Балканите – фронтова зона заради конфронтацията ЕС-Русия?

Кючуков: Напрежението по случая "Скрипал" ще се повишава
31 мар 2018 14:16, Елка Василева
105
Балканите – фронтова зона заради конфронтацията ЕС-Русия?
Снимка: архив, Reuters

„Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона“. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков пред БНР.

„Това напрежение в международните отношения, тази ескалация избива в много посоки. Това не е само Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на региона на Балканите не е застрашена толкова от Русия, колкото от конфронтацията между ЕС и Русия, която рискува да го превърне във фронтова зона“, обясни той.

Според него по случая „Скрипал“ се върви към все по-голямо напрежение.

Още по темата

„Конфронтацията се използва за инструмент и от двете страни, използва се за инструмент за консолидация. В Русия се използва като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло подкрепя външната политика на Русия. От друга страна – мерките, които сега се взимат и от ЕС, и в рамките на НАТО, виждаме, че тече процес на международна консолидация, в рамките на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази конфронтация победител не може да има“, казва Кючуков.

Европейските страни направиха политически жест, подчерта той.

„27 от 28 на практика взеха мерки на дипломатическо ниво спрямо Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има процес на затваряне на двете страни, включително и на нас като ЕС и като членки на НАТО. Ние освен че градим стени, започваме като че ли да дълбаем и ровове между нас и останалия свят. Политиката е обща, но не е общностна, т.е. това не е политика на ЕС, която се води от ЕС. Това са позиции, които се съгласуват от страните заедно. Няма реални механизми и няма нагласа европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган“, каза Кючуков.

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се справим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният враг консолидира вътрешно, коментира още Кючуков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой вярва ли на Англия ? Аз ...не !!!
32
1
 
13
 
! Отговори
Четете Историята преди 6 години
Вие не познавате тези хора! Накрая, евреинът Ротшилд ... това, аз ще Ви кажа, е безподобен сkot. Заради спекулации на борсата е готов да погребе цяла Европа, а съм виновен аз!? (Ото Фон Бисмарк) там пише всичко, дори неща от бъдещето!!!
31
1
 
14
 
! Отговори
ПИЧ преди 6 години
Англичаните пак се изложиха направиха сценария като филм за агент 007.В първите дни Скрипал и дъщеря му умирали показваха други руски предатели които говореха как те умират как химическото оръжие било създадено в Англия а после " разработено " в СССР - но това се оказа един голям балон.Благодарение на "английската медицина" мъртвите се съживиха.САЩ видяха кои държави са им лакей и кой ги слуша безропотноГерманците подписаха северен поток 2 , Австрия отказа ,България същосамо ЦЦ лиже ***
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалените неща сами се скапват, рано или късно.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да ви светна, ако някога нещо прерастне във военен конфликт, балканите ще са арена на битките, така както е в Сирия , Запада и Русия. Да не мислите , че ще им падат бомбите над Европейските къщи!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постепенно отказване от долара!
27
1
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Каква е връзката на Литвиненко със случая не разбрах
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега европейците да си сърбат попарата, дето Мей им я надроби. Явно е, че използваното бойно отровно вещество не е руско, понеже Скрипал вече дори ядяла сама. Ако беше Новичок отдавна нямаше и да диша. Дори и при ескалация на конфликта, европейците вече никога няма да повярват на англия. А това е проблем за островитяните. А Русия си подобри позициите - изгони английските и американските шпиони и си изчисти страната. А Русия почва тръба до Южна Корея след година...
25
29
 
7
 
! Отговори
Mio преди 6 години
Изпуснаха я да се развилнее пак източната империя на злото, когато можеше през 90те години, и беше една обикновена второразрядна бивша соц държава, можеха да се направят много неща, за да не се позволи никога вече този Мордор да определя нещо по света и в Европа.
24
2
 
36
 
! Отговори
западни лицемери. преди 6 години
Вчера в палестинските територии палестинците обявиха всенароден мирен протест срещу окупацията на Палестина от Израел и новата и заселническата политика на Тел Авив .Въпреки мирния протест 16 цивилни палестинци са били убити от израелски войници,които са открили безразборна стрелба срещу невъоръжени хора от палестинска страна.Да сте чули и дума от така наречения (демократичен ) свят за това поредно еврейско престъпление и да са седнали запада да отзовават дипломати от Израел за това.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При шпионските скандали всяка страна лъже и маже. Най малко ние ще разберем истината. Сега всеки използва случая да си изгони от посолствата чуждите шпиони. После пак отново и така до истинската война.
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АХМЕД ДОГАН МОЖЕ ДА Е ВСЯКАКЪВ ,НО ПРЕД САЙТА БЛИЦ БГ КАЗВА ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА КОНФРОНТАЦИЯТА НА РУСИЯ СЪС ЗАПАДА И ТЯ Е,ЧЕ РУСИЯ И КИТАЙ СА СЕ РАЗБРАЛИ РУСКИЯ ПЕТРОЛ КОЙТО МОСКВА ИЗНАСЯ ЗА НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОТРЕБИТЕЛ НА НЕФТ В СВЕТА-0 КИТАЙ ДА СЕ ТЪРГУВА НЕ В ДОЛАРИ,А В ЙОАНИ. ОСВЕН РУСИЯ ТАКОВА ЖЕЛАНИЕ СА ИЗЯВИЛИ ОЩЕ ИРАН АЗЕРБАЙДЖАН И ВЕНЕЦУЕЛА.СПОРЕД ДОГАН РАБОТИТЕ ОТИВАЛИ НА ЗЛЕ ,ЗАЩОТО ТОВА Е ВОЙНА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДОЛАРА , А ТЕЗИ КОИТО ПЕЧАТАЛИ ДОЛАРИТЕ БИЛИ ГОТОВИ ДА ЗАПАЛЯТ ОТНОВО 3та СВ
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и де си пишем нещата не вървят на добре за народите. Елитите ще се спасят , но обикновения човек е на мушката при всяка война.
20
1
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Правилно! Скрипал се отрови за да разцепи Запада! И цепката минава през България!
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, от цялата скрипалска история Путин пак ще спечели най-много.
18
2
 
39
 
! Отговори
Оо,Я СТИГА! преди 6 години
КОНФРОНТАЦИЯТА Я ПРЕДИЗВИКА АНГЛИЯ С МРЪСНИЯ СИ КОМПЛОТ,А ОБВИНЯВАТРУСИЯ БЕЗ НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕКСТВА ЗА ВИНА,КОИТО НЯМА КАК ДА ИМА. Нямат право да упрекват Русия за ответната и реакция.Тя дълго мълча на всичката мръсотия,която изливат върху нея и насаждането на омраза.КОЙ ПРЕВРЪЩА БАЛКАНИТЕ ВЪВ ФРОНТОВА ЗОНА,А! ТОВА НЕ Е РУСИЯ,А ЗАПАДНИТЕ ИНТРИГАНТИ.Путин дълго мълча за издевателствата срещу страната у и лично срещу него.КРАЙ С ТОВА.ЗАПАДЪТ ПРЕЛЯ ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО.
17
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, добре, че БСП не е на власт!
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕЕ СКРИПАЛ НЕ Е лидер ТОЙ Е РОДЕН В КИЕВ,А ТАМ вСИЧКИТЕ СА людей
15
6
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
кои уби г марков кои искаше да убие папата сьсипаха живота на сергеи антонови сега ще искат солидарност никаква солидарност с убиици
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напрежението го създават тези западняшки отпаддъци. Струва ли си за един човек да се прави международен скандал? Запада изби милиони е последните години чрез войни, а сега се показват като много загрижени за някакъв руски агент? По голяма демагогия от юдейско-масонската никъде по света няма.