След 25 г. отново говорим за досиета, съжалява Цветанов

Комисията по досиетата е огласила 12 404 сътрудници на ДС
Обновена: 3 апр 2018 15:00 | 3 апр 2018 13:00, Вера К. Александрова
89
След 25 г. отново говорим за досиета, съжалява Цветанов
Снимка: архив БТА

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази съжаление, че 25 години след падането на комунизма в България отново говорим за досиета.

"Може би трябва да определим срок, в който Комисията по досиетата трябва да прерасне в Институт за национална памет", предложи той по време на кръгла маса "Комисия по досиетата - настояще и бъдеще", организирана със съдействието на фондация "Конрад Аденауер".

"След 25 години отново говорим за досиета, за съжаление", каза Цветанов, цитиран от БТА. Според него обаче през тези години действията за реално предаване на досиетата на комисията са били недостатъчни и това поставяло въпрос дали някои от тях не са били прочистени, дали в тях е всичко, което е имало до 1988-1989 г.

Още по темата

Цветанов съобщи, че през 2010 г. над един милион единици от архива на МВР, на което той бе министър тогава, са били предадени на Комисията по досиетата. "Разширихме обхвата на проверяваните, като включихме проверки за виновните за банковите фалити през прехода, приватизационните сделки", каза зам.-шефът на ГЕРБ.

"Отвори се дебат дали Комисията беше изпълнена със съдържание, НС винаги е разглеждало отчетите за дейността й, има разделение докога трябва и дали трябва да продължи да работи комисията", припомни още Цветан Цветанов.

Над 287 хиляди лица до момента е проверила Комисията за принадлежност към бившите "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българската народна армия, пикът на проверките е бил през 2008 г., 2011, 2016 г. , които съвпадат с изборни периоди у нас, отчете шефът й Евтим Костадинов.

Установена е принадлежност към службите на 15 192 души, оповестени са 12 404 лица. Разликата в цифрите се обяснява с разпоредба в закона, който не разрешава оповестяване на информация за починали хора и такива до 18 години, уточни Костадинов.

В полза на комисията са приключили 286 дела от образуваните общо 384, отменени са решения едва по 41, информира още председателят.

КС и Съдът по правата на човека в Страсбург единодушно констатират, че дейността на комисията и самата комисия са необходими на обществото, каза бившият вътрешен министър Веселин Вучков.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще се занимаваме, докато досието на Цецо и Буда излязат на първа страница на вестниците! Много са доносниците, но някои от тях са начело на държавата, а други гонят мишлета с досиета!
80
0
 
0
 
! Отговори
Браво тарикати! преди 9 месеца
Няколко мои познати от службите изкараха много добри пари от досиетата и сега ще се пенсионират само от копиране на документи! Обиколиха света, що конференции, що книги издадоха, що филми направиха, не знам как посолствата на САЩ и Ес не фалираха!
79
0
 
1
 
! Отговори
Извадиха преди 9 месеца
досиетата за да отклонят общественното мнение за сделакта ЧЕС.Да прикрият че незнаят какво правят.Да забравим лъжите им за участие на държавата в сделката!Стар много стар и ИЗТЪРКАН НОМЕР!
78
1
 
5
 
! Отговори
от герб де! преди 9 месеца
тия айдуци краднат като за последно,а нас ни занимават с някакви кирливи досиета!
77
2
 
5
 
! Отговори
Апел преди 9 месеца
Да се проверят апартаментите на тоя, че имаме двама избягали затворници!
Щото де ще скрият боклуците?
Ами много просто: При друг ***.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гнусен милиционерски продажник!
75
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 месеца
Не вярвам,че всички досиета са прибрани на едно място.Сигурен съм,че Партията има собствено хранилище със досиета,на важни за нея хора-дали за да бъдат манипулирани,когато му дойде времето,или защото са й истински верни,един Господ знае.
74
1
 
14
 
! Отговори
подслушано преди 9 месеца
- ЦЕЦО КАК Е ПРИ СОЦИАЛИЗЪМА ?

- ОТЛИЧНО СЕ УСТРОИХМЕ ДРУГАРЮ ЖИВКОВ
73
0
 
9
 
! Отговори
Цецо досие? преди 9 месеца
Цецо и той май има досие, щото много се развълнува всеки път като някой другар изгори и му отворят киpливите ризи. А като нямаше закон за лустрация, по-добре така да си седят нещата и да ги острелват един по един...
72
1
 
14
 
! Отговори
А СРЕТАН Е ДАЛЕЧЕ преди 9 месеца
ГНУСНЯКЪТ ЦВЕТАНОВ ГОВОРИ ЗА ДОСИЕТАТА И Е ВЪЗМУТЕН ОТ ТОВА. ТЪПАКЪТ ОТНОВО РОВИ И УМИРИСВА ЕФИРА, ЗА ДА ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ ПОРЕДНАТА КРУПНА КРАЖБА НА ГЕРБ, А ИМЕННО ЧЕЗ. СЛЕД КАТО ПРИСВОИХА БУЛГАРТАБАК, КТБ, СЕГА ЧЕЗ, СЕ ПИТАМ, КОЯ ЩЕ Е СЛЕДВАЩАТА АПЕТИТНА ХАПКА, КОЯТО БОРИСОВ И КОМПАНИЯ ЩЕ ОТХАПЯТ. НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ЗАДАВЯТ И ПУКНАТ ОТ ЛАКОМИЯТА СИ. ИНАЧЕ ОТЪРВАВАНЕ НЯМА. НАРОДЪТ СПИ ПАРАЛИЗИРАН ОТ НАГЛОСТТА НА ГЕРБ-авите ***, ОПОЗИЦИЯТА ПРО;АЙВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ, ОПИТОМЕНА И ОБЪРКАНА
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едва ли ще изскочи нещо за него,защото за 10-15 години на властови позиции в политиката и той и началника му са успели да си изчистят де що е имало компромат за тях
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът с ЦЦ и ББ не е, че са били в ДС или агенти на ДС, а в това, че ЦЦ като физкултурник стана министър на вътрешните работи, а ББ като близък с СИК стана Главен секретар на МВР, кмет на София и премиер. ДС ряпа да ядат пред това, което направиха мутрите в България.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма държава с такова тъпо управление като на гробaрите!! Отново досиета, Държавна сигурност, агенти и до кога?С това вадене на досиета се постига една цел, никой да не съобщава за далаверите на управниците, защото утре ще цъфне в некоя медия. Краденето, далаверите и геноцида продължават с нестихващ темп. Разкриваемостта е около 10%. Агентурата е най-силното оръжие с/у престъпността. Като ги вадят, кой да помага? 30 години минаха и периодично ДС та ДС. И кой страда, българина.
68
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
Хора, тази комисия по досиетата се гаври с вас. Схемата е на "час по лъжичка". Ухерите в родината са били около 500 хил. души. С тези темпове са необходими още 5 века, за да се разбере, кои са били те. Не забравяйте каква е била работата на ДС. Да охранява партията и висшата партийна номенклатура. В редовете на ДС повечето са били полуграмотни селяни, в ролята на вярно псе. Истинските мръсници никой не обсъжда. Огънят е върху дребните боклуци. А Христо Христов се направи отлично благосъстояние.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да има солени глоби
за родителите му и всички ,
които стоят зад това предизвикателство
плюс затвор . Искаме и оставката
на криминалния премиер .
66
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Цветанов, такива като теб още държат тая ненужна вече коисия по досиетата, защото там са се ваши хора и трябва да лапат.... и то какви заплатки. И вече за какво? Не свършиха ли тея досиета, да не ги съчиняват там нови, та да има за какво да стоят и лапат.... Направете там заплащането на една минимална работна заплата да видим кой ще стои там и ще ръси простотии.... като са такива патриоти да работят за минимална работна заплата. Да не би да се изпотили нещо?....
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за запалето българско знаме
питайте оня компир цветанов
той сега е зает с досиетата
и всички антибългари като него магат да си разиграват коня както си искат
64
1
 
10
 
! Отговори
ДНЕС преди 9 месеца
От Днес трябва да говорим за Досиета на Турското ДС - Днес Хасан Запали Българското Знаме , преди това го свали , счупи пилона и се изпика върху него .
Това е млад човек , турчин на 16 години , с платени пари от ЕРДОГАН и неговите мечти .
63
3
 
7
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
Няма ден в който да не показвате и цитирате Цвъко. Върнахте се преди 1989 г.
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цецу и оня избягалия затворник много си приличат бре.Да не са братчеди?