Земеделци излизат на протест? Не, Борисов ги спря

Премиерът се ангажира с промени и подкрепата им от ГЕРБ
2 апр 2018 13:25,
30
Земеделци излизат на протест? Не, Борисов ги спря
Снимка: БТА

Планираният за утре протест на зърнопроизводителите се отменя. Това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов след среща при премиера Бойко Борисов.

В разговорите участваха още земеделският министър Румен Порожанов и шефът на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров.

Утрешните протести бяха насрочени заради искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Земеделските производители са недоволни, че в проекта са третирани като търговци, натоварени с изпълнението на множество регулации.

Земеделският министър обеща, че ще се търсят предложения за нормативни промени, с които те да бъдат заложени като потребители. "Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи", аргументира предстоящите промени Порожанов, цитиран от БТА.

Вносителят на проектозакона Емил Димитров съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент предложенията за промени в закона на министъра на земеделието и на бранша да бъдат обобщени и внесени между между първо и второ четене.

Министър-председателят пък поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта. Очакванията са нормативният акт да влезе в сила от Нова година.

"Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията. Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи", обясни Димитров.

Той съобщи, че Агенция "Митници" и НАП ще разработят системата за целите на контрола, без да се утежняват допълнително земеделските производители.

Димитров каза още, че представителите на брашна единодушно са декларирали, че нямат намерение да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци и добави, че това мнение е било споделено и от премиера Бойко Борисов.

По думите на Димитров никой не е възразил срещу това да има санкции срещу нелегалните бензиностанции и резервоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕХМЕ, ЧЕ ЩОМ СЕ ОБЯВИ ПРОТЕСТ И БОКО ЩЕ КЛЕКНЕ.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И те каквото поиска Баце ще им даде както на полицаите. На всеки който клати клона му се дава може по малко, но от сърце.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните пиявици дето плашат с протести!
22
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ура ,джипките продължават да движат с евтина нафта.Иначе търговците защо не излязат на протест ,техните регулации да станат като на тези с джиповете и кетапи на земеделски производители.
21
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 6 години
ЦИРК БГ!!!
20
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
Абе тия така наречени "земеделци" какво произвеждат за нашия пазар бре? Ами то всяка втора стока на пазара е със вносен произход(като изключим факта, че на доста земеделски стоки въобще не им е ясен произхода).
19
4
 
11
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 години
Тези станаха милионери със скъпите джипове!Незабавна национализация на земята !!!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...каза още, че ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БРАШНА единодушно са декларирали,..."---Верче, я кажи, моме, как да разбираме: Представителите на БРАНША, или, ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА брашна. (!?)
17
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Ства въпрос, че по закон ГСМ-те по стопанските дворове трабва да имат същите изисквания както бензиностанциите, което е тъпо и го няма никъде по света.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че Бо е наместник на ..... е ясно, НО и много зърно стана бе. А ми ами зеленчуци, захарно цвекло, слънчоглед и т.н. ???
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия изораха и пътищата около селата та даже и улиците са започнали! Хората няма къде да пасат кравите си и овцете си от тях! Заради лакомията им животните на хиляди стопани бедстват. Трябва да им се спрат субсидиите на тая новоизлюпена зърнена мафия.
14
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
До позитано 20,то пък един бойко,с такова да го сочиш.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве писна ми с тея земеделци ве ? Други отраслии няма ли ? Защо трябва само тея да им помагате ? С привилегия ли са кво ?Пуснахте им фондовете , помагате им, изкупуватеее им продукцията ...А останалия бизнес ? Производството ? ТУРИЗМА ? Малкия и среден Бизнес ? Те не са ли фактор ?Или само 100 кравари въртят държавата ?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е на първо место в ЕС по ЗЕМЕДЕЛИЕ. 99% ЧАСТНИ произразители. Препишете техните условия.
11
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗЕМЕДЕЛЦИ, БИЙТЕ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ.
10
2
 
24
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Какви законо проекти бе, какви закони. Ние ли сме първите дето сме измислили законите и ще откриваме топлата вода. За чий сме в ЕС ? Взимаш на готова законите от Европа и ги прилагаш .НС не ни трябва.Ама хааа! Как за скубане важат европейските закони , а за доброта на народа няма български закони.Мерзовци.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 7Прав си и повечето хора да не слагат минуси, а добре да се замислят. Зърнопроизводителите и тези, които отглеждат животни, постоянно вземат субсидии от държават и изнасят цялата стока зад граница. Затова у нас не остана едно парче истинско месо и един нормален хляб. Не казвам, че тези професии са лесни, напротив, но нека поне със законопроект да се заложи поне 40 % от продукцията да бъде за българския пазар.
8
22
 
6
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Анонимен 4 Аз пък гледам кандидат кралицата слънце Корделка от Крушовица колко е гола вода Девин.И тая тръгнала да ни управя. На малешката на Бойко водица не може да сипе. Къшмер.
7
5
 
37
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Браво ! Зърнопроизводителите милионери с джипове за 200 000 лв.излизат на протест , а ние климбарите с па 500 лв. кога? Ега ти наглеците.Бойко , смачкай ги тия бе. Ще те свалят , а ?Я гледяй Ердоган какво прави.Ще ги вкара на куче у ***.Спирайте всякакви субсидии.
6
5
 
33
 
! Отговори
Рошавата мида преди 6 години
На мен лично ми писна от просташкия имидж и реклама на БАТМАН , а на вас ????