Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече

Светият синод публикува аудиозапис от срещата между двамата на 3 март
Обновена: 29 мар 2018 17:43 | 29 мар 2018 16:30, Вера К. Александрова
186
Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече
Снимка: БНР

Какво отговаря президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил, когато главата на Руската православна църква обвини България, че не признава достатъчно заслугата на Москва за освобождението си?

Отговорът на този въпрос идва почти месец след като избухна скандалът около визитата на руския патриарх у нас.

Напрежението дойде от недоволството на духовника, че страната ни отчита не само руския подвиг, но и този на полските, финландските, литовските и други войници за свободата си.

"Уважаваме историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни народи и няма как приносът им да бъде омаловажен". Така държавният глава отвръща на упреците на руския духовник по време на разговорите им в президентството на 3 март.

Още по темата

Срещата се превърна в една от най-обсъжданите след като Руската православна църква качи на сайта си видео от нея. Кадрите обаче съдържаха само думите на руския патриарх, но не и отговорите на българския президент.

Въпреки настояването президентската администрация да публикува стенограмата от разговорите, това така и не стана, а от "Дондуков" 2 дори обявиха, че такава няма.

Днес обаче от Светия синод разпространиха пълен аудиозапис на срещата, от който става ясно какво всъщност е било коментирано, съобщи bTV.

"Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях”, отговаря Румен Радев на нападките на руския патриарх.

Духовникът обаче продължава:

"Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България”.

Радев отвръща: "Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам…”.

Патриархът след това призовава: "Да оставим тази тема”.

Духовникът използва срещата, за да похвали развитието на духовния живот в Русия и диалога с властта.

"Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва.”, казва патриархът.

Той обяснява и че сегашните руски управляващи са насочили политиката си към "осъществяването на пълния суверенитет на Русия – реалният суверенитет, а не формалният”. Какво представлява той? "Този суверенитет ни дава възможност… да казваме "не"тогава, когато това "не” е продиктувано от националните ни интереси”.
Кирил пожелава и на България такъв тип диалог между църква и държава.

Противно на интерпретациите, че патриархът е чел конско на българския президент, по време на срещата Кирил ласка Радев.

"По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли”.

В края има един любопитен момент – руският патриарх заявява "На Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ”, на което Румен Радев отговаря: "Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх (Неофит – б.р.) и съм я получил”.
 


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега искаме и записа на срещата Боко - Ердоган, за да видим колко достойно е било поведението на премиера.
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ ДЪРЖИ ДОСТОЙНО, ЦВЕТАНОВ ПАК СЕ ИЗЯВИ В РОЛЯТА НА КЛЕВЕТНИК.Ц
169
8
 
4
 
! Отговори
Chefa преди 1 година
Президентът се държи като ученик пред руското “величие”,мрънка и се оправдава.Срам за всички нас с такъв президент.
Това ,че е недодялан селяк с женица парвеню айде не е толкова страшно ама той само дето не му козирува на руския патриарх.Резил.
168
3
 
7
 
! Отговори
АХА,БОЙКО преди 1 година
Хайде сега вие стенограмката от разговора с Ердоганчо да извадите-да видим и ние ЗАЩИТИЛ ЛИ Е БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ както казваше Цецко за президента
167
5
 
4
 
! Отговори
saki преди 1 година
Това последното ,звучи малко като мафиотска заплаха, от устата на дядката с цукалото на главата.
166
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро ,
Прочетох и съм горд ! Народе , ти победи мафията на президентските избори , направи го пак !
165
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе много комунисти ви четат не спят и гласуват жалките комсомолчета.
164
3
 
2
 
! Отговори
Попова преди 1 година
До Eddim,
А Вие анонимноко навярно четете и слушате само партиѝните си опорни точки,та по навик не понасяте друго мнение .за вас трябва да се върнат задължителните полит.учебни години това беше за вас университет,
163
3
 
23
 
! Отговори
Точно преди 1 година
<html><body>
<!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">"Уважаваме
историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя
Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под
знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни
народи и няма как приносът им да бъде омаловажен"
Много точен, дипломатичен и премерен отговор. Независимо че е военен, на Радев не му липтва усет в политиката. Респект.
162
19
 
9
 
! Отговори
рап преди 1 година
Нормално е да му набиват канчето на Радев от Москва нали те ни го избраха, но такава откровенна лъжа с тези записи не допусках такава наглост.На всички е ясно че това фалшификат и вместо да му изпишат вежди му избодоха очите на бсп президента.
161
4
 
12
 
! Отговори
eddim преди 1 година
До Попова
Попова явно си чела статията по картинките. Пробвай отново. Ако пак не стане . . . марш обратно в първи клас.
160
18
 
7
 
! Отговори
Попова преди 1 година
Това е повече от гавряа,президенството няма стенограма и записи, но руснаците имат и видео даже,а след почти месц мълчание светия синод извади на показ записи и то с телефон,Жална и ма&#1117;ка на България с такова президенство и такава църква.Верно.че някои отпривържениците на Радев открито ни смята за ***,но и БПЦ явно ни мисли за такива.Ко&#1117; ше повярва на тези запис, страхотни адвокати си има президента,но услугата е мечешка не знам дали почтен човек ще приеме такава лъжа.
159
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бес
Бесовете се гонят с някои методи. Прочети какво е правила Светата Инквизиция!
Извинявай, ама те да не си... как да кажа..."обратен"? Харесваш предишния президент!
Познах ли? Актив? Вие по принцип харесвате женчовците...
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 143
Жалък, вземи да почетеш малко българска литература! Започни с Васил Друмев, Христо Ботев, Иван Вазов! Намери и чуй Чинтулови песни! Хайде, тези са българи, за теб те не значат нищо. Прочети Дженюариъс МакГахан. Може и да разбереш нещо!
157
16
 
9
 
! Отговори
Бес преди 1 година
Срамувам се от Радев , особено като имам пред вид предишният Президент .Руска поговорка " курица , не птица - България не за граница "
156
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Записът беше публикуван в същия ден в профила на руската патриаршия в ютуб, та какво точно е изтекло.. че не разбрах.
155
6
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
"На Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ”
Изобщо не е разбрал за какво иде реч...
154
11
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Колкото и да го покриват, този си остава "един от тях"!
153
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная Борис Немцов какъв е, но мога да кажа че тия които сквернят паметници като се отчитат на ТКозяк, че вършат някакви велики дела са бездушни хора и дали са живи или мъртви е все тая. Хора без души, купени НПОшки, които измислят какви да направят и уронват непрекъснато престижа на запада пред народа ни.
152
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този сайт писаха скандалното поведение на патриАрха. От разговора се вижда един нормален разговор. Не сте кадърни да заработите парите за антируска пропаганда. Щом вече в Прибалтийските страни народите не вярват че Русия ще ги нападне, язък ви за пропагандата.