Води се геополитическа борба, България - добрият дипломат!

Страната ни все повече трябва да подпомага диалога, смята Петър Харалампиев
11
Води се геополитическа борба, България - добрият дипломат!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Геополитическата борба, която се води на територията на Балканите, е изключително изострена. Много ясно се вижда силната намеса на Русия и Турция. А България все по-сериозно трябва да изпълнява ролята на добрия дипломат и домакин, който да подпомага процесите за водене на диалог между отделните държави.

Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, след като Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да бойкотират срещата на върха на Западните Балкани в София на 17 май. Причината за това е участието на Косово и присъствието на неговия президент Хашим Тачи.

Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е най-важният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС и подобен бойкот ще е предизвикателство пред българската дипломация.

"Страната ни доста умело може да използва като оръжие българските малцинства, които живеят зад граница, тъй като тези хора със своя авторитет могат да бъдат мост между Европа и съответните държави в региона", заяви Петър Харалампиев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че за съжаление Европейският съюз не обръща достатъчно внимание на Балканите. А това от своя страна отваряло пътя на Турция и Русия.

"Трудно може да се стигне до обединение. По-скоро предстои да виждаме доста сериозни сблъсъци и от двете страни, както и от САЩ, тъй като те също имат интерес. Европа пък тепърва ще бъде изправена пред огромни предизвикателства, основно с мигрантите", каза още Харалампиев.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е нинакъв дипломат.Винаги е била с наколенки и одупена на всички страни.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България има нужда от тонове вазелин - спешно!
8
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Още един умник на хоризонта..България има нужда от бързо възстановяване на боеспособна армия,предвид открито изразените мераци на Турция,въвеждане на ред в здравеопазването,образованието,изкуствено ниските заплати,а не да се напъва за ненужни й евроидио.т.ски "посреднически"акции!!
7
3
 
5
 
! Отговори
голям смях преди 6 години
ХИ-ХИ-ХИИ КОЙ ТОЧНО Е ДИПЛОМАТА? ДА НЕ БИ ОНАЗИ ЖЕНИЦА, КОЯТО ПО НЕДОРАЗУМЕНИЕ Е ВЪНШЕН МИНИСТЪР?
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 Живота в Западна Европа може да е по-добър,/за сега/,но товане им дава право да обвиняват който си поискат!Лъжите и изфабрикуваните обвинения ,май са основна евроантлантическа ценност!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази пиянка от свитата на Каракачанов известна с прякора Бате Харо -въртяха ,сучиха и му намериха и на него държавна службичка!
4
6
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Малии ужас става тука братле, дружно да бягаме към Русия където бягат тарикатите че там живота е супер
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
четете историята, всичко се повтаря - все едно сме отново 1918 година
2
5
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
този е поредният никумо не нужен "анализатор" който спокойно може да отиде да се гръмне според мен!
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам усещането че в България 99% са пълни ***.И 100% от замесените в политиката и администрацията.Бъдещето на човечеството не е светло но на България е УЖАСЯВАЩО.