се говори на гагаузки.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да живее България да живее Турция нека да се обединят обединението прави силата
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най тъпото нещо ,което бях чел досега !А това че религията била една е най глупавото ,това може да го каже само прост човек !
30
0
 
4
 
! Отговори
ТОТО преди 8 месеца
До Анонимен 26
Не говори глупости, 3-ти март винаги се е празнувал, винаги!
Е, ако си турчин, може и да не си го празнувал никога, кой знае, не че държа да зная.
По-скоро се чудя защо точно имаш БГ паспорт?!
29
2
 
5
 
! Отговори
Мен преди 8 месеца
Ако се направи референдумв Турция "за или против членството на Турция в ЕС", резултатите ще са 80% против..Турците освен възможността от безвизовото пътуване, не намират ЕС за полужително.ЕС е добре за Франция и Германия, останалото е наг.зен пълнеж...До колкото до нивото на Турция в момента,ако някой скоро е пресичал страната(дори и в Анадола) знае за каква инфраструктура става на въпрос.Ние тук 30 години строим 1 магистрала, а за тунела под Шипка само сънуваме,докато там се строи и изгражда..
28
1
 
13
 
! Отговори
+++ преди 8 месеца
...."Членството на Турция в ЕС ще стане, ама като цъфнат налъмите на султана"....

Докторът е много прав!!!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

3 март беше официален празник, но не национален. 9 юни е твоя измислица и никой не го празнува.
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ТОТО 12
До преди няколко години никой в Бг не празнуваше 3 март. Празнуваха 9 юни и 9 септември.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Даа са маха!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парите на всички чл ,ен .ки давани чрез заеми от международният валутен фонд и световната банка ( само те са упълномощени да дават) се влагат в социални помощи чрез дебитни карти на бежанци .Страните се поощряват отделно с пари да приемат бежанци. Всички средства по бежанците са от връщани лихви по кредити от страни в ЕС .Повтаря се врътката Лемън брадърс , САМО ЧЕ С ХОРА ,ВМЕСТО С КЪЩИ!
23
3
 
0
 
! Отговори
*** преди 8 месеца
До До 20
Мега точен пич си браво направо да та праим принц..
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кюрдският въпрос стана голям проблем на Европа, а Турция нападна Сирия и Ирак и постави искания за български и гръцки територии.
21
1
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 месеца
"Когато няма любов, всичко е за пари !"

То и на Околовръстното е така. Само не разбрахне кой ще е в ролята на труженичката ...
Май Европа ..
А, България стана сводника ...
20
14
 
7
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До 1
Прабългарите са тюркски род ,но при прибиваването сред славяните ,които са приети от Византия след приема на християнството-около 600 хиляди променят езика си и се оформя сегашния български.Само Гагаузите(Гюок оузите)-старите българи продължават да говорят на прабългарския тюркски език.
В старите български територии в Азия все оше се говори на гагаузки.
19
12
 
5
 
! Отговори
Попа преди 8 месеца
До ТОТО, 2 от второ теглене хаха

Да да, толкова са клани че са изчезнали.. хаха
Я да обясниш какво е станало с траките след като хан Аспарух е дошъл? Защо не е останало нищо от тях, дори писменост? Възможно ли е да е заради това че сте ги затрили до корен?
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цял ден чакам някоя клюкина за срещата и какво получихме? Мнението на някакъв мохамеданин писател-лекар хахаха!
17
6
 
19
 
! Отговори
Doni преди 8 месеца
За какво и е на Турция да влиза в ЕС. На ЕС и трябва евтини работници като нас. Ердоган е голям политик и знае че европейците са двуличници.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой беше казал, че за каквото и да ти говорят става въпрос за пари. А, друг беше казал, че любовта са я измислили комунистите за да таковат безплатно...Такива ми ти работи.
15
8
 
26
 
! Отговори
гражданин преди 8 месеца
До Анонимен
А, бе готин, какъв комунизъм те тресе...
По времето на комунизма турците от турция (не нашите) са си напълвали гащурите, когато военните са започвали маневри по южната граница ... Има ли сме ясна политика, а не "алъш-вериш", имали сме фабрики, селскостопанска продукция, и не ни пукало какво си искал някой си турски диктатор.... Така, че комунизмът е СЕГА!!!!!!