Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече

Светият синод публикува аудиозапис от срещата между двамата на 3 март
Обновена: 29 мар 2018 17:43 | 29 мар 2018 16:30,
186
Какво точно си казаха Румен Радев и руският патриарх? Записът изтече
Снимка: БНР

Какво отговаря президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил, когато главата на Руската православна църква обвини България, че не признава достатъчно заслугата на Москва за освобождението си?

Отговорът на този въпрос идва почти месец след като избухна скандалът около визитата на руския патриарх у нас.

Напрежението дойде от недоволството на духовника, че страната ни отчита не само руския подвиг, но и този на полските, финландските, литовските и други войници за свободата си.

"Уважаваме историята и знаем от нея, че Русия води с Османската империя Освободителната война от 1877-1878 г., но също така и знаем, че под знамената на император Александър II са се сражавали воини от различни народи и няма как приносът им да бъде омаловажен". Така държавният глава отвръща на упреците на руския духовник по време на разговорите им в президентството на 3 март.

Още по темата

Срещата се превърна в една от най-обсъжданите след като Руската православна църква качи на сайта си видео от нея. Кадрите обаче съдържаха само думите на руския патриарх, но не и отговорите на българския президент.

Въпреки настояването президентската администрация да публикува стенограмата от разговорите, това така и не стана, а от "Дондуков" 2 дори обявиха, че такава няма.

Днес обаче от Светия синод разпространиха пълен аудиозапис на срещата, от който става ясно какво всъщност е било коментирано, съобщи bTV.

"Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях”, отговаря Румен Радев на нападките на руския патриарх.

Духовникът обаче продължава:

"Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България”.

Радев отвръща: "Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам…”.

Патриархът след това призовава: "Да оставим тази тема”.

Духовникът използва срещата, за да похвали развитието на духовния живот в Русия и диалога с властта.

"Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва.”, казва патриархът.

Той обяснява и че сегашните руски управляващи са насочили политиката си към "осъществяването на пълния суверенитет на Русия – реалният суверенитет, а не формалният”. Какво представлява той? "Този суверенитет ни дава възможност… да казваме "не"тогава, когато това "не” е продиктувано от националните ни интереси”.
Кирил пожелава и на България такъв тип диалог между църква и държава.

Противно на интерпретациите, че патриархът е чел конско на българския президент, по време на срещата Кирил ласка Радев.

"По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли”.

В края има един любопитен момент – руският патриарх заявява "На Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ”, на което Румен Радев отговаря: "Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх (Неофит – б.р.) и съм я получил”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли някой на който да не е ясно, че записа се разпространява по-късно защото "главопъпешовидния" си го получи и сал една тъща му остана.
88
3
 
5
 
! Отговори
С преди 6 години
Без значение от партийната принадлежност, трябва да признаем , че Що се отнася до риторика сравнение между Бойко и Румен е неуместно. Всичко е видимо и ясно изпъква.За срещата с руския патриарх. - той дойде с цел , постара се за което и си отиде, знаейки за последствията.Дали ще дойде пак ? Зависи от нас.
87
9
 
8
 
! Отговори
BG преди 6 години
В други новини е публикувано че патриарха е казал че Русия "освободила" България водена само от любовта си към нея :))))Съжалявам другари, но Хари Потър и Мечо Пух звучат далеч по - правдоподобно ! Значи руския цар водил кървава и скъпоструваща война само защото много обичал българите ?!?! Както съм писал и преди - тогава спокойно можем да го преименоваме от Цар "Освободител", на - Цар ***
86
13
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
На паметните плочи ясно са изписани имената на всички войни от руската армия,така че е съвсем очевидно кой е руснак,кой грузинец,кой финландец.Благодарности към несъществували по онова време държави,е меко казано проява на неуважение към българската история!Та Патриархът е съвсем прав.
85
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Требваше Радев да затръшни вратата на президентството след попа и цялата му свита и да се свърши веднъж и навсегда с тези наглеци .
84
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Озверелият поп е продължил с чемберите, затова пРезидента не е могъл да намери нито видео ,нито аудио....Кире Фасо има видео, нашия Синод-аудио, а Зелените чорапци-нищооооо...И тоя *** ни представлява. !?Вместо да хване за брадата озверелия мужик и да го дотътри до вратата и с як депесарски шут да го изрита като мръсно коте ,тоя мига на парцали....Болката отминава, срама оставаааа....
83
4
 
19
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Защо създвате изкуствено напрежение между Русия и България, при това забележете не със СССР, а с Русия!С опита на политическата ни върхушка да пренапише историята ни и умишлено, и съзнателно да изключи и поне да омаловажи факта, че имено Русия освобожди България от Пет Вековно Османско Робство!Някои дори стигат и по-далеч твърдейки, че не не е имало пет вековно османско робство, а "присъствие"!?Мнозина днес се присмиват на Русия, но не си дават сметка как ще изглежда Европа след 10-15 год.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че няма и видеозапис на попа с Радев, че не ни се гледат садо-мазо изпълнения !
81
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако, от Кремъл ни пращат такива самозабравили се ченгета в расо верно ще благодарим на Португалия за Освобождението и ще намразиме още повече путинова Русия !
80
18
 
16
 
! Отговори
Готов преди 6 години
Записът най-накрая е готов, след като сътрудниците вложиха доста време да стане удобен за слушане. Сега Радев спокойно може да покани Путин. Обещал е да разнася водка за руския цар и министрите му.
79
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, Радев сам е виновен, че допусна едно нагло КГБ ченге да нахлуе в Президентството с Макаров и да му държи конско за това - кой да жалиме и с коя ръка да се кръстим !А, едва сега разбираме, че унижението е още по-голямо, като ченгето си е позволило да дава обидни квалификации и за нашите политици !Кракът да не му стъпва на този неблагодарник на българска земя !
78
8
 
15
 
! Отговори
Бойко отвръща преди 6 години
Бойко напркоремно възлизане на Ердогановият лост и защити нациоАналния си интерес.Това е то Симитлийски плъх.Казах
77
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между Покръстването на Българския Народ(насила християнизиране) през 866 г. и Възродителен Процес през 1986 разлика няма
76
16
 
11
 
! Отговори
Много време преди 6 години
Доста време им трябваше за да изфабрикуват някакъв запис. Къде е стенограмата. Защо я крият. Без стенограма няма срещи при президента.
75
16
 
7
 
! Отговори
А къде е Деса ? преди 6 години
А къде е Деса, защото прецедента Радев уплашен се скри...
74
10
 
12
 
! Отговори
руски Скандал преди 6 години
Как е възможно от 52 сегашни Държави влизащи тогава в границите на Османска Империя само България освободена чуват се отзови малко или много и от Сърбия и Македония , а другите Държави които остават??? много Дезинформация са инвестирали Руснаци в тоа световен Скандал наречен "освобождение"
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха, убивали си шпионите....... че той този предал 140 агента и кви агенти са , ако поне един не е рашил да го свитне?
72
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега пуснете бълвочите на Тиквата и ще разберете защо беше ядосан патриарха ! Кратък репортаж от тях пуснаха и повече не се коментира, но ясно се чуха простотиите му !
71
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След посещението на Патриарха на КГБ'то много българи намразиха путинова Русия !
70
8
 
34
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Можем още веднъж всички гласували за Президент - Румен Радев да се поздравим!