Земеделци излизат на протест? Не, Борисов ги спря

Премиерът се ангажира с промени и подкрепата им от ГЕРБ
2 апр 2018 13:25,
30
Земеделци излизат на протест? Не, Борисов ги спря
Снимка: БТА

Планираният за утре протест на зърнопроизводителите се отменя. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов след среща при премиера Бойко Борисов.

В разговорите участваха още земеделският министър Румен Порожанов и шефът на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров.

Утрешните протести бяха насрочени заради искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Земеделските производители са недоволни, че в проекта са третирани като търговци, натоварени с изпълнението на множество регулации.

Земеделският министър обеща, че ще се търсят предложения за нормативни промени, с които те да бъдат заложени като потребители. "Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи", аргументира предстоящите промени Порожанов, цитиран от БТА.

Вносителят на проектозакона Емил Димитров съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент предложенията за промени в закона на министъра на земеделието и на бранша да бъдат обобщени и внесени между между първо и второ четене.

Министър-председателят пък поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта. Очакванията са нормативният акт да влезе в сила от Нова година.

"Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията. Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи", обясни Димитров.

Той съобщи, че Агенция "Митници" и НАП ще разработят системата за целите на контрола, без да се утежняват допълнително земеделските производители.

Димитров каза още, че представителите на брашна единодушно са декларирали, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци и добави, че това мнение е било споделено и от премиера Бойко Борисов.

По думите на Димитров никой не е възразил срещу това да има санкции срещу нелегалните бензиностанции и резервоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
13
 
! Отговори
Agria преди 6 години
Neka parvo vseki ot tiah da publikuva svoite proizvedeni bg zemedelski kolichestva zemedelski stoki po vid, meseci, godini za bg vatreshen pazar i iznos.... :-)...neka da vidim tehni snimki i video kak te rabotiat v rbg.... :-)
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам краля слънце е изгрял и над небосвода син.Как се притесних сутринта,като гледах колко мръчкаво е навън,но се появи ТОЙ и всичко засия и светна,даже и на зърнопроизводителите им просветна от обещания за подкрепа.А дано,ама надали.
3
1
 
34
 
! Отговори
Пловдив преди 6 години
Нещата са ясни: заявяваш, че ще протестираш и проблемът ти се решава. Егати управлението! От друга страна съм склонен да разбера Борисов. От началото на европредседателството няма ден без един или повече портеста. Хората напипаха слабото му място и му разказаха играта. И това ако не е признак на слабост, здраве му кажи. Иначе помпим мускули пред чужденците, но май вече не е нужно. Те разбраха за какво става дума...
2
3
 
35
 
! Отговори
Чикия преди 6 години
Ама разбира се! Мистър кой е по по - най! Специалист по всичко. Той дава и раздава своята компетентност на всички нива. Кралят Слънце. Той е въздухът и слънцето. И водата и земята. Нашият премиер за пример
1
5
 
26
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Заплашил ги е,че ще им изпрати данъчните и момчетата са клекнали !!!