Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече

Светият синод публикува аудиозапис от срещата между двамата на 3 март
Обновена: 29 мар 2018 17:43 | 29 мар 2018 16:30,
186
Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече
Снимка: БНР

Какво отговаря президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил, когато главата на Руската православна църква обвини България, че не признава достатъчно заслугата на Москва за освобождението си?

Отговорът на този въпрос идва почти месец след като избухна скандалът около визитата на руския патриарх у нас.

Напрежението дойде от недоволството на духовника, че страната ни отчита не само руския подвиг, но и този на полските, финландските, литовските и други войници за свободата си.

"Уважаваме историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни народи и няма как приносът им да бъде омаловажен". Така държавният глава отвръща на упреците на руския духовник по време на разговорите им в президентството на 3 март.

Още по темата

Срещата се превърна в една от най-обсъжданите след като Руската православна църква качи на сайта си видео от нея. Кадрите обаче съдържаха само думите на руския патриарх, но не и отговорите на българския президент.

Въпреки настояването президентската администрация да публикува стенограмата от разговорите, това така и не стана, а от "Дондуков" 2 дори обявиха, че такава няма.

Днес обаче от Светия синод разпространиха пълен аудиозапис на срещата, от който става ясно какво всъщност е било коментирано, съобщи bTV.

"Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях”, отговаря Румен Радев на нападките на руския патриарх.

Духовникът обаче продължава:

"Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България”.

Радев отвръща: "Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам…”.

Патриархът след това призовава: "Да оставим тази тема”.

Духовникът използва срещата, за да похвали развитието на духовния живот в Русия и диалога с властта.

"Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва.”, казва патриархът.

Той обяснява и че сегашните руски управляващи са насочили политиката си към "осъществяването на пълния суверенитет на Русия – реалният суверенитет, а не формалният”. Какво представлява той? "Този суверенитет ни дава възможност… да казваме "не"тогава, когато това "не” е продиктувано от националните ни интереси”.
Кирил пожелава и на България такъв тип диалог между църква и държава.

Противно на интерпретациите, че патриархът е чел конско на българския президент, по време на срещата Кирил ласка Радев.

"По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли”.

В края има един любопитен момент – руският патриарх заявява "На Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ”, на което Румен Радев отговаря: "Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх (Неофит – б.р.) и съм я получил”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
9
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 6 години
Абе Вие сериозно ли?По-нагласена история от тази не бях чувал! Единия поп тропал по масата, другия поп записвал с мобилния телефон.Ама се сетил да покаже записа 26 дена по-късно...И някакъв от младешкото БКП с мъх под носа ще побърза да ми обясни как всъщност стоят нещата и как трябва веднага да ударя чело пред Радев.Абе Вие сериозно ли? Ало - президенството. Засрамете се! От огорчените 20%
128
0
 
3
 
! Отговори
Грек преди 6 години
До ТрезвомислещНяма светите в политиката, има само интереси. Съгласен съм.Но не казах нищо за България. Вие знаете по добре вашата история. Казах за това което е написано на Гръцките исторически книги: "През 1877 Русия е освободила много православни християни от османска империята".
127
5
 
8
 
! Отговори
k преди 6 години
аз ще ви кажа за кво е станала кавгата:буйното Деси била дръпнала 5-6 водки и налетела на Патриарха, той се оплакал на зеления чорап да я озапти и от дума на дума и се скарали
126
3
 
11
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 6 години
До Грек - Оценявам с благодарност ролята на Русия за възкръсването на държавата ни, но стига сме се заблуждавали, че причината е защото сме православни. Истината всъщност е, че Русия не иска на такова стратегическо място като Балканите, да има такава мощна държава като Османската империя, която на всичкото отгоре е подкрепяна от Западна Европа. Защо България не е възстановена в реални граници след войната? Прочетете за Нойщадското споразумение между Русия и Пруската империя.
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подгряване на вчерашния обяд. Тема от преди месец. Ако искате и есента ни занимавайте с нея. Все ще има умници дето да вземат отношение. Кой знае пък какво толкоз да са си казали. Единият се обидил, че според него не се отдава значима роля на държавта му, а другия му отговорил. Много важно. Голяма тема, голям дебат. Кой какво бил казал пък какво бил искал да каже пък дрън, дрън. Голям проблем. Проблем е болния човек, бедния човек, самотния човек. А темата на въпросния разговор не е никакъв пробл
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важното от тази среща е, че според последното изследване процента на русофилите е намалял с цели 10%, а пък Радев и без това си има висок рейтинг.
123
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естонци,литовци,латвийци,финландци,поляци,украинци и те с единият крак в ЕС и НАТО.Ха,ха,ха. Че то не ни е освободила Русия ,а запада? Стига глупости! Европа не е искала и е пречела на освобождението ни! След освобождението ни тя убива Санстефанска България от което следват купища трагични събития в историята ни.
122
7
 
16
 
! Отговори
тт преди 6 години
До ivailo-- Лъжеш,твоят президент не се казва Радев...Твоят президент е в Масква и се казва Путин...Радев е само куклата поставена от кремъл в нашето президентство...
121
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е казал това, което му е написал Иво Христов, който постоянно драскаше нещо на лаптопа си по време на срещата.
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, кремълският поп отдавна офейка да докладва на Гуруто на русофилите !Какво ни сервират сега някаква КГБ флашнка с едномесечно закъснение ?Нали вече казаха, че няма други записи.
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, кремълският поп отдавна офейка на Гуруто на русофилите !Какво ни сервират сега някаква КГБ флашнка с едномесечно закъснение ?Нали вече казаха, че няма други записи.
118
6
 
13
 
! Отговори
Грек преди 6 години
Не знам за България, Но Факт е че през 1877-1878г Русия освободила много Гърците, Армянците, Грузинците(на черно море) , и ни помогна да имаме по нормален живот както на всички Руснаци. Без никаква причина, Само защото сме православни.Така че няма значение какво казват днешните политики. За мене има значение, преди да кажа нещо за тях (за народ) , да им кажа първо Благодаря.
117
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Румене! Отделният човек е важен. Добре си му го казал.
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле колко дълга памет?Колко много и спешно се появи!Къде беше толкова време дядо попе,сигурно на служба, а?
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116Напълно логично! НО КОЙ СЕГА У НАС РАЗСЪЖДАВА ЛОГИЧНО???
114
7
 
5
 
! Отговори
BG преди 6 години
И още нещо, наричам се българин заради ювиги кан Кубрат, Аспарух, които са я създали България, а не заради руския цар дето е гледал да завладее Босфора
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 105И ти плещиш без да мислиш!!! Ама дип така ви е "наредено"!!! Изпотрябвала и е на Русия да се бие тука след поражението в Кримската война от 1853-1856 година! Нито е била готова! Но не е могла да ни остави и да не ни защити! ГРЕШКА!! НА ТАКИВА НЕБЛАГОДАРНИЦИ НЕ СЕ ПОМАГА! ОСТАВЯТ СЕ САМИ ДА СИ ЛЕЖАТ В л....та!
112
10
 
17
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
И какво се оказа?? Че президентът е дал съвсем адекватен и достоен отговор... Не съм гласувал за Радев, но вече мога да кажа, че той е моят президент !
111
12
 
8
 
! Отговори
TT преди 6 години
Фелдфебелът президент съвсем взе българите за боядисани врабчета...То бива нескопосана измишльотина,бива,ама тази с изтеклия запис минава всички граници.Вярно че червеният електорат кълве като шаран и на гола кука,ама всички не сме от БСП бе гусин Радев...
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е хубаво тогава.......ако нещо стане сега и ние пострадаме покрай краварската "държава" ще държим отговорни испанците, ирландците, ингилизите, португалците, италианците (особенно мафията им...Ал Капоне и т.н...).........НАЛИ И ТЕ СЕГА СА ПОД ЗНАМЕНАТА НА ТАЯ измислена държава!!!!