Балканите – фронтова зона заради конфронтацията ЕС-Русия?

Кючуков: Напрежението по случая "Скрипал" ще се повишава
31 мар 2018 14:16, Елка Василева
105
Балканите – фронтова зона заради конфронтацията ЕС-Русия?
Снимка: архив, Reuters

„Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона“. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков пред БНР.

„Това напрежение в международните отношения, тази ескалация избива в много посоки. Това не е само Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на региона на Балканите не е застрашена толкова от Русия, колкото от конфронтацията между ЕС и Русия, която рискува да го превърне във фронтова зона“, обясни той.

Според него по случая „Скрипал“ се върви към все по-голямо напрежение.

Още по темата

„Конфронтацията се използва за инструмент и от двете страни, използва се за инструмент за консолидация. В Русия се използва като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло подкрепя външната политика на Русия. От друга страна – мерките, които сега се взимат и от ЕС, и в рамките на НАТО, виждаме, че тече процес на международна консолидация, в рамките на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази конфронтация победител не може да има“, казва Кючуков.

Европейските страни направиха политически жест, подчерта той.

„27 от 28 на практика взеха мерки на дипломатическо ниво спрямо Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има процес на затваряне на двете страни, включително и на нас като ЕС и като членки на НАТО. Ние освен че градим стени, започваме като че ли да дълбаем и ровове между нас и останалия свят. Политиката е обща, но не е общностна, т.е. това не е политика на ЕС, която се води от ЕС. Това са позиции, които се съгласуват от страните заедно. Няма реални механизми и няма нагласа европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган“, каза Кючуков.

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се справим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният враг консолидира вътрешно, коментира още Кючуков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 6 години
При една война нашите политици , които са милионери ще избягат , а народа да гине! Всички са се осигурили с имоти и пари на "тихи местенца" по света!
72
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 6 години
САЩ и Англия искат да направят фронтова линия - Украйна , Румъния и България във война с Русия! Не ни дадоха да построим атомна централа и газопровод точно по тая причина! Надяваха се да превземат Крим и там да направят воена база , под носа на Русия , ама "котка им мина път" !
71
0
 
1
 
! Отговори
до да живее русия преди 6 години
До Анонимен това живот ли е мъка
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да живее Русия
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ФРОНТОВА ЗОНА . Нема да стане . Да ви е ясно . Като искате воина приемате я на своя територия . Тук украински простотии нема да минат . . Щото ще има кръв и суполи.И нито сте по умни от нас нито по силни така че искате воина водете си я във вашите земи .
68
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бравоДобра новина от Сирия,САА и ВКС на Русия са освободили всички градове от провинция северна Гута от терористите.в смисъл са успели да избият цялото цивилно население
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA LI E MERAKYT NA USA FRONTOVA LINIQ U NAS ZATOVA VISQT TUK NEE ZA DOBRO
66
0
 
1
 
! Отговори
гледай преди 6 години
#ЖИТЬ на Ютуб ....
65
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У.шанки, направихте ни фронтова линия,мамка ви...
64
2
 
13
 
! Отговори
браво преди 6 години
Добра новина от Сирия,САА и ВКС на Русия са освободили всички градове от провинция северна Гута от терористите.
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двоен агент-гнусен предател!Ако бяха Руснаците, щяха да свършат работата чисто.Игилизите се ***.ха и заради един фекалий ще подпалят континента.
62
1
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Поредния не свободен коментар, на не състоял се министър от кариерата.Що не се напъне, да разбере и обясни на Хората, какво точно искат Ингилизите. Какви са тези солидарности. А ние помним как солидарно се гласуваше по пленумите на БКП,а когато дойде време, бързо се пребоядисаха. Такава солидарност ще получат, ама какво точно ще я правят, акъла ми не го побира. И какви са тези политики, които шепа народ е готов да брани. Ялова работа, е тази работа.
61
0
 
1
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
75. Най ироничното е, че аз няма смисъл да си мърдам пръста за да те вкарвам в камерата - ти абсолютно сам ще си влезнеш в нея със *** в ръка очаквайки свеж душ..... в всяка сляпа твоя стъпка се приближаваш все по близо ;)
60
2
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
За Ад говориш? Ти знаеш ли за ко иде реч? Ами ако ти кажа, че в момента ти си в него би ли размислил? Промиването не човешки мозък е оръжие в ръцете на лукавия и зиониста както и на техните поклонници. Иронично именно янките казват "The truth shall set you free." А истината крият на всяка цена ;)
59
2
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Нещастнико, този нацизъм е това което ти е останало - единственото което може да попречи на това да бъдеш заличен като човек, личност и култура от зиониста който точно това цели. Ако ти си техен фен, то аз съм твоя палач. Няма да ми мигне окото да те вкарам в газовата камера и да пусна ампулата с мъстърд гас в генератора - лицето ми няма да покаже емоция..... никаква за твар и слуга на зиониста. Arbeit Mach Frei!
58
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
69. Създадените от Фюрера курорти като Треблинка, Дакау и тн, бяха за такива като теб - лакеи на зионистите - там да ви пращаме на почивка. Недей да бъркаш понятията робе на зионистите - между Фюрера и Сталин имаше много точно разбирателство преди Сталин да промени мнението си поради други причини които нямам време да ти обяснявам. Времето ще дойде в което слепите ще прогледнат и ЕС ще се съюзи с Русия срещу вечния враг предишен и сегашен на който ти си ***. Лично аз ще те вкарам в камерата
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЪРТ НА КОМУНИЗМА
56
0
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
62, приммате, от България не те гони Русия а други, ако не можеш да го осъзнаеш, то тогава те са постигнали целите си - погледни си аватара и ника например? хехе ***
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36НЕ ВЯРВАШ , ДЕЦАТА НА КОМУНДЕЛИТЕ В АНГЛИЯ И САЩ
54
1
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Кубанская, между България и Русия военни действия няма да има. Фюрера искаше да воюваме с тях по време на войната, но ние отказахме. Кръвта вода не става, 500 години са много, да не го забравяме.