България между Москва и Лондон: Гибелно е да бъдем посредници!

Политическата страна на въпроса е опасна, смята политолог
Обновена: 3 апр 2018 11:21 | 3 апр 2018 11:05,
77

Къде е България в конфликта между Москва и Лондон след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря? Според политолога проф. Евгений Дайнов решението на страната ни да не заеме категорична позиция е гибелно. Припомняме, че засега България няма да експулсира руски дипломати, тъй като според властта няма категорични доказателства за отравянето на Скрипал от Русия.

"Гибелно е да ходиш и да разправяш, че искаш да бъдеш посредник между Европа и Русия. Едно е да казваш, че нямаш достатъчна информация, друго е да казваш - хем нямам информация, хем искам да бъда посредник. Как ще си посредник като си част от едната страна и я председателстваш? Не е добре да си мост. Политическата страна на въпроса е опасна", обясни Дайнов в "България сутрин".

Той подчерта, че когато си част от група хора, ти им дължиш някаква солидарност. Няма сляпа солидарност, има премислена, отбеляза политологът.

"България изглежда много лошо. Всички наши партньори на запад знаят, че сме най-бедната и корумпирана страна, което не ни поставя в добра светлина. Всички знаят, че България винаги се колебае по отношение на Русия", каза още проф. Дайнов.

"Не съм съгласен, че нямало информация. Проблемът е, че има страшно много информация и тя е за детската градина. Разказват ни се небивалици, това е обидно за здравия човешки разум. Информацията, която обилно ни се поднася, не издържа логически", каза от своя страна социологът Кънчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него в случая Бойко Борисов е взел външнополитическия завой, отлагайки вземането на крайно решение. Категорично трябва да сме на страната на Англия, но дайте да се обединим и да хванем престъпника, подчерта социологът.

Двамата отправиха обвинения към политиката на управляващите, а Стойчев е на мнение, че има мнозинство от хора, което не е в подкрепа на случващото се в страната. Но по думите му то е разпокъсано и не може да доведе до алтернатива.

"Правят безобразия все едно ги подкрепя целият народ. Това изобщо не е така", посочи той.

"Човешките общества са устроени така, че винаги има алтернатива", отбеляза проф. Дайнов и добави, че ръководството на БСП не разбира с какви възможности разполага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.