Експерт: Законът за частния фалит не решава проблеми!

Тези законопроекти са неработещи, смята Байрактаров
Обновена: 30 мар 2018 09:25 | 30 мар 2018 09:25, Петя Славова
9

Не е вярно, че въвеждането със закон на частен или физически фалит решава много проблеми, при които хора задлъжняват към банки и институции, защото са теглили кредити, които не могат да погасяват. Това е мнението на бившият депутат Димитър Байрактаров.
Още по темата

"Почти във всички страни има такива законопроекти, които са на практика неработещи", подчерта той в студиото на "България сутрин".

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че над 81% от българските граждани искат приемането на специално законодателство, което да уреди несъстоятелността на физическите лица. Тя дори подчерта, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за личния фалит.

Подобно нещо обаче със сигурност няма да помогне на длъжниците твърди Димитър Байрактаров.

"Хората погрешно си мислят, че ще им се спасят доходите, че ще им остане жилището, апартамента - Не. Всичко ви се прибира. Как тогава му помагате на този човек, тоест обслужвате с този закон единствено и само кредитора", категорично заяви Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Според бившият народен представител решението на подобни случаи е във въвеждането на наказателна отговорност за банкер, който е отпуснал заем, който не може да бъде обезпечен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е: преди 5 години
Абсолщтна давност от 10 години - примерно.Имах три обекта 2010 година когато фалирах. Струваха 500 000 - по оценка на банката. Сега синдика ги продава за 30 000 лв. и няма кой да ги купи защотопо ги унищожиха ромите за осем години без охрана/ Аз като бивш управител и съдлажник нямам бече абсолщтно нищо, никаква лична собственост. Банката каквото можа прибра. Дължа и още около 300 000 лева. Не е възможно да ги върна. Извън обществото съм....
9
0
 
2
 
! Отговори
hk преди 6 години
излишно се усложняват нещата,просто трябва да се въведе давност и да с отписват автоматично непогасените кредити,за да се спасят стотици хиляди животи
8
1
 
7
 
! Отговори
0тCиднейАвcтpaлия преди 6 години
В америка когато беше ипотечната криза връща ключа и ти казва бад лък, и си излиза от банката, не дължи нкому нищо. Ей така хората влезнаха в банката оставиха си ключенцата, казаха сори бад лък, и банката се набълбука с куп къщи. А същите хора отидоха и си зеха следващата къща без да се обесняват и сякал нищо не е било. Какви дългове няма такива глупости, образовайте се малко ако не ми вярвате потърсете и се убедете
7
3
 
6
 
! Отговори
Друг експерт преди 6 години
Часния фалит документално те прави ***.Тоест всеки попаднал под "закрилата" на този закон, черно на бяло ще бъде нежелан от работодатели, банки, застр. компании и т.н. защото е доказал неразсъдливоста си и безотговорноста си след , като е взел нещо което неможе да върне.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само във варианта, който обсъждаха, не могат да ти вземат единственот жилище или ако то е голямо, могат да го продадат и да ти дадат по-малко. Което е много по-добре, отколкото да ти вземат апартамента и всичко останало и да продължиш да си длъжник цял живот. Дано да успеят да прокарат закона. Не може ако си фирма, да можеш да фалираш и изчезнеш, а ако си физическо лице, да си третиран като законен роб цял живот и всяка стотинка която изкараш да ти се отнема.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това се решава с Абсолютната давност. Не са нужни никакви дела, никакви чудеса.тече срок, от момента на последната вноска, след която всичко приключва. Всичко друго е убийство на хората и респективно и на държавата, която и без това вече изчезва
4
1
 
6
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Този какъв експерт е? Или по всичко!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 17 години парламентът не е приел нито един качествен закон. Ако не е така посочете поне един. Тумба *** мислят поредния золум.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ме съмнява нещо, да нека вземат апартамента но да съм чист а не както сега цял живот си длъжник. И какъв експерт е тоя незнам сега знайни и незнайни експерти ще се исказват дано успее Манолова.
1
0
 
15
 
! Отговори
158 преди 6 години
По-добре е от нищо. Когато банкерът не може да си събере кредитите, повече ще внимава , когато отпуска такива!