Срещата във Варна: Важна както за Турция, така и за ЕС!

Съседката ни не иска да остава в изолация, смята политолог
28 мар 2018 11:07,
44

Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Борисов. По думите му на масата са били поставени всички въпроси, включително и вътрешнополитическите теми, които бяха повдигнати от президента Румен Радев и опозицията - в това число и тази за обезщетението на тракийските бежанци. Каква е равносметката от разговорите и кой постигна целта си на срещата във Варна?

Още по темата
Изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов е категоричен, че срещата е свалила напрежението, но реално не е обсъдено или постигнато нищо значимо.

"Хубаво е, че тази среща се състоя, а и все пак България е инициатор. Взаимноизгодни са подобни срещи - за Запада, защото не иска да загуби напълно връзката си с Турция, а за югоизточната ни съседка, защото имат търговски връзки с ЕС и очакват пари по въпросното споразумение. Турция не иска да остава в изолация", уточни Симеонов в "България сутрин".

Той е на мнение, че ЕС и Турция са се договорили за неща, за които беше ясно, че ще се договорят.

"Двете страни си размениха взаимни критики. Очакванията не бяха високи и на този фон срещата мина добре. Темата за обезщетяването на тракийските бежанци е важна и трябва да бъде решена в най-скоро време. Тук има много зависещи съдби. Нека да не се прехвърля между институциите и политиците", допълни още изпълнителният директор на "Галъп".

Според политолога Арман Бабикян диалог между ЕС и Турция има, а срещата определено е важна, защото двете страни са потвърдили позицията си по определени теми.

"Искането за разсекретяване на стенограмата от разговора за тракийските бежанци между Борисов и Ердоган не е сериозно. Ако толкова лесно се разсекретяват стенограми, то нямаше да се провеждат такива срещи. Бойко обаче направи грешка - каза, че е поставил въпроса само заради Радев и опозицията. Нали все пак той е премиер", отбеляза Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Политологът смята, че срещата е минала успешно и е добре от време на време да се провежда диалог между ЕС и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
4
 
! Отговори
шаш преди 6 години
Сложните взаимоотношения на Турция и останалия свят, голямата надменност и безочие на Султата и безпомощна България / без армия , икономика и пр./, принуждават Бойко да е на колене пред Ердоган. Това е истината.Иначе турчина е с голямо его и не търпи противопоставяне . Армията им може за няколко часа да ни прегази , за съжаление.Да , за съжаление сме на позиция но- каут.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещата нито беше "историческа,"както много им се искаше на ГЕРБ нито влезе в международните новинарски канали.Иначе боко и клика се спукаха от блябосване.
20
3
 
6
 
! Отговори
евроджендар преди 6 години
Тия на снимката как се прегръщат , обичат . Евлоатлантическа джендар любов
19
1
 
9
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Доколкото опознах Бойко, човека се опитва да спази политическо равновесие към всички било то Турция, било то Русия, било то към ЕС!!! Ако не беше така, щеше да се държи глупавo за нищо като патриоти например и да си влоши отношенията с Турция от което щеше да загуби много!!! Ей повярвайте, че Ердоган спира бежанците не заради ес, а заради добрите отношения с Бойко! Ако не беше така щеше и той да послуша ония от ес и да изгони руски дипломати! Поне още не мисли да го направи!
18
2
 
13
 
! Отговори
ERDOGAN преди 6 години
До АнадолецBOYKO BORISOV SI ZNAE RABOTATA SI TOY E MNOGO UMEN CHOVEK BULGARITE SA SVIKNALI DASE OPLAKVAT OT VSICHKO
17
2
 
19
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Недейте толкова да драматозирвате думите на Ердоган...В Турция нищо лошо не се говори за България и българите! Недейте да правите паранои!Ердоган уеажава България... Никой не може да се съди за душевни изкания... Все едно той да съди вас за душевните ви три морета и целия свят дет иска Босфора!!! Ей Турция призна първа Независима България! А "славянските ви братя" сърбите кво направиха???Македонците ли ще ви помогнат при нужда или гърците, руснаците ли, есто ли? Нато?
16
3
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Какво искате от Бойко бе... Да обяви война на Турция ли...?Вие още не разбрахте ли, че патриотите си да смешници, които правят политика с малцинствата и влизат в парламента само предизборно като насаждат етническа омраза!!! Пред руснаците са руснаци, пред евроатлантиците са евроатлантици и те!!! Стават "мъже" само зад гърба на Ердоган, пред него дори не могат да застанат смешниците...Бойко поне се опитва да спази политическо равновесие!Дпс същите като патриотите... Мразя ги!
15
8
 
7
 
! Отговори
Ердоган си прави ПР преди 6 години
Дори западните медии не отразиха тази "важна среща", а тези които показаха нещо не споменаха Тиквата. Накратко дадоха Туск и Ердоган, казаха, че е станало едно голямо нищо и толкова. Цялата работа се оказа един голям PR на турския диктатор, реализирана с помощта на българския му слуга.
14
8
 
8
 
! Отговори
:( преди 6 години
Боко псува Русия и хвали Турция и диктатора Ердоган. Такъв "българин" не мога да приема. Да си го вземат в ДПС или ДОСТ и да се свършва. А той пък да вземе със себе си "патриотите", които напоследък са много тихи по темата Турция.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците с тия войници станаха за резил.Оправданието им беше, че са объркали пътя:-) Кво си мислят гърците, че те могат да не дадът джунтаджиите дет избягаха там след неуспешния им преврат... А тяхните нелегално вленали униформени да ги дадем,ако ще на арменския поп да се оплачат ще ги вземат ако ни дадът джунтаджиите.Както каза на Тръмпи Ердоган, "Дай попа (Фето) вземи попа!"В Турция има един поп (амер. агент), на който телефона беше послушен, имаше доста интересни тазговори с джунтаджиите!!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По турските медии най хваления след Ердоган напоследък е Борисов.
11
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тая среща беше тотално унижение за ЕС,а за нашия убавец не си струва да се говори-там всичко е ясно!Много ми е любопитно,как тия ***,които не могат да се справят с анадолеца(въпреки че тотално зависи икономически от тях),ще воюват с Русия?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРЪЦКИТЕ ВОЙНИЦИ СА ОЩЕЕЕЕ В ОДРИНСКИЯ ЗАТВОР! ВЧЕРА ОФИЦИАЛНО ТУРЦИТЕ КАЗАХА, ЧЕ НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА ГИ ПУСНАТ... А ЗА ЛЪЖЛИВАТА НОВИНА НА ГЪРЦИТЕ, СЕ ЗАСМЯХА И КАЗАХА, ЧЕ Е ПОДЛА ЛЪЖЛИВА НОВИНА!!! ИСКА ИМ СЕ ДА Е ТАКА НА ГЪРЦИТЕ АМА...........
9
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 6 години
Ако гръцките войници са върнати на Гърция, оповестете го! Защото има минус, значи някой лъже!
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наблюдаваме упадъка на западния стил на управление и демокрация. държави като Русия, Турция, Китай, Иран, Сев. ***. станаха автокрации и нищо добро не ни чака
7
8
 
8
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
До изобщо не е провалА какво е постигнато ? Кой гарантира, че утре на Ердоган няма да му писне на дедовия да го разиграват и да пусне ордите ти ли гарантираш със главата си ? Да финансираш диктатора, който не спазва човешки права това ли е успех ? Либерализма е пълен провал като цяло!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Ердоган отказа вчера да освободи гръцкия наряд, задържан в турския арест!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не се е застъпил за българите...
4
3
 
11
 
! Отговори
изобщо не е провал преди 6 години
До НРБИ двете страни са наясно с проблемите,а те са нерешими!Но и двете страни демонстрираха желание за решаването им,хапнаха,пийнаха и кой от къде е!Реално от срещата спечели Ердоган като твърд политик,борещ се за страната си!Останалото са празни приказки!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ЕС изобщо не беше важна, даже не биваше да се случва, но ...