Заради руснаците, които остават: Народът доволен от Борисов

ГЕРБ продължава да води пред БСП с около 5%, сочи проучване
3 апр 2018 12:17,
293
Заради руснаците, които остават: Народът доволен от Борисов
Графика: "Барометър България"

65% от българите одобряват позицията на кабинета да не гони руски дипломати заради скандала "Скрипал". Това показва проучване на Агенция "Барометър България", проведено между 30 март и 1 април.

11,7 на сто не одобряват оставането на руските дипломати, 14,7% нямат мнение, а 8,6% не са чули за позицията на правителството, става ясно още от данните.

Премиерът Борисов обяви решението си да не експулсираме на този етап руснаци в петък. Позицията му бе посрещната с одобрение от социалистите, но в редиците на ГЕРБ се появи напрежение заради призива на Цветан Цветанов да се следва категорично евроатлантическата политика по скандала.

Още по темата

Позицията на България обаче се приема от обществото именно като европейска, показва проучването. За хората решението изглежда и консенсусно тъй като и опозицията го е подкрепила.

"Единствените противници се очертават изолирани от обществото представители на русофобски среди, но българското общество традиционно е с положителна нагласа към Русия или поне не е антируско настроено", анализират социолозите от "Барометър".

Според тях решението на България да се откаже от изгонването на дипломати повишава нейната тежест на европейската геополитическа сцена.

"На фона на противопоставянето между Москва и Лондон се формира търсене за компромисна европейска позиция, която страната би могла да предложи, въздържайки се от резки ходове, както вече беше демонстрирано в релацията ЕС – Турция, където движеща бе посредническата роля на България", смятат още от Агенцията. 

"Барометър България" тества и електоралните нагласи на анкетираните. В тях няма изненада, ГЕРБ водят с около 5 на сто пред БСП – съответно 26% към 21,1%. Трети са Обединени патриоти с 8,4%, слезвани от ДПС – 5,7%. Под чертата остава Воля  с 1,7%.  Хората, които на този етап не смятат да гласуват са 29,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.