Хора с увреждания - ощетени от нови правила за експертиза?

От министерството смятат, че ще постигнат обективност
4 апр 2018 12:00, Петя Славова
18
Хора с увреждания - ощетени от нови правила за експертиза?
Снимка: архив, Булфото

Нови правила, засягащи медицинската експертиза, ще ощетят огромен процент хора с увреждания, оставяйки ги без надбавки, помощи и инвалидни пенсии, твърдят неправителствени организации.
 
Промените се предлагат от здравното министерство и регламентират лекарите от ТЕЛК да дават процент инвалидност само за едно основно заболяване, но не и за придружаващите го. По този начин много лица ще отпаднат като хора с увреждания, а целта на тази мярка е да се спестят пари, каза пред "Дарик" Веска Събева от Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания.

Още по темата

 
От министерството обаче са категорични, че новите правила, предложени от тях, ще постигнат обективност и прозрачност на медицинската експертиза, както и ефективен контрол върху дейността й.
 
Национален протест инициират на 11 април организациите, представляващи хората с увреждания, и едно от основанията за него са новите правила на здравното министерство, посочи Веска Събева.
 
"Една голяма част от хората с увреждания ще отпаднат като хора с увреждания. Ако това е целта тази медицинска експертиза го постига. Те дават едно основно заболяване, интересно хората с множество увреждания как ще ги оценяват", пита тя.

"Има чисто дискриминационни текстове. Много хора няма да са вече в групата на хора с трайни увреждания и няма да получат никаква подкрепа от тук нататък. Хората с 49% не получават подкрепа от държавата. Вместо да се загрижат точно затова, да направят подкрепата за повече хора, както в Германия започва от 30%, всъщност тяхната цел в момента е да отпаднат от всякаква подкрепа и по този начин да се спестят някакви пари", коментира още Събева.

От министерството посочват, че с промените се премахва ограничаващото изискване лекарите в състава на ТЕЛК да са на пълен работен ден, като същевременно се дава възможност да се определят лекари - резервни членове. По този начин на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити комисии, се осигурява свобода за избор на специалисти. Отпада също така изискването лекарите от ТЕЛК да работят на трудов договор, което от ведомството смятат, че ще даде възможност да се привлекат повече специалисти в състава на ТЕЛК.
 
Промените са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването и при липса на възражения ще бъдат приети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не спрем помощите за партиите? Те инвалиди ли са? Оядени иизроди на държавна издръжка ще ощетяват инвалиди. Колко ще спестим, ако национализираме спестяванията на партиите в банките? Защо им са излишни пари, с които да плащат на разни обикалящи телевизиите платени лобисти? Всички неусвоени пари от субсидията трябва да се връщат в бюджета.
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Докажи, че съседката ти е с 100% ТЕЛК и копае градината по ЦЯЛ ден!Покажи ДОКУМЕНТА за 100% ТЕЛК на съседката ти! Иначе постът ти е лъжа.Имаш ли представа как се дава 100% инвалидност?
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14А знаеш ли колко много инвалиди искат да работят, но никой не ги взема на работа?Ти инвалид ли си? Имаш ли представа как живеят тези хора, как се чувстват, какво преживяват?
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нина, колко от инвалидите могат да работят, но не искат? Тук не става на въпрос за инвалидите, които не могат въобще, а за тези които могат, но не искат. Цял живот не работил, намерил вратичка и се пенсионирал с някакво заболяване /няма човек, който да 100% здрав/ и си седи в къщи. Ако се даваха пари не за % увреждане, а за останалата работоспособност, едва ли щеше да си седи така с нищожни доходи.
13
0
 
38
 
! Отговори
nina преди 6 години
Преди години Иван Нейков и Костов отрязаха пенсиите на възрастните с около 50%. Преди 4-5 години Ивайло Калфин "взе" 33-те лв на лицата с увреждания над 71 %. Изобщо, държавата само взема, взема... и все от пенсионери или инвалиди. Т.е., хора, които не могат да работят. Ще кажете - да работят! Ами, ако не могат...
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито и комисии да се правят, по-важно е да се каже на гражданите истината за броя на инвалидите за да няма разединение. В ЕС средно 17% инвалиди, в БГ 7%. Около 400 000 са основните инвалидни пенсии в БГ , останалите инвалиди са с пенсии за труд и старост и получават само жалки добавки, като и тези добавки от 2 години ги махнаха (останаха само заварено положение). Ясно трябва да се знае, че броя на инвалидните пенсии е двойно по-малък от броя на инвалидите.
11
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало ще станем страна на инвалидите! Сега да кихне някой и телк му дават % инвалидност. Имам съседка, която се води 100% инвалид, а цял ден копае и сади из градината си и поддържа къща за гости на 3 етажа. За нейният "тарикатлък" - разбирай инвалидност плащаме ние с нащите пари. Така, че съгласен съм да се оптимизират телковете и инвалидността която определят.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До vladyА ти видя ли как действат тези комисии?Те и преди ощетяваха инвалидите и инвалидите не можеха да си получат полагаемите проценти,а сега съвсем ще ги досъсипят.Това е гавра с тези нещастни хора!От инвалидите ли ще търсят откопчване на пари и кражби?Това е срамота и тотално падение!
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До vladyТи като какъв се изказваш кое заболяване е сериозно и кое не?
8
12
 
22
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Прекалено много хора са инвалиди без сериозни заболявания и трябва да се ограничат непродуктивните разходи за тях. При няколко заболявания е уместно да се дава най-големият процент инвалидност от тези на отделните заболявания. Примерно при 70% по едно заболяване, 50 по друго и 30 по трете да се дава общо 70%.
7
2
 
20
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До annybody 6 Благодаря за подкрепата , Явно има доста умни хора.
6
2
 
24
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До Я па ти...Имам предвид тъкмо това, което казвате и вие - няма как да не сте забелязали, че сега им е звездният миг и дебнат и за най-малката кихавица, за да вдигнат вой до небесата. Вой и саботажи - в това им е силата.И за привилегированите братя всички си ги знаем, едва ли има някой от тях без ТЕЛК за по 5- 6 болести - и тъкмо това визира Наредбата.
5
1
 
21
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До annybody 3 БСП да не се намесва ,че ще стане още по зле.Яли сме им попората и на тях на три пъти. За четвърти път трябва да сме луди.
4
2
 
26
 
! Отговори
Върл гербаджия преди 6 години
ГЕРБ не работи за народа , а за бизнеса.Някой има ли съмнения?
3
10
 
20
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Сега *** братя, предвождани от БХК и милозливите добре охранени НПО на Сорос ще вдигнат вой до небесата! Председателство е, време и БКП да се намеси!
2
13
 
23
 
! Отговори
Гледам Тв преди 6 години
Обърнете внимание, че най-силно срещу готвените промени по медиите скача д-р Холевич - председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК. Представете си в каква жестока корупция са потънали за да протестират лекарите, а не хората с увреждания. Нали лекарите от ТЕЛК трябва да са само безпристрастни оценители на заболяванията, а не да дават коментари и да искат повече "заболели"!
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първа грижа на нашето правителство и лично на др. Бойко Борисов /Господ здраве да му дава/ е да се грижи за инвалидите. За справка листата на народните представители от ГЕРБ в парламента.