Руските дипломати у нас остават! Няма да гоним, отсече Борисов

Бойко Коцев ще се върне в Москва след Вeликден
Обновена: 30 мар 2018 12:31 | 30 мар 2018 11:03,
426
Руските дипломати у нас остават! Няма да гоним, отсече Борисов
Снимка: БТА

България няма да гони руски дипломати, поне засега е така.

Това станя ясно след спешно свиканото заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което бе обсъден случаят "Скрипал" и последвалия скандал, в който редица страни от ЕС експулсираха руски дипломати.

Още по темата

"Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация. Използвахме Съвета със всички служби. Извикахме на консултации посланика ни в Русия. Гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва. В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме своята пълна солидарност към Великобритания. Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация, заяви Борисов на пресконференция след срещата.

Примерът ни настоя, че като страна, председателстваща Европейския съвет, трябва да запазим канала за комуникация.

"Да го направим така, както направихме в една свръх напрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия.Това влиза и в нашите задължения включително. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Дори когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-кротки и спокойни с разделителни линии и със сфери на комуникацията", допълни той.

Премиерът изрази надежда това да се отрегулира.

"От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно в наше съседно Косово продължава ескалацията и продължава да се говори в разговорите на президента Путин с президента Вучич за действия, които ми напомнят тези отпреди 20 години. Пази Боже да се случи подобно нещо пак на нашите граници.

Действията на Турция, конфликта им с Гърция, не виждам как и Кипър ще го решат за икономическата зона, тъй като находищата са големи. Тлеещият конфликт, който по никакъв начин не е разрешен в Украйна – това са все неща в нашия регион", подчерта Борисов.

"Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания и в същото време ясно решение, че г-н Коцев ще бъде тук за една седмица, тъй като на 8 април има голяма изложба на Светлин Русев в Москва. Тогава той ще се завърне там – след великденските празници", заключи премиерът ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
3
 
14
 
! Отговори
Гуна преди 6 години
Казаното от Борисов трае от "ден до пладне" утре или вдруги ден ще се отметне....!!!
338
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Добра работа. България заема разумна позиция, за разлика от САЩ и Великобритания, които са изпаднали в истерия. Кой да предположи?
337
6
 
21
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Русофоби, хора неумеещи да контролират емоциите си, моля личната неприязън/омраза към когото и да било си запазете за себе си! Интересът на страната ни, т.с България е да застане не зад Лондон, не зад Москва, а зад солидните доказателства /ако има такива, т.с Справедливостта и Истината!
336
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, така се прави:Спри, огледай се (и на двете страни), ослушай се, и ако не идва влак- премини.
335
16
 
12
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
Таварищ Бойко показа, че стои на "правилни идеологически позиции". Путин и Гундяев ни плюят а Бойко мазохистично им се мазни...
334
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКАААААА,ВЪН РУСКАТА ЧЧЧЧЧУМА ОТ БЪЛГАРИЯ
333
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лема: Всяка крива линия, успоредна на евроатлантическата, е права линия.
332
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко,разочарован съм.Няма оправия таз руска барлога,разочарован съм.Гласувал съм за ГЕРБ и си мислих ,че са про западна европейска партия а те се оказаха руски вирус
331
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО БАЦЕ,САМО ПОГЛЕДНИ ФОРУМИТЕ,БОЛШЕВИКИТЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ ОТ ТЕБЕ!Май ти е последният мандат тоя,ТИ ДОКАРА В ПРЕЗИДЕНСТВОТО ГАДЕВ,ТИ НАРЕЧЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЯСТРЕБ ,ТИ УМИШЛЕНО РАЗВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО с т.н.автентичнодесни КОИТО ТАКИВА ИЛИ ОНАКИВА НЕ СА ПРИКРИТИ КРЕМЪЛДЖИИ КАКЪВТО СЕ ПОКАЗВАШ ЧЕ СИ ТИ!Страх от нов преврат или зависимост от руските подметки ВЕЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ,Изкарвай си мандата с Болен и ПЪТ!УВАЙ!Вече НЕ СИ по-малкото зло ИЗРАВНИ СЕ С КОРНЕЛА И БАНДАТА НА БКП,АТАКА и ДПС!!!
330
8
 
26
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
А защо трябва да гоним руски дипломати???Някой някога някъде виждал ли е някакво доказателство, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал???
329
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка на правителството ,друг начин няма.Не може цяладържава да става заложник на руските зависимости на Борисов
328
2
 
3
 
! Отговори
обърка се май преди 6 години
До БГ 332искаш да кажеш американското , нали ???
327
3
 
8
 
! Отговори
BG преди 6 години
И винаги ще си бъдете бедни
326
6
 
9
 
! Отговори
колегаааааааа, преди 6 години
До мнеееее 319 Офффф пак не си разбрал Обявяването на независимост на КРим е единтично с това на Косово / виж как се е произнесъл международният съд там и го признава за законно действие , а в Крим дори имаше референдум /Украйна беше нападната и окупирана от САЩ , след като Янукович каза , че ще замрази преговорите за ЕС .Самолтът е свален от украинците - порови се в нета , в ютуб - доказателства колкото щеш Дано сега влезеш в час !!!!
325
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път браво на Борисов. Българите винаги ще бъдем с Русия.
324
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тоя" *** пак е на амбразурата.Не разбра ли мурзилке, че всеки те познава.Днес как е курса на рублата, все така нисък ли?По-нисък от лева дори? За еврото, долара и британския паунд няма да отварям дума даже.
323
4
 
4
 
! Отговори
БГ преди 6 години
И какво като се разклати после пак ще си спечели изборите въпреки ,че народа не се слави с много акъл
322
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен, ако ББ беше изгонил руски дипломати при тези недоказани обвинения, столът му щеше да се разклати.
321
7
 
22
 
! Отговори
--------------- преди 6 години
А кога ще изгоним британските и сащисани посланици за лъжите и комплотите, които натвориха за да манипулират света? Не трябва ли, да бъдат дадени в международния съд за подстрекателство и подклаждане на междудържавни конфликти?
320
17
 
12
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Руското робство в България продължава вече 28г няма отърване от тея