Борисов пред Ердоган: За всичко, което вълнува България

Предложи ли сме нова среща Турция - ЕС до края на юни
27 мар 2018 15:00,
28
Борисов пред Ердоган: За всичко, което вълнува България
Снимка: архив "Булфото"

Българският премиер Бойко Борисов е поставил пред турския президент Реджеп Ердоган всички въпроси, които вълнуват българската страна. Това е станало по време на срещата на четири очи между двамата в рамките на разговорите Турция – ЕС във Варна.

Това съобщи началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова пред БНТ.

Проблемите ни с Турция обаче ще бъдат решавани наред с проблемите, поставени от турска страна, стана ясно още от думите на Бъчварова.

"Мисля, че срещата във Варна разчупи едни ледове, които много отдавна задържаха отношенията между ЕС и Турция", каза още тя и допълни, че това е била целта при организирането на разговорите.

Още по темата

"Само по този начин, това е общо разбиране, могат да се решават актуалните проблеми както в двустранните отношения, така и в глобален план", каза още Бъчварова.

Според нея среща във Варна е поставила началото на цял процес на размяна на мнения, съгласуване на позиции и по-силно сътрудничество между ЕС и Турция.

"Оттук нататък отношенията ще се развиват по тази формула. Българското председателство е предложило до края на юни, когато изтича неговият период, да има нова подобна среща, за да не се отлага решението на проблемите", каза още Бъчварова.

Тя коментира и предоставените от Ердоган видеоматериали за Африн в Сирия и за опита за преврат в Турция. Бъчварова припомни тезата на турския президент, че Анкара прави всичко възможно да гарантира собствената си сигурност и граници и да помогне на бежанците в кризата, а когато бъде възможно, те да се върнат обратно в родните си места.

По време на срещата от страна на ЕС са били поставени много настойчиво исканията за изясняване на темите, по които няма съгласие с Турция и да се подобрят отношенията с държавите членки, особено с Гърция и Кипър.

"Бъчварова определи тона на вчерашните разговори като "тон на взаимно уважение и пълна откритост и откровеност в позициите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.